599 1

5 млн. лв. са дали наивни хора на телефонни измамници

През първите 10 месеца на годината са регистрирани над 680 телефонни измами

Мартин Христов

5 млн. лв. са дали доверчиви хора, често възрастни, на телефонни измамници, сочи статистика на полицията. Само в София сумата е около 2 млн. лв.

През първите 10 месеца на годината са регистрирани над 680 телефонни измами, разкритите престъпления са над 130, а заловените измамници – 54. Една от използваните тактики на мошениците е да се представят за полицаи.

Потърпевшите са стотици, затова и МВР започна обучителна кампания как да се различават истинските от фалшивите служители на реда.

„Моя роднина доброволно им даде парите – 6400 лв. Отключи вратата, понеже са полицаи, покани ги да седнат на фотьойла, каза им къде са парите, те си ги взеха самички”, сподели една от присъстващите на срещата жени пред БТВ.

„Всъщност за тях това е бизнес. Те имат, също като нас работна седмица с работно време, в което успяват да изкарат определена сума пари”, обяснява Златка Падинкова.

В бандите винаги има и хора с чисто досие, затова ако полицията ги залови, си признават вината. Ръководителите пък обикновено се разминават с условни присъди.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • херо ин
    Отговор
    1 08:45  04.11.17
    Гнили ябълки във властта и правораздавателна система, каза го френски посланик. Значи властта е болно дърво,което трябва да се отсече незабавно, с пръскането няма да стане.

Напиши коментар:


Публикувай