2 302 4

Конфискуваха половин кола на трафикант

Другата половина била на жена му

Мария Атанасова

Половината от лек автомобил „Фолксваген Туарег“, използван от трафикант на мигранти за нелегален превоз на бежанци от Афганистан, да бъде отнет в полза на държавата. Това постанови състав на Бургаския районен съд.

Това оригинално решение поставя ударението в протокола от заседание на местните магистрати, препис от което е публикувано на сайта на съда, установи Дарик.

Става въпрос за процес срещу 50-годишния Бисер Асенов от Оряховица, който на 17 октомври 2015 г. е заловен от полицията в района на завод „Промет” край с. Дебелт, да кара с "Фолксваген"-а седем мигранти, сред тях и две деца.

В съда Бисер признава вината си и сключва споразумение с държавното обвинение, според което за извършеното престъпление му се налага условна присъда от 11 месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Магистратите разпореждат и да се конфискува мобилния му телефон, който той е използвал, докато транспортирал чужденците.

По любопитен обаче се оказва казусът с автомобила. По закон той трябва да се конфискува в полза на държавата. Случаят можеше да приключи по конец, ако на заседанието в съда в Бургас неочаквано не се бе появила съпругата на Бисер - Таня.

Под клетва, в прав текст, жената заявява, че колата е записана на името на двамата. Твърди, че не само не е знаела за какво благоверният й използва семейното возило, но и по време на престъплението, била в Германия. „Той пристигна в България, за да се лекува. Не знаех, че използва колата за такива неща“, подчертава тя.

„Наказателният кодекс предвижда конфискация на превозното средство, когато то е послужило за превозване на бежанците, но ако то е собственост на подсъдимия. В конкретния случай, автомобилът е съвместна съпружеска имуществена общност и другата част на колата по закон е на съпругата.

Няма как да се докаже, че те я имала умисъл към престъплението. Нещо повече, дори имаме доказателства, че тя се е намирала извън страната“, каза пред Дарик Бургас прокурор Керка Дюлгерска.

Шеговито тя коментира възможността държавата да раздели автомобила: „Няма да се реже на две с флекс, ще бъде предадена на съдия-изпълнител, който да я изнесе за публична продан“ .

Бургас / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Груйо
  Отговор
  1 18:00  09.02.18
  Маре,ама тази половина на снимката е от БМВ
 • ГОРАЗД
  Отговор
  2 18:41  09.02.18
  Може предницата да е била от Фолксваген!
 • гоуст
  Отговор
  3 18:44  09.02.18
  Някой да звънне на коня,загубил си задницата като въртял дрифтове по северната дъга!
 • Хомофоб
  Отговор
  4 00:59  10.02.18
  А защо предната, а не лявата половина? Къде е справедливостта?

Напиши коментар:


Публикувай