Last news in Fakti

5 Март, 2019 15:41 6 784 6

Арестуваха пловдивски бизнесмени за пране на пари

  • пране на пари-
  • арест-
  • бизнесмени-
  • пловдив

Обвинения са повдигнати срещу двама мъже и 38-годишна жена

Трима пловдивчани са обвинени за пране на пари и избягване на плащане на данъци в размер на 1 милион лева. Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми три лица за пране на пари и данъчни престъпления. Обвинения са повдигнати срещу двама мъже и 38-годишна жена, съобщават от Окръжна прокуратура - Пловдив.

На 1 март 2019 г. под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно със служители от сектор „Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София, бе проведена специализирана операция за извършени данъчни престъпления и пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново. Извършени са множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност. Образувано е досъдебно производство, като за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани девет лица. На трима от тях са повдигнати обвинения за горепосочените престъпления.

До момента е установено, че от месец март 2017 г. до 1 март 2019 г. чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Т.Т., на 42 г., а съдружник 38-годишната С.Т. Стоката била разпространявана от Т.Т. в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева.

Установено е още, че съучастник при изпращане на парите от България към търговските дружества в чужбина е бил М.М., на 38 г., който ги е предоставял на управителите на седемте фирми у нас, а те от своя страна са ги изпращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.

Днес, 5 март 2019 г., Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо обвиняемите Т.Т. и М.М. Спрямо жената е взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

Разследването по случая продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    15 4 Отговор
    И какво са правили проверяващите калинки от данъчните и приходни агенции през тези две години? И ДАНС са спали.

    Коментиран от #2

  • 2 Мордекай

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Явно не са спали щом са им сложили прангите
  • 3 Трънчев

    16 0 Отговор
    Докато на такива тарикати им казват "бизнесмени", ще е така.
  • 4 Перални

    11 1 Отговор
    Много перачи и голямо пране
  • 5 Гост

    8 2 Отговор
    В пловдивските медии,имената са им написани ясно и точно,тук инициали,що така? Само питам,от интерес!
  • 6 бай Коста

    5 0 Отговор
    то тогава трябва да задържат всички приватизатори , поставени лица на разни партии, от 1990 год.насам , чрез лъжа и измама на безценица изкупиха държавната собственост , сега станаха големи бизнесмени