11 245 24

Интерпол по петите на наш полицейски шеф, прикривал Бирмите

Бившият директор на "Криминална полиция" в столичното Второ РПУ, Любомир Иванов, се издирва с червена бюлетина

Интерпол по петите на наш полицейски шеф, прикривал Бирмите
Мария Атанасова

Бившият шеф на "Криминална полиция" в столичното Второ РПУ Любомир Иванов се издирва с червена бюлетина в Интерпол. Той е обвинен задочно като член на престъпна група за производство на нелегални цигари, ръководена от семейството на Бирмите, научи "24 часа".

Освен 49-годишния полицай, който е в неизвестност, се издирват още Евлоги Станоев-Голямата Бирма и синът му Георги Станоев-Малката Бирма. В ареста е Антон Станоев-Средната Бирма, който сам се предаде преди месец. На топло са още няколко души от по-ниските нива на организацията, която е финансирала 4 нелегални фабрики за цигари.

Разследващите имат достатъчно данни, че бившият полицай е помагал за престъпленията на групата. Официално е служител на МВР до юли 2016 г., но през последните години няколко пъти е уволняван и преместван от служба в служба.

Жоро Бирмата и баща му Евлоги също се издирват.

Името на Любомир Иванов попада за втори път във връзки със съмнителни бизнесмени.

Преди 10 г. беше арестуван, после съден и оправдан за теч на информация към приближени на Красимир Маринов-Големия Маргин. Тогава в ГДБОП разработват пловдивчанина Хованес Манукян и Христо Халваджиев за данъчни престъпления и нелегална търговия с горива. Двамата са в икономическата група на Маргините.

Над 30 души се подслушват заради мащабното разследване. Оказва се обаче, че в МВР има къртица. Засечен е разговор между зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов и Хованес Манукян. Иванов му казва, че скоро ще бъдат арестувани. Информацията имал от Любомир Иванов, шеф на Криминална полиция в столичното 2-о РПУ. Двамата съфамилници са арестувани, както и началникът на Икономическа полиция в главната дирекция Георги Радков. По-късно Иван Иванов е осъден условно, Любомир Иванов е оправдан за разгласяване на класифицирана информация. Хованес Манукян и Христо Халваджиев все пак са задържани, обвинени и предадени на съд.

Военната прокуратура не успява да докаже обвиненията срещу Любомир Иванов за теч на информация към хората на Маргините и той е оправдан през 2009 г. По-късно е възстановен на работа в МВР. Назначават го за шеф на Икономическа полиция в 9-о РПУ в “Люлин". През 2014 г. го махат и оттам, защото редовно отсъствал от работа без причина. Дори не му бил издаден пропуск до сградата на дирекцията и никой не му възлагал задачи. С това бил натоварен друг служител. Преместили го като началник на сектор “Охранителна полиция" в провинцията, но Иванов не се появявал и там.

Тогава го уволнили дисциплинарно Той обжалвал пред съда, но през 2016 г. и магистратите потвърдили заповедта на министъра за уволнението му. След това Любомир Иванов започнал да се занимава с бизнес. За последно е бил собственик на транспортна фирма.

Разследването срещу Бирмите и бившия криминалист от София продължава.

През юли бяха разбити 4-те нелегални фабрики за цигари в Тутракан, Сапарева баня и Горна Оряховица. Бяха арестувани работниците и човекът, който ги снабдявал с тютюн. Още тогава беше ясно, че ръководителите на групата не са задържани.

След като делото беше преместено в спецпрокуратурата, разследващите стигнаха до семейството на Евлоги Станоев-Голямата Бирма.

България

Още по темата

 • Антон Бирмата се предаде

  Антон Бирмата се предаде

  Издирваният от Интерпол Антон Станоев, известен като Средната Бирма, се е предал в Специализираната прокуратура с адвокат, а днес съдът му е наложил ...
  13.10.2018
  7 672
  9
 • Интерпол е по петите и на Малката Бирма

  Интерпол е по петите и на Малката Бирма

  Интерпол обяви за издирване с червена бюлетина и Георги Станоев - Малката Бирма, един от така наречените Трите Бирми - баща и двама синове. Причината ...
  13.10.2018
  6 619
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Запознат
  Отговор
  1 17:20  01.12.18
  В това РПУ държът на ръководни позиции много съмнителни личности разследвани за корупция!
 • Бесоолу
  Отговор
  2 17:48  01.12.18
  Прилича на сходна ,по род престъпна група с Пловдив като град. Там лицето А.Б е на хранилка при кума му,дали са му и апартамент . А прокурора Г.Г. е пазача на групата, ако има жалби , тук е тапата.
 • бсфн
  Отговор
  3 18:01  01.12.18
  да има доста къртици когато трябва да се удари герберска фирма,а ако някоя фирма като полисан спре да се отчита куция депутат командва мвр и чудото става фалит

 • комисар рекс
  Отговор
  4 19:22  01.12.18
  Такава е цялата ни полиция
 • Будалата
  Отговор
  5 19:45  01.12.18
  За съжаление това е истината. Коромпирани:Полиция, Прокуратура и СЪД. От там държава на мафията, мутрите и циганите.
 • НИНДЖА
  Отговор
  6 19:58  01.12.18
  боклук
 • Garrincha
  Отговор
  7 20:47  01.12.18
  Убавци ...
 • 123
  Отговор
  8 21:31  01.12.18
  А ЦвЦв него ли издирват

  Коментиран от #9

 • 9 21:45  01.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • българин
  Отговор
  10 22:15  01.12.18
  А какво стана с нелегалната фабрика в бургаско,която засякоха преди години?
 • случаен
  Отговор
  11 22:20  01.12.18
  Много "бирми", много нещо! Малки, големи, всякакви! А издирваният от Интерпол "наш полицейски шеф", така добре изглеждащ на снимката, може да послужи като емблема на българската полиция и какви хора ни "пазят". Даже предлагам клип по прекрасната песен на Веселин Маринов "Родната полиция ни пази". Маринов пее, а зад него тази снимка в едър план. Нищо повече! Лош късмет, дами и господа, много лош. Да живееш в България в тези времена. Едно е сигурно - и по-добре се е живеело в България, някога!
 • Townboy
  Отговор
  12 23:19  01.12.18
  "Нас (организираната престъпност) полицията ни пази".
 • Милен
  Отговор
  13 00:16  02.12.18
  Това е Любчо г...я прави тромпети на маргина(гея)
 • бат мишо
  Отговор
  14 02:20  02.12.18
  ще ги издирим - 1 народен съд кът додът братушките и сичко ще върнат или в разход-Турция вече е с тях- кът свършат с тях а тва ще е скоро -идат тука....после справедлив народен съд - койт е скубал народа- кът ангел сражара на карнобатския баир-койт ги върне в Бухово , барабар с другите неработещи класи без да има картечар и ограда- кюнци и мутри-и да видите как ще има и пари за пенсии и за армия и за здраве и за самолети и за кораби И ЖЕНДЪРЛЯКА в казармата
 • Расулюлах
  Отговор
  15 04:48  02.12.18
  Имало и средна бирма муахахахахах
 • 16 06:34  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • н стоименов
  Отговор
  17 07:31  02.12.18
  все едно човек чете автобиография на член на герб
 • Странно ми е
  Отговор
  18 08:10  02.12.18
  Как така като не се явява на работа и не си върши добре служебните задължения го преместват като шеф отново на друга служба.
 • адресно пререгистриран
  Отговор
  19 09:27  02.12.18
  Яде рахат локум при аверите в синйото хале в град Нови Искър срещу стадйона в квартал Кумарица барабар със екстрите

 • Оракула
  Отговор
  20 12:54  02.12.18
  Проблема в Полиция и Прокуратура а и Съдът ,е един и същ ,а тоест, Отличника, по тези звена се избира от Политика, който ги контролира, в случая е Цветанов ,или Доган,ГЕРБ, ПОДЧИНЕНИ НА ТОЗИ НАЧИН НА ИЗРАСТВАНЕ В КАРИЕРАТА , не може да се появи Корадо, защото неговите шефове, ще го смачкат, още в зародиша си, така че оставете ,народа да си избира, шефовете в тези системи, и тогава специализирана прокуратура ,и КПКОНПИ няма да ти е необходима. Няма как да разследваш Шефа си и той да е съгласен. В момента начина на управление, създава корупция! Жалко за тези, които са честни и читави и биват покварени.
 • Емил
  Отговор
  21 14:49  02.12.18
  Много прост народ-ама страшно прост-само си седи и търпи

  Коментиран от #22

 • отговор
  Отговор
  22 15:08  02.12.18

  До коментар #21 от "Емил":

  Че сме прост народ, никой не отрича. И какво да направи народът? Гражданска война? Ами нали такива като този на снимката само това чакат. Веднага ще извадят "законно притежаваното оръжие". И какво? Победа за мафията! Ще развеят мафиотския байрак. Сега от време на време се спотайват. Само "легенди" се разказват за тях, каквито заглавия често четем в този сайт. Те хайдутите от всякакво естество винаги са били легендарни. И величествени!
 • бат мишо
  Отговор
  23 17:37  02.12.18
  даваш ли си сметка ТЕ ако извадят оръжие ,че на другия ден И НИЕ ГО ВАДИМ....стреля убива сина ми и после се прибира в БЛОКА И ЗАЖИВЯВА щастлив ...АДЖЕБА дъл ще стане точно тъй....в народа по полицейска стат има 200 000 нелегални цеви ....а в ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ са двойно - койт няма знаещите ще му покажем кък се прай , само мерак да има А СТРЕЛЯТ ЛИ ПО ТЕБЕ МЕРАКА ИДЕ бъйже бъйже....Ше ви дам жокер - кормилния прът на старата ГАЗ ка е от закалена ,,оръжейна стомана ,, и съвпада с 16 кал .....ОЩЕ ДА ОБЯСНЯВАМ ЛИ - А СА ГРЪМНАЛИ и убили протестиращи на другия ден ще им зачерним майките.....аз затуй са моля да почнат да гърмят те ПЪРВИ , че бая съм набрал
 • Прокурор
  Отговор
  24 09:42  03.12.18
  А...?!?! Ама, как така корумпиран?!? Моля ви, ;) станало е недоразумение, та това е доблестен радетел за правда,... Как ще помага на мафиоти и бандити... НЕ ВЯРВАМ... В БГ, няма схеми и кражби народа е интелигентен и свръх интелектуално развит а полиция, съд и прокуратурата са ХОРА НА ЧЕСТТА!!!

Напиши коментар:


Публикувай