Last news in Fakti

14 Май, 2018 19:43 6 465 10

Намалиха присъдата на убиеца на Виола

  • виола николова-
  • стефан станев

Станев бе осъден на 25 г. затвор

Намалиха присъдата на убиеца на Виола - 1

Софийският апелативен съд намали присъдата на 29-годишния Стефан Станев, подсъдим за жестокото убийство на приятелката му Виола Николова.

На 3 ноември м.г. младият мъж бе осъден от градските магистрати на 25 години затвор, но решението бе подписано с особено мнение от един съдебен заседател, който поиска 30 г. "лишаване от свобода". Шест дни по-късно - на 9 ноември наблюдаващият прокурор внесе протест срещу присъдата, като държавното обвинение настоява за наказание от 30 години затвор.

Апелативните магистрати обаче постановиха наказание от 22 години и 6 месеца затвор заради неправилно приложение на закона и на задължителната практика на Върховния касационен съд (ВКС) при индивидуализацията на наказанието от първата инстанция, съобщи правният сайт lex.bg.

Според Софийския апелативен съд, градският съд не е определил правилно специалния минимум, който не е 20 години затвор, а 15 години лишаване от свобода, тъй като обвинението на Станев е за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, а по закон то се наказва с най-малко 15 години лишаване от свобода. Така при баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, какъвто в случая има и според първата инстанция, апелативните съдии приемат, че наказанието на Стефан Станев трябва да бъде намалено с 2,5 години.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Жестокото убийство на 29-годишната красавица Виола - студентка в Датския колеж, бе извършено на 23 юни м.г. Младата жена бе пребита с метален стик, душена и наръгана с нож от Стефан, който подозирал, че тя му е изневерила. Двамата живеели заедно от няколко месеца. След като убил приятелката си, 29-годишният мъж тръгнал с колата си към морето. По пътя качил стопаджии, които по-късно пребил и ограбил. Ден по-късно Стефан Станев бе задържан в Созопол.

По искане на прокуратурата, младият мъж бе настанен за експертиза в психиатричната болница към ловешкия затвор. Заключението на експертите бе, че той е вменяем и може да отговаря пред съда за действията си. След тежкото престъпление стана известно, че срещу мъжа са подавани множество жалби за домашно насилие от бившата му съпруга. Проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, установи, че в Софийската районна прокуратура е имало пет преписки, но само по една имало образувано разследване за закана с убийство. Това доведе до оставката на тогавашния районен прокурор Петър Белчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геро

    43 1 Отговор
    Тия скапани магистрати да си оправят присъдите а не да се правят на математици.
    Заради тях престъпността е на този хал.
    Да се издават назидателни присъди.
    "Най-малко 15 години" означава, че не могат да му лепнат 14.
    A 50 може!
    Какво са се разнежили заради катили разни???
  • 2 съдията

    34 1 Отговор
    Абе цървул как не се намери някой да ти разбие кухата кратуна ами ще те храним 30 години
  • 3 SAAB

    5 0 Отговор
    А глупости........те си излизат , когато поискат ! А миншстЕрчитУ знае точно година преди да избягат ....да така си е :)
  • 4 Димитър

    27 1 Отговор
    Тоя е за убиване! Това не е човек. Но заради скапаната система трябва НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ да го храним. Защо дами и господа "магистрати"?????
  • 5 Bibendum

    13 1 Отговор
    Снимката на жертвата, защо не я скриете? Или може да сложите една снимка, на която се прегръщат заедно. Все едно нищо не се случило.
  • 6 Reinz

    11 1 Отговор
    Ако на мястото на момичето е дъщеря на някой от съдиите, пак ли ще му намалят присъдата ? Мястото на такива гамени е зад решетките докато изгният.
  • 7 гост

    2 1 Отговор
    ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА -КАКВО УМУВАТ.
  • 8 един

    3 1 Отговор
    Абе я вземете го пуснете да си живее живота човекът! Какво толкова е направил? Младеж, обича да мъчи жени, ами да ги мъчи, какво толкова? Да си престъпник в България стана вече привилегия, стига да не си циганин обаче. Все си мисля, че смъртната присъда е много необходима. Защото манията да мъчиш и убиваш не е нещо, което преминава, то те преследва докато си жив. На кого ли обаче му пука за жертвите, важен е живият, както неотдавна каза премиерът. Живият си е жив. Пази, Боже, от такива мъдри разбирания за живота! Наказанията трябва да са строги, защото освен жертвата близките също са наказани от извършителя. И както казваше майка, изгубила детето си от ръка на убиец, в затвора той има възможност да се вижда с близките си, а аз никога повече няма да видя детето си.
  • 9 vasik atanasova

    0 1 Отговор
    значи след 10 г е вънка
  • 10 Stefan

    1 1 Отговор
    Не можах да разбера какви са "смекчаващите вината обстоятелства"?
    Убил човек, избягал, пребил и ограбил стопаджии!