Last news in Fakti

12 Септември, 2014 19:12 1 811 3

Стрелецът от Лясковец съди България в Страсбург

  • лясковец-
  • стрелец

Дело срещу България завеждат в Евросъда в Страсбург стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка. Жалбата им беше подадена днес от пловдивската асоциация за европейска интеграция и права на човека. Според шефа й адвокат Михаил Екимджиев при щурма на баретите са били нарушени член 2 и 3 от Европейската конвенция, касаещи правото на живот и забраната за нечовешко и унизително третиране на личността.

"Операцията на спецподразделенията на МВР е била "силовашка" и неадекватно подготвена. По тази причина е убит командос, други трима негови колеги са ранени, а Петков и майка му са можели да загубят живота си", коментира пред в."24 часа" адвокат Екимджиев. Той посочи, че още през 2012 г. е имало данни за агресивно поведение от страна на 53-годишния мъж и за притежаваното от него оръжие, чието разрешително е изтекло. Същата година полицията е планирала акция срещу Петков, но тогавашният главен секретар на МВР Калин Георгиев я е отменил заради съществуващ висок риск.

"Защо след това в продължение на 2 г. не е направено нищо? Не са иззети пушките на Петко Петков, нито пък е извършен опит той да бъде неутрализиран и изведен от дома си по много по-щадящ и безопасен начин", пита правистът. По думите му МВР се е задействало едва след сигнали на директора на местното училище и на деца, че Петков заплашва с оръжие. На 12 март т.г е образувано досъдебно производство срещу него, а два дни по-късно е атакуван от спецподразделения. 42-годишният командос Емил Шарков беше прострелян смъртоносно от окупиралия се в апартамента си стрелец.

"Баталната сцена в Лясковец можеше да бъде избегната, ако в дългия период преди нея компетентните органи бяха разработили стратегия за обезвреждането на на Петков", смята адвокат Екимджиев.

Наскоро се разбра, че убиецът на баретата не страда от психично заболяване и може да носи наказателна отговорност. Разследването на инцидента върви към приключване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пич

    2 0 Отговор
    ама от простотия на простотия и коя по голяма
  • 2 Йордан Славов

    1 0 Отговор
    Този дебил отнема живота на полицай изпратен по служба за да защити живота на децата в съседното училище, а има наглостта да съди държавата?! А адвокат Екимджиев, как ли би се почувствал ако подопечния му Петко беше застрелял детето му? Но сега понеже става въпрос за много пари, сигурно наглия адвокат ще се опита да изкара виновни за действията на стрелеца Луната, Глобалното затопляне, радиацията, световния глад, смъртта на Мандела, сривът на Уолстрийт, цените на бензина...
    Накъде отива днешния свят с тази мерзост, наглост и лъжи, докато човешкия живот е принизен до този на кучета по улиците ни, а психопатите и асоциалните са с водеща роля в медиите???
  • 3 змей

    0 0 Отговор
    E не е ли вярно? Не са ли можели да го арестуват за заплаха докато си е пазарувал? Време е МВР да не залага на показни кухи и безсмислени акции, а на ализ на обстановката. Наистина жалко за баретата!Но той също е жертва на некадърно ръководство! Според мен , роднините му също трябва да отнесат въпроса до съда в Страсбург- защо е изпратен без анализ на риска. Но тогавашното ръководство и полицаите нали се занимаваха да пазят с няколко кордона полицаи станишев,доган и сидеров от народа, дали им е било до обикновените хора....