4 245 6

Шест варненски митничари с обвинения (СНИМКИ)

Анатоли Стайков

Петима митнически инспектори, сред които началникът на пристанище Варна, началници на смени и един спедитор са с повдигнати обвинения за подкупна банда след акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата.

В хода на проведените действия е установена и задържана организирана престъпна група от служители на митницата във Варна, занимавала се в период около 4 месеца с корупционна дейност. Обвинението, повдигнато от прокуратурата, е за участие в организирана престъпна група, извършвала престъпления – искане и получаване на подкупи, в която, освен митнически инспектори, участва и спедитор. Към момент са задържани шестима души, на петима – началникът на пункт Варна -Запад и началниците на смени, е наложена 72-часова мярка за задържане, а на един- парична гаранция в размер на 5000 лева.

При извършените в хода на операцията над 70 претърсвания са намерени и иззети повече от 711 хил. лева, които по първоначални данни са предадени или предназначени за възнаграждение на корупционно извършена услуга. Групата е действала при изключителна конспиративност. Според събраните до момента данни, спедиторите са събирали сумите за митническите служители - в рамките на около 1500 лв. на контейнер.

Срещу тези суми, давани на началниците на смени, са се извършвали действия по служба, които митническите служители са длъжни да извършат, а именно – максимално бързо обработване на документите и освобождаване на съответните товари. Чрез корупционната практика обаче спедиторските фирми са избягвали престоя, свързан с големи такси, както и извършването на евентуална митническа проверка, при която се плащат допълнителни суми – за разтоварване и товарене на стоката. Установено е, че началникът на пункта и началниците на смени са се събирали всеки месец в дома на единия от задържаните, където всеки се е отчитал за това колко контейнера и на кои спедиторски фирми са извършени съответните действия по обмитяване.

Тази отчетност е документирана включително и с намерените у тях отчетни листове при извършените обиски. Операцията на служителите на териториалното звено на ГДБОП във Варна е проведена по образувано през септември досъдебно производство.

Това е поредната реализация по една от основните дейности на МВР и прокуратурата – борба и противодействие на корупцията, заяви главен комисар Ивайло Спиридонов . Той оцени като изключително добра работата на колегите си във Варна, които, след като са получили качествена оперативна информация за случващото се на митническия пункт, са успели да проведат разследване и да съберат годни доказателства, за да може днес да бъдат повдигнати и съответните обвинения на участниците в престъпната схема.

По думите на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, успешната операция е поредно доказателство за добра реализация на ГДБОП, извършена под контрола на Специализираната прокуратура. Той оцени високо професионализма на служителите от териториалното звено на ГДБОП. По думите му тя е резултат на целенасочена оперативна работа, извършена в пълна координация с ОДМВР-Варна. Успехът да задържат толкова голяма организирана група на територията на града, в който работят, показва изключително висока лоялност на служителите на терен. Той поздрави и ГДБОП, създала условия това да се случи.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • некойси
  Отговор
  1 15:41  14.01.17
  Решили са да работят за себе си и са спряли да предават по веригата.
 • Генерала от запаса
  Отговор
  2 16:36  14.01.17
  Нека да окрада 700000лв след това с гаранция 5000лв няма такава държава.те митниците всички са подкупни
 • име
  Отговор
  3 17:58  14.01.17
  в играта на топло и студено ,прокуратурата отново умишлено загуби .да живей цацаратурата и всички други дребни душици с голям апетит .
 • Вода да газиш а жаден ходиш?
  Отговор
  4 21:58  14.01.17
  Че като митничарче не се ОПРАВИШ" , кога после ще сколасяш с една заплата?
 • Баджанака
  Отговор
  5 22:24  14.01.17
  Всичко негатвно преписваме на роми, бежанци и други такива , ами тези кви са ? Марсианци ли са ?
 • гост
  Отговор
  6 23:53  14.01.17
  Този филм вече сме го гледали,след 1г. отново са на работа!

Напиши коментар:


Публикувай