Last news in Fakti

18 Януари, 2012 15:32 2 212 3

Прокуратурата издирва миряни, хвърлили поп в реката

  • бистрица-
  • йордановден

Ще им бъде повдигнато обвинение в хулиганство

Районната прокуратура в Дупница издирва миряните, хвърлили на Йордановден свещеника в реката на село Бистрица. Държавното обвинение се е самосезирало по публикации в медиите за случая и образувано досъдебно производство за хулиганство, съобщиха от прокуратурата в града.

Група мъже, участвали в Богоявленския ритуал по хвърлянето на кръста в дупнишкото село Бистрица, са метнали в реката свещеника Борис Минчев. По информация на свидетели обаче става въпрос за един мъж, който е блъснал духовника. Това се изяснява в момента и срещу извършителя ще бъде повдигнато обвинение за хулиганство.

Наказателният кодекс предвижда за деянието до 2 години лишаване от свобода. Ако лицето не е осъждано, ще му бъде наложена глоба до 5000 лева.

В село Бистрица е традиция, освен Богоявленския кръст, в реката да бъде хвърлян и свещеникът, който извършва освещаването на водата. Духовникът Борис Минчев не за първи път е потърпевш. Затова архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия протойерей Георги Паликарски имаше намерение да накаже миряните в Бистрица и да лиши селото от свещеник.

По молба на жителите на селото и провокиран от тяхното недоволство отец Паликарски се отказа да наложи наказанието. Той поиска от кмета на селото да събере младежите, които ежегодно се конкурират за кръста на Богоявление, и Паликарски да изнесе проповед, в която да разкаже, че свещеникът е наместник на Бога на земята и че свещеническите одежди не са за подигравка.

Традиция в с. Бистрица е със събраните от кръста при обикалянето на селото пари от миряните да правят купон. На този купон ще бъде поканен и отец Георги Паликарски, за да им изнесе проповедта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 1 Отговор
    хаахаахахха свештеникът намесник на бога ахахах на кой бог бе?на извънземните ли
  • 2 .......

    0 0 Отговор
    На делото ще излезе ,че попът и тй е имал желание да се хвърля да вади кръста.100%.
    Виновен няма да има.
  • 3 booos

    0 0 Отговор
    Ама каква подигравка ...за здраве са го метнали попа в реката ...па малко и да отрезнее...че той вечно е пиян ..хаахаа..браво на бистричани ..!!!