Last news in Fakti

9 Март, 2015 18:07 17 194 19

Непълнолетен бе осъден на близо 7г. затвор за убийство на съученик

  • непълнолетен-
  • осъден-
  • 7г.-
  • затвор-
  • убийство-
  • съученик-
  • иван генчев-
  • искрен ангелов
Непълнолетен бе осъден на близо 7г. затвор за убийство на съученик - 1
Снимка: Любен Баков, Марица.бг

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Иван Генчев на шест години и осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Подсъдимият е осъден да изтърпи наказанието в поправителен дом до навършване на пълнолетие, тъй като е непълнолетен. Той е осъден да заплати на пострадалия сумата от 50 000 лв. за причинените му с деянието неимуществени вреди.

В Наказателния кодекс са предвидени особени правила при определяне наказанията, наложени на непълнолетни. Според чл.63 ал.2 от НК наказанието лишаване от свобода за повече от 15 г., при непълнолетен извършител, навършил 16 г., се заменя с лишаване от свобода от 5 до 12 години.

Той беше признат за виновен в това, че на 23.10.2013 г. в гр. Пловдив, макар и като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното й е могъл да ръководи постъпките си, е направил опит умишлено да умъртви другиго - Искрен Илиев от гр. Пловдив, като деянието е извършено с особена жестокост, по особено мъчителен за пострадалия начин и е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини.

Генчев беше признат за виновен  и в това, че на 23.10.2013 г. в гр. Пловдив, макар и като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, е отнел чужди движими вещи, както следва: един брой мъжки портфейл от естествена кожа „Арт"; един брои мъжки дънков панталон марка „Levi Strauss"; пари -сумата от 282 български лева и 7 щатски долара с левова равностойност 9,96 лв. - или всичко вещи на обща стойност около 382,96 лв., от владението на Искрен Илиев, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Подсъдимият Генчев и пострадалият Илиев били съученици в 10 клас на ПГХТ - гр. Пловдив, като поддържали и приятелски отношения. Генчев всеки ден пътувал от гр. Съединение до гр. Пловдив, за да посещава учебните занятия, а след приключването им се прибирал с обществен транспорт. И подсъдимият, и пострадалият имали навик да употребяват марихуана, като често пушели заедно, както и с други техни съученици.

През м. август 2013г. Илиев дал на Генчев електронна игра „Сони плейстейшън 3", която бил получил по-рано като коледен подарък. Уговорката между двамата била подсъдимият да продаде играта и да даде парите на пострадалия. При продажбата Генчев ползвал за посредник свой познат, който не дал получената сума на подсъдимия, съответно последният не могъл да я предаде на пострадалия Илиев.

На 23.10.2013 г., след приключване на учебните занятия Илиев и Генчев отишли в дома на Илиев. Там употребили марихуана и алкохол, след което се скарали за парите, които Илиев не получил от продажбата на играта. В хода на спора Генчев ударил Илиев с бутилка уиски по главата, след което взел кухненски нож и го наръгал няколко пъти. После взел портфейла с парите на пострадалия, както и едни дънки на баща му, тъй като неговите били изцапани и се отправил към автогара „Филипово”, за да се качи на автобуса за Съединение.

През това време Илиев успял да се обади на баща си и да поиска помощ, след което бил откаран в болница.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.  

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3460

    3 0 Отговор
    А сега кажете, че родителите НЕ СА ВИНОВНИ!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    2 0 Отговор
    Замесени са и наркотици...
  • 4 Кобрата

    2 0 Отговор
    НЯМАМ ДУМИ ПРОСТО...
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Заглавие за УБИЙСТВО на съученик. Статия ---- бе осъден в опит за убийство. През това време Илиев успял да се обади на баща си и да поиска помощ, след което бил откаран в болница
  • 6 щ25щ

    0 0 Отговор
    тия "мъже" кат се напушат и се превръщат в кифли
  • 7 Анонимен

    2 1 Отговор
    така е като няма казарма в България
    ако пуснат наборна казарма в България няма да има убийства няма да има гейове лесбийки хомосексуалисти
    нека България върне казармата
  • 8 аз

    0 0 Отговор
    Никаква отмяна на забраната на тревата и ограничения за алкохола .Детската психика е най податлива до 18 20.След изграждането е трудно
  • 9 крач

    2 1 Отговор
    номер седем: що не се разкараш с твойта казарма ? Малко ли младежи се самоубиха от изнасилвания и тормоз в казармата ? Тя няма да ти реши проблемите, а в днешно време ще е още по-лошо.
  • 10 Хитлер

    2 2 Отговор
    Напротив, точно защото не са ходили в казармата израстнаха такива п..ра....та. Сега като отиде в затвора ще му обърнат г..а да гледа навънка на този убиец!

    Коментиран от #11

  • 11 ilian

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хитлер":

    toz pak nie da ne sme hodili ot 15 godishni na kazarma,tova beshe palna glupus za kazarmata radvam se che decata mi niama da go izpitat
  • 12 възмотен

    2 0 Отговор
    За такива /ЮНАЦИ/ решението е едно БЕСИЛО.
  • 13 Станислав Стаменов

    2 0 Отговор
    Заглавието и статията са написани МНОГО ПРОФЕСИОНАЛНО!
  • 14 Николай

    3 0 Отговор
    В заглавието пише УБИЙСТВО, а пък в тъпата статия, опит за убийство. Много сте зле ....
  • 15 гост

    2 0 Отговор
    Ето защо не трябва да се употребява алкохол от Лица под 18 г, - отключва се агресията И НЯМАТ МЯРКА.
  • 16 Владо

    1 0 Отговор
    Крайно време е в "тази държава" да започнат да се издават назидателни присъди. Все се получава, че постановените присъди са на долния праг по продължителност... бе значение що за сатрап се осъжда.
    Така сред нормалните данъкоплатци винаги се мотат разни Лазар Колевци, или Чециновци, или Илиян Здравковци....
    ДОКОГА??????, Г-н Цацаров??
    Това не е бизнаес а държавен ред!
  • 17 Геле

    0 0 Отговор
    Ало журналистиката сверети си часовниците! Пишете осъден за убийство а накрая убития се обажда на баща си. Толкова за балами ли ни вземате?Всички изперкахте а се имате за интелигенция.
  • 18 Не знаен

    1 1 Отговор
    До всички, които си мислят, че заглавието е написано неправилно, защото видиш ли, пишело Убийство, а нямало убит. Осъден е за убийство, защото това е била целта му, но поради независещи от дееца обстоятелства, "убитият" не е умрял. Попитайте някой по-компетентен от вас, за да ви обясни и да не говорите глупости, с които да се излагате.
  • 19 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Каквито родителите, такива и децата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!