Last news in Fakti

18 Юни, 2014 19:53 16 419 4

Поредната голяма инвестиция в България с адрес Германия

  • авв-
  • плевнелиев
Поредната голяма инвестиция в България с адрес Германия - 1
Снимки: М. Богданова ©

Един от най-големите чуждестранни предприемачи на българския пазар – компанията ABB, откри днес втората си производствена база в град Раковски (област Пловдив). Тя е с разгъната застроена площ от 15 000 кв.м. Инвестицията е на стойност 23 млн. USD, като основното перо от разходи не е само за построяването на фабриката. „Значим разход е този за обучение на персонала в страни като Швеция, Италия и Германия”, каза Екехард Нойратер, регионален мениджър на АВВ за България по време на откриването на фабриката.

Една от основните причини за разширяване дейността на компанията именно в България е, че когато се гледа развитието на АВВ в глобален мащаб, стремежът е производството да бъде близо до основните пазари. „Гледаме разходите, не само на цената на труда, но и на производителността. Изчисляваме общите разходи за поддържането. България и град Раковски отговарят в по-голяма част на нашите изисквания. За нас успехът тук е удовлетворяващ и това беше сред главните причини да сторим и ще е в основата да се разширяваме”, каза Мортен Виерод, ръководител на бизнес направление „Продукти за контрол”. Две са целите на откритата днес фабрика. Едната е да се събере производството на много елементи под един покрив и на второ място да се преместят някои от производствените мощности от „по-зрели” пазари като Швеция, Франция, Германия и Чехия.

Новата фабрика, която е построена само за десет месеца, е пример за това как трябва да се извършва реиндустриализацията в България – тема, която от известно време отново е на дневен ред. „Представям си реиндустриализацията на България като инвестиции в човешко познание, машини и технологии от XXI век, а вече няма нужда дори да си я представям. Ето я България в XXI век”, каза, посочвайки към новата сграда, по време на официалната церемония по откриването президентът на Република България, Росен Плевнелиев. „България има какво да направи, за да подкрепи инвеститорите. Искаме да гарантираме понижаване на безработицата, искаме да подобрим бизнес средата, искаме да дадем перспектива за младите хора. Решението е елементарно – реформа в системата на образованието с въвеждане на дуалната образователна система. Искам да благодаря на АВВ, защото те имаха визията в далечната 1996 г. не само да вложат средства в инвестиция от световна класа, но и да работят заедно с българските региони, кметове и университети.”, допълни президентът.

Освен двата завода в  град Раковски, швейцарската компания АВВ, която е представена у нас чрез германското си дъщерно дружество, има производствени бази в Петрич (за продукти ниско напрежение) и Севлиево (за продукти високо напрежение и трансформатори), както и сервизен център за турбокомпресори във Варна, който работи 24 часа в денонощието. В новооткритата база вече работят 250 души, като в част от производствата се работи на три смени. Плановете са там да бъдат назначени общо 600 души.


Снимка: АВВ


Снимка: АВВ

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СОЦИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    това за съжаление са хубави изключения и както е видно не представляват и интерес за коментар в нета , за разлика от злободневните мръсотии , така характерни в българия.
  • 2 Стоил Лазаров

    0 2 Отговор
    Дай боже подобни изключения да станат повече. Наистина това е пътят за реиндустриализация.
  • 3 Джак Бауер

    3 0 Отговор
    По добрият вариант за реиндустриализация на България е българските производители да бъдат стимулирани да развият, подновят или създадат производства. Да изпълняваме нискоквалифицирана работа за чужди фирми, в освободената от данъци зона на Раковски и печалбите да излитат извън страната не е най-доброто за българския народ.
  • 4 мария спасова

    0 0 Отговор
    Така, ще е докато има абдали да им работят за 700лв денонощно!