Last news in Fakti

9 Декември, 2015 13:11 3 690 0

Предотвратен е опит за незаконна търговия със защитени папагали от вида Жако

  • предотвратен-
  • опит-
  • незаконна търговия-
  • защитени-
  • папагали-
  • жако
Предотвратен е опит за незаконна търговия със защитени папагали от вида Жако - 1

На 14.09.2014 г. са задържани 30 бр. папагала от вида Жако (Psittacus erithacus) на ГКПП Дунав мост 2. За пратката са представени фалшиви документи за произход, каквито се изискват по Конвенцията за търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Направен е опит да се премине  в Румъния с цел реализиране на пазара в Чехия. След задържането им, птиците са  предадени на РИОСВ-Монтана и по-късно са настанени в Зоопарк София, който изпълнява функции и на спасителен център.

Сивото Жако е световно застрашен вид, със статут „уязвим“ съгласно Червения списък на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). Предполага се, че папагалите са диво уловени. Видът сив папагал - жако е силно експлоатиран с цел ползване като домашен любимец, заради което често е обект на незаконен внос в Европейския съюз.

Предотвратен е опит за незаконна търговия със защитени папагали от вида Жако

За втори път МОСВ, Българска Фондация Биоразноообразие, Световния тръст за папагали и Зоологическа градина София ще организират връщане на папагали от този вид в природата. Птиците ще пътуват първо до Лондон, където ще бъдат групирани с пратка от други конфискувани папагали, след което ще бъдат освободени в природата на Африка.

През 2010 година е задържана друга незаконна пратка папагали – жако. Задържаните птици са 108 като през март 2013 г. 32 от тях са транспортирана в Уганда и са освободени в природата. Организацията и транспортирането им е осъществено от МОСВ, Световния тръст за папагали, Зоопарк София и Българска Фондация Биоразнообразие. Тази процедура беше пилотна както за България, така и за Европа.

Предотвратен е опит за незаконна търговия със защитени папагали от вида Жако


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА