Last news in Fakti

28 Февруари, 2005 00:00 336 0

Софиянски обеща 200 милиона лева за „ремонт” на града

  • софиянски-
  • отчуждаването-
  • проблеми-
  • програма-
  • години-
  • улиците-
  • каза софиянски-
  • общинският съвет отряза
Между 160 и 200 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждането на инфраструктурата на София през тази година, съобщи кметът Стефан Софиянски. Той обяви в петък най-амбициозната за последните шест години инвестиционна програма. Средствата са за кърпене на дупки по улиците и нови булеварди, за метрото, "Софийска вода", "Топлофикция" и газификация на града. От предвидената сума над 80 млн. лв. са кредити.

Кърпенето на дупките трябваше да започне още през почивните дни с мостовете "Чавдар", както и тези при "Захарна фабрика" и "Бакърена фабрика". Ремонтират се и улиците "Боготица" и "Бъкстон". Активната програма за 8 млн. лв. започва на 15 март и ще се изпълнява от общинската фирма "Пътища и съоръжения". Допълнителните 4 млн. лв., които дойдоха от отменянето на ремонта на пространството пред Централна гара, ще отидат за улиците извън центъра. Днес районните кметове трябва да дадат своите предложения, като до десетина дни общината ще бъде готова с програмата за кварталите. Тъй като 80% от средствата са за основен ремонт на кварталните улици, за тях ще бъде организирана допълнително процедура по Закона за обществените поръчки, уточни зам.-кметът Иван Гечев.

Реализирането на големите инфраструктурни проекти, които се влачат от пет години, започва от 7 март с ул. "Габрово" и пробива с надлез "Надежда", за който са предвидени 6.5 млн. лв. Той ще се изпълнява от консорциум "Шипка", в който влизат няколко частни строителни фирми. Забавянето на пробива се дължеше на проблеми с отчуждаването на имоти на МВР. Сега, по думите на Софиянски, този въпрос вече е решен и пътната връзка ще бъде готова до края на октомври. Другият голям обект - пробивът "Данаил Николаев", който трябва да свърже Централна със Сточна гара, отново няма да се реализира заради проблеми с отчуждаването, каза Софиянски. В инвестиционната програма за него са заложени 6.5 млн. лв.

Пак проблеми с отчуждаването отлагат с няколко месеца - за май или юни, разширението на ул. "Опълченска" от бул. "Мария Луиза" до бул. "Сливница". Първоначално се предвиждаше довършване на цялостното разширение на "Опълченска", но общинският съвет отряза парите от 9 на 4 млн. лв. За май са планирани бул. "Тодор Каблешков", пътната връзката между кварталите "Люлин" и "Обеля", бул. "Панчо Владигеров" и ул. "Мими Балканска". За бул. "Цариградско шосе", който общинският съвет отряза от финансиране, ще се кандидатства за пари от държавата като за национален обект, каза Софиянски.

За метрото ще бъдат похарчени общо около 60 млн. лв. За Цветница ще бъде открита станцията пред "Интерпред", обеща Софиянски. Дотам обаче с подземното влакче ще може да се пътува след две години. Копаенето под земята в центъра ще започне през лятото, каза Софиянски.

По 20 млн. лв. ще инвестират "Софийска вода" в мрежата и "Топлофикация" за подмяна на паропроводи и абонатни станции, съобщи Софиянски. Общината очаква и сериозни инвестиции на "Софиягаз" в газифицирането на нетоплофицираните райони, като вече се издават строителни разрешителни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА