Last news in Fakti

16 Януари, 2017 18:19 1 446 3

Съдът отстрани Тотев като кмет на Пловдив

  • иван тотев-
  • кмет пловдив-
  • съдът-
  • отстрани

Окръжния съд в Пловдив отстрани от длъжност кмет Иван Тотев по обвинение в длъжностно престъпление при провеждането на обществената поръчка за строежа на зоологическата градина. Тотев е обвинен в извършено престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 милион лев.

В тридневен срок адвокат Красимир Елдъров ще обжалва решението пред Апелативния съд. Делото ще се гледа в 10 часа на 24 януари. Тотев не пожела да даде изявление след края на съдебното заседание.

Съдът прие, че повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление от общ характер, за което се твърди от обвинението, че е извършено от Тотев в качеството му на кмет на община Пловдив и е пряко свързано с изпълнението на служебните му задължения. Мотивите на съда са, че Тотев може да повлияе на съдебния процес, тъй като ще има достъп до документи, ако остане на поста, както и че може да повлияе на разпитите на негови служители. Съдът прие, че има достатъчно основания да се приеме, че служебното му положение ще препятства разкриването на обективната истина по делото, независимо от представената заповед за отпуск от Тотев.

До този момент са разпитани 14 свидетели. Предстои да бъдат взети показания и на други служители в администрацията, сред които е и зам.- кмета по строителството Димитър Кацарски, който е бил председател на комисията за провеждане на обществената поръчка, станала причина за обвинението срещу Тотев.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок, като в случай на постъпила жалба или протест ще се разгледа в Апелативен съд Пловдив на 24.01.2017 г. от 10 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лотос

    8 1 Отговор
    Голяма изненада!!!Предлагам да се направи конкурс за най големи кражби между кметовете на големите градове.Тотев няма да е на първо място!
  • 2 Фандъкови истории

    3 0 Отговор
    а Фандъкова кога

    Бюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
    през 2010 година ще бъде 1.2 милиарда лева
    за 2011 г. 1,3 млрд. лева.
    за 2012-г. 1,272 млрд. лв
    за 2013 г. 1.190 млрд
    за 2014 г. 1,465 млрд. лева.
    за 2015г 1.49 млрд. лв
    за 2016г. 1.26 млрд. лева
    Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
    Метрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!!!
    Прошляков и цялото СИЕ на Фандъкова може ли да покаже
    де факто нещо по тая сметка!!!
    какво ОЩЕ има да изплащаме рали Дакар,Боевски или ....

    Коментиран от #3

  • 3 гостенче

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фандъкови истории":

    Ами ще се събира от всички данъкоплатци много ясно.
    Няма софиянци да плащат хиляди левове данък за какво ли не, а някой сульо дето се води в незнам си кое село, да плаща стотинки и в същото време, да се вози и на метрото и на новите трамваи и на всичкото отгоре са с*ре и да цапа.
    Щом като 80% от населението искат да са Софиянци (останалите 20% имигранти) ще плащат всички за това което се прави в София.

    П.П. Не съм от София :)