1 096 0

Милиони левове във Фейсбук измама за евтини общински жилища

Измамница обещавала апартамент от 40 000 лв. в София

Венцислав Михайлов

Стотици хиляди левове е „заработила” измамната схема за евтини общински жилища в София. За това свидетелстваха пред камерата на бТВ ужилени.

Престъпниците набелязват жертвите си в група, в която родители търсят изоставените си деца, а други хора се надяват да намерят биологичните си майка и баща.

„Това е нормалният начин, по който се случват нещата в държавата България”. Така мъж обясни решението си да даде над 8000 лв. на жена, представила се като Иванина, която твърдяла, че има контакти на много високо ниво в общината и, с помощта на премиера Бойко Борисов и кмета Йорданка Фандъкова, може да уреди продажбата на общинско жилище на данъчна оценка – за 25 до 40 000 лв.

Това обаче е само едно от „разклоненията” на измамната схема. Лили Апостолова, администратор на групата „Търсим се”, разказа, че Иванина е „маша” в друга може би не толкова доходоносна, но още по-неморална схема – Фейсбук групи с платен достъп, в които се твърди, че много по-лесно се прави връзката между деца и родители, но всъщност се дава напълно невярна информация.

Зад групите, по думите й, стоели жени на име Дарина Атанасова и Ивелина Петкова. Те копирали облика на „Търсим се” под няколко имена, включително – „Къде си”. За Петкова имало данни, че работи в съда в Стара Загора и от там изнася информация срещу пари.

Иванина, на свой ред, в един от профилите си посочвала като своя месторабота МВР и така създавала по-голямо доверие у хората. За да се възползват от услугите на трите, потребителите трябвало да плащат такса – по лев на месец.

Поне една от групите е с около 9000 члена. Лили Апостолова подчерта, че нито „Търсим се”, нито другата легитимна организация – Българска асоциация „Осиновени и осиновители” не събират пари.

„Ние периодично предупреждаваме, но желанието надделява над разума”, коментира тя. Не е само това – в паралелните групи циркулирала и фалшива информация. Така майка с ДНК тест установила, че не е била свързана с дъщеря си. Известен адвокат бил потресен, след като при него се появила жена, твърдяща, че го е родила – а той не е осиновен.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай