Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 09:38 1 299 0

Оневиниха полицая застрелял чернокожо момче

  • фъргюсън-
  • полиция-
  • оневинен-
  • протести-
  • дело

Решението на съда разпали множество протести в цялата страна

Оневиниха полицая застрелял чернокожо момче - 1
Снимка АП

Няма да бъдат предявени обвинения на полицая, който застреля невъоръжено чернокожо момче в американския град Фъргюсън, случай който разпали бурни протести и размирици на расова основа в цялата страна, съобщи USA Today.

Голямото жури на Сейнт Луис, Мисури отказа да повдигне обвинения срещу 28-годишния полицай Дарън Уилсън по случая със застрелването на 18-годишния Майкъл Браун през август, каза в понеделник вечерта главният прокурор на щата Робърт МакКулоч.

Тълпи от протестиращи заляха улиците около полицейското управление на град Фъргюсън след обявяването на решението на съда. Полицейски автомобили и магазини бяха подпалени, други магазини бяха разграбени, чуваше се стрелба и полицаите бяха замеряни с тухли. Полицията отговори с димки и лютив спрей, преди да използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралото се множество.

От полицията по-късно заявиха, че някой е открил автоматичен огън и няколко сгради са били опожарени.

Протести имаше и в Ню Йорк, Лос Анджелис и Вашингтон. Поне половин дузина търговски самолетни полети за Сейнт Луис са били отклонени заради опасения от безредиците.

Федералната авиационна администрация заяви, че е ограничила полетите към и от международното летище Ламбърт в Сейнт Луис, "за да осигури безопасна среда за дейността на правоприлагащите органи."

Решението на съдебните заседатели бе дългоочаквано и последвано от безредици в град Фъргюсън, който приличаше на военна зона.

Американският президент Барак Обама направи изявление по случая, в което отново призова хората към спокойствие.

"Ние трябва да приемем, че това решение, което журито е взело, е било голямо и тежко '', каза той в призива си за мирни протести.

Обама заяви още, че случаят Фъргюсън "говори за широките предизвикателства, пред които все още е изправена нацията.''

Припомняме, случаят доведе до масови протести и заплахи за семейства на полицаи, които принудиха властите да вземат мерки за безопасност. Обявено бе и извънредно положение. Американският президент Барак Обама призова недоволните към спокойствие.

На 9 август в град Фъргюсън  полицаят Дарън Уилсън застреля 18-годишния Майкъл Браун при спорни обстоятелства. Беше съобщено за схватка, при която Уилсън е прострелял младежа с шест куршума.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА