Last news in Fakti

10 Април, 2012 11:09 1 030 0

Спряхме износа на змиорки от Испания за Азия

  • митници-
  • змиорки
Спряхме износа на змиорки от Испания за Азия - 1
Снимка: Агенция "Митници"

"Operación Suculenta” („Сочна операция”) на испанската Guardia Civil осуети организация за незаконен износ от Европейския съюз към Азия на 5 000 кг. бебета-змиорки годишно. В рамките на операцията са арестувани 14 човека и са конфискувани 1 585 кг. от защитения вид змиорки на стойност повече от 1,6 милиона евро, съобщиха от пресслужбата на Агенция „Митници“.

Операцията е подпомагана от българските митнически власти, след като на 29 декември миналата година 120 кг. змиорки от критично застрашения вид бяха задържани на Митница Аерогара София. Тогава беше установено, че змиорките са били пакетирани в Галиция и след това са транспортирани с чартърен полет до София. От тук, след съмнителна препродажба на българска компания, бебетата-змиорки е трябвало да бъдат изпратени до крайната им дестинация във Филипините.

Европейската змиорка (Anguilla Ангуила) е вид, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и търговията с него със страни извън Европейския съюз е забранена. Видът е с голяма търговска стойност, защото бебетата-змиорки се продават в Европа средно по 500 евро на килограм, докато в азиатските страните цената им стига до 1 300 евро на килограм.

"Operación Suculenta” е проведена от Централното звено за операции по околната среда (UCOMA) на Службата за защита на природата (Seprona) на Guardia Civil. Разследването е започнало през октомври 2011 г., когато в UCOMA са разбрали за възможното съществуване на незаконната търговия със защитения вид европейски змиорки.

Разследването е било насочено директно към хора, които живеят на брега на Карибско море и изпращат различни продукти за Китай в пратки със средно тегло от 150 кг. Месец по-късно хората са открити и е потвърдено наличието на цяла мрежа в Галиция, където няколко компании наскоро са закупили продукти, уловени в реката от галисийски и португалски рибари. Змиорките са били хванати без необходимите разрешителни, не са били обявени на търг и така уловът им се счита за незаконен. Разследването е установило, че друг член на престъпната група възнамерява да изпрати 530 кг. защитени змиорки в пратка, която да декларира като кефал – вид без никаква правна защита. За заблуда при евентуални митнически проверки в предните банки на пратката действително е трябвало да бъдат поставени кефали.

Установена е и компания, създадена в община Салкеда де Каселас само няколко седмици преди началото на разследването, за която обаче се твърди, че вече участва в престъпната дейност. Въпреки скорошното създаване на самата компания, обвиняемите от години са се посветили на отглеждането на змиорки и търговията с тях. По време на операцията агентите са направили седем записа и са разпоредили изземането на различни материали за фалшифициране на документи като фалшиви сертификати, гумени печати за официалните документи и компютри.

В рамките на разследването е станало ясно, че един от обвиняемите е купил бебетата-змиорки в Астурия и Галисия, въпреки че много от тях всъщност са заловени в Португалия и в други области като водосборния район на делтата на река Ебро. След това контрабандистите са фалшифицирали произхода и естеството на продукта, за да могат да го изнесат към азиатските страни.

Арестуваните 14 човека са обвинени в престъпления срещу дивата природа, фалшификация и контрабандата. Престъпната мрежа е работила в Астурия, Гуипозкоа, Понтеведра и Тарагона, като е изнасяла годишно около 5 000 кг. европейски змиорки. Операцията продължава и се очакват обвинения срещу други четирима румънци и белгийци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА