6 259 12

Разкрития около рекордната измама за 400 000 лева

Мария Атанасова

65-годишна жена даде 400 хиляди лева на ало бандити. Измамена е по схемата "съдействие на полицията" за залавяне на хакери и измамници. Дни наред жертвата на обира обикаля адреси и оставя парите на части.

Първия ден - около 3000 лева при кофа за боклук на столичната улица "Гогол". На 3 юни, отново в същия район, оставя 104 000 лева, 30 000 евро и долари. Два дни по-късно на ул. "Цар Асен" – още 210 000 лева. Полицията издирва извършителите. Този случай не е единствен по мащаба си.

През септември 2015 г. възрастна жена от село Първомай също даде на телефонни измамници над половин милион лева. Парите били прибрани в сейф, за който жената нямала ключ. Затова дала на мошениците ъглошайф, с който да разбият касата. Престъпниците й обяснили, че внукът ѝ е пострадал и се нуждае от спешна операция. Двама души бяха задържани по случая.

През декември 2016-а година 76-годишна жена от София даде над 100 000 лева. Както и в последния случай, жената дни наред давала различни суми на измамниците, докато в крайна сметка сумата набъбнала до 100 000 лева. Случаите, в които става дума за по-малки суми са стотици, вероятно са хиляди и така се превръща в бизнес за милиони.

„Това е най-успешната схема през последните години, при която се съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Често пъти тази схема е преплетена с класическите схеми на телефонните измами, а именно искане на пари за лечение на близък роднина. Често има и елемент на заплахата”, коментира пред Нова тв гл. инспектор Златка Падинкова, началник сектор „Измами” към Главна дирекция „Национална полиция”.

„Измамниците станаха доста изобретателни и хората не могат да се ориентират. Ние често даваме информация за това как точно протича една измама, но често тя търпи различни модификации и всъщност това заблуждава хората, на които даваме съвети”, коментира още Падинкова.

Тя предупреди хората, че получат ли телефонно обаждане, при което независимо кой и по какъв повод им иска пари, значи задължително се касае за телефонна измама. „Оказва се, че превантивната кампания на МВР и призивите да се съдейства на полицията всъщност се имплементира в сценариите на телефонните измамници”, допълни Златка Падинкова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ильо войвода
  Отговор
  1 14:13  10.06.18
  Нищо не разбрах от статията. Какви разкрития има по случая!? Естествено никакви. И как и да има, та нали МВР се напълни с некаьърници и ниско интелигентни кадри. Който за нищо не става, го вземат в полицията. Отдавна "полицай" е мръсна дума. И господата да не се сърдят за имиджа си, сами си го създават такъв. Рибата в МВР е вмирисана от главата до опашката и никой вече не е в състояние да оправи тази смрад!

  Коментиран от #5

 • гост
  Отговор
  2 14:49  10.06.18
  Защо да им стоят в къщи да им пречат, по добре да ги дадат на някой мошенник!
 • Знайко
  Отговор
  3 14:53  10.06.18
  Те самите ченгета са " Ало" , измамниците .
 • Маани ги сите
  Отговор
  4 14:54  10.06.18
  Все още се чудя откъде ги вадят подобни суми и с какъв акъл ги раздават на всеки срещнат ром. Ама, напишете си на челата "слабоумен" и не се сърдете на полицията. Вярно е, че и полицията не е "цвете за мирисане" и има доста данни за самоуправства и сливане на част от полицаите с организираната престъпност, но основният проблем е нашата мила съдебна система, която не допуска да има ефективно осъждане на мнозинството престъпници. Той те напада, ма нямаш право да го застреляш като куче... Абе, това държава ли е...

 • 5 15:13  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Име (като гост)
  Отговор
  6 15:34  10.06.18
  А някой задава ли си въпроса как намират информация за жертвите , от къде знаят кои имат пари , как се казват децата или внуците им и как въобще им намират телефонните номера?

  Коментиран от #7, #8

 • 4728
  Отговор
  7 16:34  10.06.18

  До коментар #6 от "Име (като гост)":

  Как откъде? Само в полицията има всичките тези данни. Телефони номера, баща, майка, брат, сестра, деца и т. н.
 • Знам
  Отговор
  8 16:49  10.06.18

  До коментар #6 от "Име (като гост)":

  Хората сами си ги казват защото повечето са около 80.Трудно чуват и съобразяват.Ноерата набират случайно.Ако чуят че гласът е на млад човек или са ги усетили не звънят ,а продължават.Звънят от Румъния или близо до границата с румънски карти които не са регистрирани.Повечето са от Вятово ии Великотърновския регион говорят много правилен български език.Решение и технически възможности дори и при тази схема има и то ъществува дори в момента.Проблемът е законодателен който определя дълга процедура по рзрешения и справки.Иначе може да се случи до 2минути.Затова полицията изглежда като глупаво вързано куче.До 2009 нямаше акива измами.След промяна в закона заради Татяа Дончева и Минчо Спасов Постоянно има и причната е тази.Ако върнат предишното полжение.До 1месец ще спрат
 • Панчо Страхилофф
  Отговор
  9 16:52  10.06.18
  Кво са разкрили разбрахме , ха ха ха Както винаги няма разкрити престъпници, извикайте европейска полиция и за кратко време ще ги изловят. Скотланд ярд УОТСЪН ще разплете на бързо проблема , що не ги помолите незнам . Да не би да има вътрешни плъхове за тези измами ? Става все по съмнително, няма как да се знае кой има много денги ?
 • 10 16:58  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 11 17:00  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  12 17:02  10.06.18
  ОТ КЪДЕТО ДОШЛИ, ТАМ ОТИШЛИ ... (парите)!

Напиши коментар:


Публикувай