1 994 6

Николай Ненчев отива на съд

Николай Ненчев отива на съд
Снимка: БТА
Калина Петрова

Военно-окръжна прокуратура – София внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев и неговия служител Венислав Цанов за извършено от двамата в съучастие тежко длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 3 НК. Обвинението е за престъпление, извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение и довело до загуба за повече от четвърт милион лева.

Министър Николай Ненчев /в оставка/ е обвинен, че като действащ министър през периода 16 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. е склонил умишлено подчинения си директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Венислав Цанов да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с участник, спечелил такава поръчка за изготвяне на военно облекло. Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран - „Интендантско обслужване” ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на това дружество.

Венислав Цанов е обвинен, че като директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” - МО и възложител по обществената поръчка, не изпълнил служебните си задължения по ЗОП, не обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката и не сключил договор с този участник. Това било извършено от него както с цел да се осигури договор на втория в конкурса, така и с цел той да запази службата си като директор, след като от министъра му било отправено предложение за прекратяване на служебното правоотношение по Закона да държавния служител.

Целта на двамата съучастници била постигната: „Интендантско обслужване” ЕАД сключило Рамково споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило цена, по-висока от първоначалната с близо 260 хиляди лева.

Случаят е особено тежък поради проявената упоритост при извършването на деянието от министър и държавен служител с висок ранг и настъпването за вредни последици в особено големи размери за Министерство на отбраната.

София / България


Още по темата

 • До 30 дни предават Ненчев на съд

  До 30 дни предават Ненчев на съд

  Софийска градска прокуратура (СГП) предяви окончателно обвинение на Николай Ненчев за престъпление по служба. За първоначалното обвинение на ...
  5.01.2017
  1 246
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 14:28  19.12.16
  Всичките подред и Не само на съд ами и в затвора
 • Реалист
  Отговор
  2 14:32  19.12.16
  А РОвч и Курнелия кога на съд за Белене - 170 милиона евро са доста по-вече. Искаме ги на скамейката за подсъдими и в Белене (затвора).

  Коментиран от #5

 • Ник
  Отговор
  3 15:14  19.12.16
  Че те само парите които платихме заради показните арести на Цветанов са повече бе...
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  4 20:16  19.12.16
  КАКЪВ СЪД ТОЙ ПАК СЕ СТЯГА ЗА МИНИСТЪР БАЛКАНСКИ ЦИРК БЪЛГАРИЯ.
 • семи проф
  Отговор
  5 21:57  19.12.16

  До коментар #2 от "Реалист":

  !70млн. по малко са ги продали някакви джаджи от белене според изчисленията на Герб.....Цената е такава каквато ти платят . а не колко струва и колко искаш....Според кривите сметки на Герб 16млрд. са по малко от 1млд.....разбирате за какво става въпрос .. Царя продаде корабостроителницата за 50млн....костов бг. Балкан за 300 000дол.Този Ненчев не искаше ли да вкарва ген.Радев в затвора...Крадеца казва,, Дръжте крадеца"
 • Лош, но справедлив!
  Отговор
  6 09:46  20.12.16
  Както винаги ще го оправдаят, а ако е някой кокошкар... директно военен съд, арест, затвор и куп други неща. Боклуци и бандити, жива скръб сме си!

Напиши коментар:


Публикувай