Last news in Fakti

11 Април, 2017 15:05 1 439 4

Поискаха от Белград арест зa жената на Цветан Василев

  • цветан василев-
  • антоанета василева-
  • прокуратура
Поискаха от Белград арест зa жената на Цветан Василев - 1

Искането, което е отправено още на 24-и март, е във връзка със задочно повдигнатото обвинение на Антоанета Василева за пране на пари, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Антоанета Василева е обявена за общодържавно издирване от средата на декември. Тогава става ясно, че тя е напуснала страната няколко месеца по-рано през ГКПП „Калотина“. Затова се иска задържането й от властите в Сърбия. Тя се търси и с европейска заповед за арест.

Прокуратурата иска съпругата на Цветан Василев да бъде задържана и изправена пред сръбски съд, за да бъде екстрадирана в България – една процедура, която поне по отношение на съпруга й, продължава повече от две години и половина.

Паралелно с това има и прокурорско разпореждане за задържането й, ако случайно реши да влезе в страната. Опит да бъде отменено направиха днес адвокатите на банкера Цветан Василев, но Софийски апелативен съд прекрати делото, защото нямало такава процедура в НПК.

Обвинението на Антоанета Василева е, че през 2012 година е купила къща в Швейцария с пари, дарени от Цветан Василев, а той ги бил взел от КТБ.

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество въпросната вила и 4 банкови сметки в швейцарски банки са запорирани. Цената на имота е 20 млн. EUR, а обзавеждането е на стойност 4 млн. EUR.

Василева беше извикана да даде показания по проверка на прокуратурата за пране на пари, стартирана след разкритието за покупката. Нейният адвокат Менко Менков описа имотът като „едностайно жилище” от 200 кв.м, разположено “в едно швейцарско село”. Според него, имотът не бил обзаведен и имал нужда от “ремонт на покрива, който тече”.

Самият Цветан Василев пребивава в Сърбия от времето, когато срещу него беше повдигнато обвинение през лятото на 2014 г. У нас има обвинения за лидер на престъпна група и присвояване на над 2,2 млрд. лв. от КТБ.

В Белград тече екстрадиционното му дело за предаване в България. Миналата седмица стана известно, че Апелативният съд в Белград за втори път е отменил решението, с което бе разрешена екстрадицията му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цани

    0 0 Отговор
    И тая като мъжа си - крадла под прикритие
  • 2 Найден

    0 0 Отговор
    Цялото семейство е замесил Цветан Василев, без да му мигне окото, за да може да покрие част от милиардите, които отмъкна.
  • 3 Дона

    0 0 Отговор
    А дано поне един от фамилията престъпници го тикнат в затвора.
  • 4 НЛО

    1 0 Отговор
    Само аз ли имам дежавю с делото за екстрадирането на мъжа й? Съмнявам се, че това дело ще протече по по-различен начин все пак Цветан Василев е подкупил цялата сръбска държава с крадените пари от КТБ.