Last news in Fakti

5 Април, 2019 10:19 16 727 12

Има ли връзка показното убийството на Релакса с екзекуцията на знаков бос

  • димитър видев-
  • релакса-
  • мастара

Покушението е извършено на 18-ти август 2004 г., минути преди 02:30 часа

Има ли връзка показното убийството на Релакса с екзекуцията на знаков бос - 1
Снимка: БГНЕС

Показното убийството на Димитър Видев-Релакса на пъпа на Бургас е един от знаковите мафиотски разстрели, извършени в региона. Случаят е от преди 15 години, но и до ден днешен остава неразкрит. В момента делото е спряно поради липса на доказателства, въпреки че според източници на Флагман.бг има достатъчно такива по една от версиите за поръчковия разстрел на пъпа на Бургас. Коя е тя?

Покушението е извършено на 18-ти август 2004 г., минути преди 02:30 часа на кръстовището на ул. „Алеко Богориди“ и „Цар Симеон I”, в супер центъра на Бургас. Релакса е убит на метри от дома на най-близкия си авер Тодор Стамов-Малкотърновския, в невзрачна бяла „Лада“ със софийска регистрация.

Руската кола не била избрана случайно. С нея Релакса искал да покаже на враговете си, че изобщо не се притеснява от честите палежи на колите му, но не искал постоянно да се набутва с нови, луксозни возила. Последната огнена вендета била само преди два месеца, когато пред дома му на ул. „Лермонтов“ пламнал Мерцедеса на Релакса.

Куршум в сърцето след засада в центъра на Бургас

Килърът вероятно е следял мишената си със седмици. Във фаталната сутрин той изскочил от тъмната ул. „Войнишка“ и стрелял 3 пъти в тялото на 28-годишния бургазлия, който все още бил в колата. Релакса със сетни сили успял да отвори вратата, явно опитвайки да подгони убиеца, но се свлича върху пътната настилка, на сантиметри от "Ладата".

Димитър Видев е убит с 3 куршума в тялото от 9-милиметров „Макаров“. Фатален се оказва един от изстрелите, който пронизал сърцето, но отдолу нагоре, описвайки странна траектория. Това кара разследващите да се съмняват, че Релакса е поразен докато е бил леко приведен напред.

По време на убийството заедно с Видев в колата е бил и Малкотърновския. Той обаче се разминава само с леки поражения, след като е уцелен в лявата ръка. Малкотърновския твърди, че не е видял убиеца, а само неговия силует. Стамов описва килъра като висок и слаб, тръгнал да бяга в посока към Морската градина. Малкотърновския пък се качил в първото такси и отпрашил към болницата. Той е единственият свидетел на убийството на своя приятел.

По това време Релакса и Малкотърновския са добре известни на полицията, тъй като са с дебели криминални досиета. Веднага след убийството от МВР съобщават, че срещу Видев има висящи дела за грабежи, изнасилвания и автокражби, както и ефективна присъда от Районния съд в Ихтиман за притежание на 2 радиостанции, настроени на полицейски честоти. Срещу Стамов пък са образувани наказателни производства за грабежи, хулиганство, за притежание на упойващи вещества, автокражби и за причиняване на средна телесна повреда и за рекет, за искане на откуп, за връщане на противозаконно отнет автомобил и за закана за убийство.

Бизнес с проститутки и наказателни акции в Слънчев бряг

Приживе Релакса е свързван с редица известни фигури като Димитър Желязков-Очите, Георги Николов-Троянеца и Димитър Стаматов-Мастара. Според източници на Флагман.бг от ъндърграунда, Видев бил един от най-свирепите сутеньори по Южното Черноморие. Свързван е с рекет и наказателни акции срещу конкуренти и проститутки. Той имал доста избухлив характер, което го правело неконтролируем и му създавало доста врагове. Затова и версиите за смъртта му не са никак малко.

Веднага след убийството в Бургас Бойко Борисов, който по това време е главен секретар на МВР, коментира, че застреляният Видев е свидетел на прокуратурата за екзекуцията на предприемача Димитър Стаматов-Мастара.

„Аз преди един месец ви предупредих, че с това движение на съдебните процеси с години, те ще тръгват, когато застрелят свидетелите“, казва тогава Борисов.

Ключов свидетел убит, но друг остава жив

Месарският бос Мастара е застрелян в края на ноември 2002 г. 20-годишна присъда като физически извършител получи Бойко Стоянов. Основни обвиняеми са бизнесменът Пламен Дишков и Тодор Неделчев-Недю. Първият като поръчител, а другият като помагач.

Дишков и Недю получиха присъди още преди 16 години, но Върховният касационен съд (ВКС) ги отмени, защото са нарушени правата им на защита и възобнови съдебното производство. Очаква се процесът да приключи съвсем скоро с оправдателна присъда за Дишков, тъй като тезата на прокуратурата срещу него издиша сериозно. Бизнесменът отрича всички обвинения и твърди, че е натопен умишлено.

Версията, че Релакса е гръмнат заради показанията по случая пък е сред първите отхвърлени при разследването на покушението. Основният довод е, че Тошко Малкотърновския също е част от стратегията на прокуратурата срещу Дишков. Килърът обаче не е стрелял по него, въпреки че е имал достатъчно време да го направи.

Малкотърновския е ранен съвсем случайно след рикошет. Той вече даде показания за убийството на Мастара преди близо 2 години. Те до голяма степен се припокриват с тези на разстреляния му съратник Релакса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай оня

    57 0 Отговор
    Така е, боклуците се чистят едни други, само че тва е много стара история и незнам защо изобщо я публикуват отново, сигурно за 100-ен път!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Звено Килър

    46 0 Отговор
    В държавата трябва да бъде създадено звено което да се занимава със очистването на такива изроди понеже ако се чака на съда те веднага ги оневиняват.........................
  • 4 Рамбо

    27 0 Отговор
    Баш ми е през к**@ за тия бо клу ци !!!
  • 5 христо

    22 0 Отговор
    И защо ни занимавате с тия боклуци?
  • 6 предложение

    8 0 Отговор
    По повод публикуваните статии във връзка с изтъкнати наши хора с прякори предлагам да се направи справочник. Когато разказвате трогателните им истории, а ние, невежите, не сме чували за тях, намираме справочника в интернет, колко му е, и там биографични данни, кога и къде са родени, с какво точно са се занимавали, кои са родителите им. А така само ни оставяте в размисъл. А това са героите на нашето време, нали така?
  • 7 Бат Мишо

    9 2 Отговор
    Държавата си имаше звено за решаване на проблеми с такива НАПЪЛНО ЗАКОННО не със стреляне по улици ....минаваше си през работеща правосъдна система в която след второ престъпление се чуваше присъдата РЕЦИДИВИСТ .....като чуеха думата и побеляваха престъпниците с1 престъпление- с 1 жълт картон ...След втория -тихо ,кротко 2 годишна присъда в УРАНОВАТА МИНА Бухово - ще кажете много е малка АМА Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНА ....даже нямаше крушки в спалните помещения щото те си светеха сами
  • 8 Бат Мишо

    7 3 Отговор
    като му кажехме внимавай да няма 2 ри фал ставаш РЕЦИДИВИСТ .....и оня ПОБЕЛЯВАШЕ щото отам сеф ти Белене кеф ти Бухово .....И политически СЛЕД 1959 в БЕЛЕНЕ НЯМА .....До тогова е имало такива кът дядо ми с присъди фашистки офицер и враг на народа ДО ПАДАНЕТО НА ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ и качването на Тошо на власт ...Виждайки Белене ЛИЧНО Тодор Живков нарежда закриване на политическия профил и освобождане на царските офицери- поне оживелите от тях
  • 9 Бат Мишо

    3 1 Отговор
    В интерес на истената са правили и разлики кой е бил убиец и изрод и кой не - дядо викаше кът чуеха че съм бил граничар в малко търново и отървавах най тежкото ,докто съученика му Поручик Йорданов оня убил ястребинчетата са го разстреляли заедно с цялата му рода пред дядо ...Щях вика да се женя за сестрата на Йорданов - вика късмет - разтреляха я заедно с мъжа и....на разпитите като отворят Досието- граничар малко търново отървавах изтезанията викаше , ама въпреки това се е върнал с на 18 места счупени ръци -пуснат да умира от гангрените - другите викаше - седне ли да спре да може работи - с лопатата в главата удрят и бутат в Дунава да не копаят
  • 10 trol

    1 0 Отговор
    трябва мафиозите да се самоизчистват секи ден а не на 15 години
  • 11 Главата компот

    3 0 Отговор
    Като бях дете играех пред полицията . Дойде полицейската Лада и стовариха от нея,един с белезници , казаха хванали го да краде по хотелите на Слънчев Бряг . След време го изнесоха на ръце от полицията към камионетката , целият в кървави бинтове. Помня ,че това ужаси детската ми психика , но сега си мисля , е всички тия разбойници, мутри ,бандюги да бяха минали по един "опреснителен" курс в полицията овреме , дали щяха да мутреят , и тероризират населението , да разнасят дрога , да крадат коли и др.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.