5 533 10

Брадърът Даниел проплака от затвора в Дубай: Върнете ми дюшека

Мария Атанасова

Злополучният участник в „Биг Брадър” 4 Даниел Делчев, който изчезна безследно в Дубай, а по-късно се оказа тикнат в арабски затвор, след около месец вече може би ще си е в България.

Почти 10 месеца изкараха Даниел, Вилиана Янкова и Юрий Байрактаров в централния затвор на Абу Даби, преди това в пандел от частен тип със строг режим на контрол. На 30 юни е последното съдебно дело срещу тримата българи, задържани по неизвестни за сега причини в дубайски хотел, броени часове след пристигане в емирството в началото на октомври 2017 г.

Очаква се те да бъдат освободени заради недостатъчна информация за извършване на престъпление, пише „Уикенд“.

Миналата седмица стана ясно, че Делчев най-сетне се е съгласил на преводач в залата. Когато органите на реда го извели за разпит, той крещял на български език: „Моля ви, върнете ми дюшека. Не искам да спя директно върху мишките и плъховете”. Младият мъж настоявал за по-човешки условия за живот в килиите.

Той и търновецът Юрий Байрактаров обитавали килии, в които липсвали елементарни хигиенни условия. Често пъти дори нямало възглавници и завивки, с които да се завиват нощем. Компания им правили гризачи, а момчетата се притеснявали, че като нищо могат да пипнат заразна болест.

Човек от консулството ни в Дубай разговарял с всеки един от задържаните, но за какво точно са задържани, се пази в тайна. У нас все още тече процес по издирването на тримата и вероятно това е причината за мълчанието. Запознати с подобен вид истории издават, че вероятно на 30 юни ще бъдат освободени, а до две седмици по-късно докарани в България.

Въпреки това Даниел Делчев е настоявал за нова среща с човек от консулството, пред когото да се сподели за условията в килията. Той не разполага с финансови средства и това е единствената причина до сега да не се свърже с приятели в родината си, чиито телефонни номера отдавна е запаметил наизуст. Притеснявал се, че може да получи здравословен проблем, ако продължава да живее в мизерия, изтезания и различен тип унижения. За него и Юрий дюшекът бил истински лукс.

Психически се чувствал добре. Байрактаров също нямал връзка със сестра си по финансови причини. За разлика от Даниел той и друг път бил пътувал до Дубай по бизнес, без да бъде уточнено в какво точно се е изразявал бизнеса му. Вилиана Янкова е с най-голям опит в живота на емирствата.

Почти 20 години тя работела като преводач и екскурзовод на руски групи, продавала яхти и била щастливо омъжена за ливанец, от когото има две деца. Тя решава да подаде ръка на Дидо, който е убеден, че баща му е арабски шейх, за кратко пребивавал в социалистическата ни родина в началото на 80-те години на миналия век. Дидо, чиито прякор е Шейха, заради детската му мечта един ден да стисне ръка на заможния си баща, и Вилиана отпътували за Дубай на 7 октомври 2017 г., а ден по-късно се изпарили. В продължение на 5 месеца от нашенците нямаше ни вест, ни кост.

Версиите за неизвестността им бяха десетки – като се почне от това, че може да са станали жертва на трафик на органи, та до бачкане по строежи с отнети лични карти и всякакъв вид документи. В крайна сметка след усилено издирване на полицаи от столично РПУ и по информация на Интерпол брадърът и другарите му бяха намерени в място за лишаване от свобода, при строг тъмничен режим. Сградата била от „частен” тип и се намирала край Абу Даби.

Тримата били на строг режим. Държани ги с дни в изолатор. Вилиана обявила гладна стачка в знак на протест за условията на пребиваването им в ареста. Няколко дни не сложила залък в устата си и била пред припадък, когато в килията я навестил лекар, извикан от съкилийничките й. Тя разказала, че няма да престане да гладува, ако не ги преместят в нормален затвор.

Дни по-късно тримата се озовали в централния затвор на Абу Даби, където вече се чувствали по-добре и им била дадена възможност да се свържат с близките си при условие, че имат пари, с които да заплатят телефонните разговори от панделата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Грую
  Отговор
  1 12:45  08.06.18
  Брейииии. Тез в Дубай големи расисти бе! Това си е чист расистски акт на поведение и език на омразата. Немат ли си некое бхк да се застъпи за чВекот?
 • 2 12:49  08.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • един
  Отговор
  3 12:56  08.06.18
  Този разказ не е ли трогателен? Защото много се трогнах. Горките ни момченца, не могат да повилнеят малко из арабско, затворили ги с плъховете. И Шейха, представете си, без дюшек! Отишъл да става богат арабин, сигурно и тяхната вяра би приел, нали баща му е шейх. И бил имал мечта. Когато съобщиха, че са изчезнали, веднага ми стана ясно че са ги арестували. Българин срам няма, все повече се убеждавам. Гьонсурат! И в България всичко може, с това сме известни. Жалко за хубавото, прекрасното място, което обитаваме! Когато става въпрос за патриотизъм, единственото, което си представям, е земята ни, природата ни! Всичко останало е отвратително!

  Коментиран от #8

 • 4 12:56  08.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Омар
  Отговор
  5 13:11  08.06.18
  Публикувано във факти.бг: "бачкане по строежи с отнети лични карти" ТОЧНО ТАКА Е ПОСТРОЕН ДУБАЙ, НЯКОЙ ХОДЯТ ТАМ ДА СЕ ЛИГАВЯТ А ДРУГИ БАЧКАТ КАТО РОБИ
 • Жоро
  Отговор
  6 16:00  08.06.18
  Точене на кредитни карти. А тези същите хубавци не спираха да се хвалят с това....
 • таткошейх
  Отговор
  7 21:08  08.06.18
  Без причина никого не вкарват в затвора! Тоя шебек е с развалена центровка...
 • 8 22:49  08.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Арабията
  Отговор
  9 04:29  09.06.18
  Седнали арабите да лъжат, те са измислили измамите
 • Арабията
  Отговор
  10 04:33  09.06.18
  Върнете ми дюшека и лазглавницата хаха умирам от смех

Напиши коментар:


Публикувай