Last news in Fakti

9 Юни, 2015 16:52 1 164 0

Прокуратурата разследва кмета на Белово

  • прокуратурата-
  • разследва-
  • кмета-
  • белово

Образувано е досъдебно производство за съставяне на официални документи с невярно съдържание

Окръжна прокуратура-Пазарджик образува досъдебно производство срещу Костадин Варев, кмет на община Белово и Анета Кечева, началник на Общинска служба “Земеделие” в гр. Септември за съставяне на официални документи с невярно съдържание.

Разследването срещу тях е за това, че в периода от 11 юли 2014 г. до 20 август 2014 г. , при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като съизвършители и в качеството си на длъжностни лица - членове на комисия, в кръга на службата си, са съставили официални документи, в които удостоверили неверни обстоятелства. Установено е, че са съставили пет констативни протоколи за начина на трайно ползване на общо 222 имота в землищата на град Белово, село Мененкьово, общ. Белово, село Габровица, общ. Белово, с. Сестримо и с. Момина Клисура, общ. Белово, без да извършат проверка на място. В документите е вписано, че имотите са „изоставена орна земя“, „нива“, „затревена нива“, а всъщност са били „мери“ и „пасища“ – публична общинска собственост. Констативните протоколи са били използвани пред Общинската служба „Земеделие“ в гр. Септември и Службата по геодезия, кадастър и картография в гр. Пазарджик за удостоверяване и вписване на неверния начин на трайно ползване на имотите в регистрите.

Срещу Костадин Варев, кмет на община Белово, е образувано досъдебно производство за престъпление по служба с настъпили вредни последици. Разследването е за това, че на 12 септември 2014 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Белово, е нарушил служебните си задължения. Вардев е депозирал предложение до председателя на Общински съвет в Белово, с което е поискал промяна в характера на 150 броя имоти, в землището на община Белово - от публична общинска собственост в частна общинска собственост. Според разследването това е сторил с цел да набави облага за себе си и за „Българско земеделско производство“ ООД гр. София и са настъпили значителни вредни последици за Община Белово.

Срещу Костадин Вардев е образувано досъдебно производство и за това, че в гр. Белово, в периода от 24 октомври 2014 г. до 19 февруари2015 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – кмет на Община Белово, съзнателно е сключил с „Българско земеделско производство“ ООД гр. София, представлявано от управителя Неделчо Недялков, неизгодни сделки . Първият договор е за покупко-продажба на 15 800 дка общински имоти в землището на град Белово, на стойност 1 141 748,90 лева. Вторият за продажба на 7 634,055 дка общински имоти в землището на гр. Белово, на стойност 819 554,40 лева. Третият - за продажба на 11 общински имоти в землището на с. Мененкьово, на стойност 45 554,03 лева. Четвъртият - за 81 броя общински имоти в землището на с. Аканджиево общ. Белово и 200 броя общински имоти в землището на с. Мененкьово, общ Белово на стойност 115 923,76 лева.

Според разследването неизгодността на сделките се изразява в продажбата на имотите не по пазарна цена, която към момента на извършването е била значително по – висока. Настъпила е значителна вреда за Община Белово. Случаят е особено тежък, с оглед размера на причинената вреда на общината.

По делото ще бъдат разпитани свидетели, общинските съветници в Община Белово, членовете на земеделските комисии. Ще бъдат изискани фотокарти на землищата, направени посредством сателитни снимки. Ще бъдат назначени техническа-софтуерна експертиза, съдебно-оценъчна и икономическа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА