Last news in Fakti

2 Юни, 2019 19:29 14 323 57

Фермер: Подпалиха ме, изкормиха кравите - искат да...

  • димитракис пирилис-
  • кипърец-
  • болярово-
  • обир

Той беше пуснат под парична гаранция от 10 000 лева миналата седмица

60-годишният кипърски фермер Димитракис Пирилис, който живее в село Болярино и дава хляб и поминък на местното население, беше пуснат под парична гаранция от 10 000 лева миналата седмица. Днес той отново е в стопанството си, където се грижи за над 600 глави добитък.

Мъжът стана печално известен заради повдигнатите му обвинения за умишленото причиняване на смъртта на 30-годишния Петър Гаджанов при управление на джип. Преди това жертвата и двама негови съмишленици опитвали да откраднат пет крави от ранчото на кипъреца. От прокуратурата твърдят, че деянието може да бъде преквалифицирано като "убийство по непредпазливост".

Пирилис страда от диабет и болести на сърцето, ала стопанисва хиляди декари. Мъжът дал помещение и парично дарение за направата на пенсионерски клуб в село Гранит. Местните внесоха подписка в съда, с която да изразят подкрепата си за кипъреца.

Въпреки добрините си Димитракис често става жертва на апаши, твърди, че през годините са му откраднали над 200 крави. Ето какво разказа Пирилис, цитиран от „Марица“.

Преди 18 години дойдох в село Болярино, но и през ум не ми мина, че ще живея в едно от най-крадливите места в областта. Постоянно ставам жертва на крадци. Откакто съм в България, са ми свили над 200 крави, друг добитък, фуражи, растения и какво ли не. Полицията също не ми помага особено.

Политиците и ръководителите на държавата да си помислят как децата и внуците ни да живеят по-добре тук, а не да стават жертви на произвола. Трябва да се направят хубави закони - да е ясно как се действа, за да бъдат защитавани гражданите, а не престъпниците.

При мен се повтаря едно и също​- кражба след кражба. Пускам жалби до полицията в Раковски ​- много пъти дори въобще не идват. Постоянно звъня на 112 - като чуят, че съм аз, питат: какво стана пак, че звъниш? Отговарям им просто: давам ви работа, нали това са ви служебните задължения и получавате заплати? Какво да направя, че посегателствата са толкова чести? Например звъня, че пак са рязали оградата на ранчото ми, а те ми казват „пий една студена вода“. Е добре, колко студени води да изпия?

От края на миналата година досега са ми крали добитък най-малко 15-20 пъти. Дори не знам колко крави липсват. Пасището е заградено, не изкарваме животни отвън, те си седят само зад загражденията. За какво да ги броя ​- нямам нито времето, нито ресурсите да броя 600 животни всеки ден. Сам ги храня, сам трябва и да ги броя - няма как.

За откраднати крави вече жалби не пускам в полицията, защото ме питат кои са номерата на маркировките, които животните имат на ушите. Е, трябва да търся кои точно крави са изчезнали, да цитирам номерата на маркерите. Тази процедура ми отнема около три дни, а накрая - пак нищо.

Едни и същи хора постоянно ме обират ​- режат мрежата на ранчото и крадат. Случвало се е да ми убиват животни просто така ​- за да ме съсипят, да ми направят проблеми, от злоба. Един път заварих 3-4 тежко ранени крави. Беше тази година. На едната дори бяха пръснали червата по поляната. Пак звъннах на ченгетата. Е, тогава дойдоха - направиха оглед, снимаха и всичко. Викнаха ветеринарен лекар, който установи, че животните са били наръгани с нож. По мое виждане искат да ме уморят, защо иначе да ги убиват просто така?

Качихме снимки на зверствата дори в интернет ​- да видят хората какви ужаси стават тук. Един път влязоха в обора да крадат коне. Понеже едната кобила имаше малко конче - удариха го с тояга и то умря, за да могат спокойно да откраднат майка му.

Всеки ден сам обикалям с джипа и си пазя имота - нямаме възможност да наемем охрана. Но крадците са умни. Често дори идват с бус. Следят от мрака къде точно в периметъра се намира пикап​ът, дали светят лампите в залата за доене... Паркират до долната страна на ранчото - идват, режат мрежата, извеждат животните, товарят ги в буса и заминават. А после аз се чудя какво е станало.

Затова развих друга стратегия ​- отивам пеш до мястото, сядам и чакам. Без кола, без нищо. Дори не вземам телефона си, за да не звънне някой. Крия се -слагам черни дрехи и чакам крадците. Целта ми е да позная хората и да информирам службите. Искам да ги питам защо го правят? Тези набези се случват след 10 часа вечерта, когато приключва доенето. Карам момчетата до селото и оставам сам в ранчото. Връщам се и почвам да чакам.

Много пъти съм мислил защо така става. Често не спя нощем от стреса. На моменти се съмнявам, че може да има някакъв проблем с полицията в Белозем. Не знам, може би полицаите ги е страх от ромите да не направят нещо лошо на тях или на семействата им през нощта. Може би има някаква друга връзка с полицията или просто ги мързи. Така го виждам - не мога да си обясня бездействието им по друг начин. Когато пускам жалби или подавам сигнали, искам да говоря с Районното в Раковски, а не с колегите им от Белозем.

Преди няколко години ми запалиха къщата. Първо я обраха, а после драснаха клечката, за да няма никакви доказателства. Щастие е, че по това време нямаше никой, тъй като роднина на жената, с която живея, по това време спеше често там. На пепел станаха мебели, документи и части за трактори. Щетите само от този палеж са за над половин милион лева. Още няма отговор какво стана и кой е извършителят. Аз имам подозрения кой е виновен, но нямам никакви доказателства. И друг път са ме обирали ​- взеха ми 32 000 лева. Знам кой е - казах и на полицията, но пак нищо. Аз съм работил 10 години като полицай в Кипър и съм наясно с нещата. Крали са ми също слънчоглед, царевица и други култури.

Моя е и някогашната фурна, която се намира на площада в Болярино. Тя също беше разбита, а всички кабели, елтабло и други материали - откраднати. Сградата остана без инсталация. Пак повиках полиция, униформените дойдоха, огледаха и ме посъветваха да пусна жалба - пак ми казаха да пия една студена вода, а щетите бяха за над 2000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОКО НЕБЕСЕН

    168 14 Отговор
    Няма страшно Боко Тиквата с колата ще посети и село Болярино! ;)

    Коментиран от #49, #56

  • 2 Мразя черни

    227 5 Отговор
    Готов съм да помогна на този човек с каквото мога.Той е жертва на гласоподавателите тачени от всички правителства след 1989г.

    Коментиран от #8, #18, #40

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Върха на айсберга

    180 1 Отговор
    И за всичко това се дава гластност едва сега. Предтавете си какво е в цяла България!! Умишлено политици, полицаи, медии и магистрати мълчат, защото иначе ако видим цялата картинка, ще си кажем за какво ни е всичката тази сган.

    Коментиран от #29

  • 5 Кой върти колелото

    152 0 Отговор
    Циганьорите са такива, защото държавата им позволява. Не те въртят колелото, те са спица в колелото, което държавните хрантутници въртят. По-вредните за България, за нас, за живота ни, за бъдещето ни, са всички отговорни за това беззаконие.
  • 6 Ryty

    140 2 Отговор
    БОРИСОВ ЩО НЕ ИДИШ ДА ВИДИШ КВО СЕ СЛУЧВА С ИНВЕСТИЦИИТЕ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  • 7 ейййййййй

    39 3 Отговор

    До коментар #3 от "IVAN":

    О, нерзумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?
  • 8 И аз

    68 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мразя черни":

    Аз също съм готов да помогна. Следя комент секцията за организация или с каквото мога да бъда полезен.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лекар БГ

    107 1 Отговор
    Иначе сме много "американци"...според политиците. То е демокраси,газ,самолети,принципи. Че вкарайте законите на щата Тексас-да ги видя тогава,колко ще са ербап циганите и пр.дерибеи.Хем пушечно месо,хем смъртни присъди. Кучето и тоягата.
    Дайте я тази подписка за общо национална....
    Само Пирилис ли е в това положение?!
    Браво на гърка!
  • 12 Усмивката

    74 3 Отговор
    По странното е,„изплуващи” въпроси .....къде баха БТВ новините .къде са били медиите отговорни задаващи публичност на тез злодеяния.Защо ни заливат непрекъснато къде бил Бойко Борисов ,какво каза. Нема по истинно за равнището на демокрацията и социалната среда от тези примери.А не казаното от министър председателя как се възвръщали хората .Но нали ще го изкарат лъжливото овчарче.Крият се такива трагедии или се минимизират.
  • 13 Хан Крум

    58 1 Отговор
    Трябва пак на жълтите павета,да се падсетят 240 ;избранници; че работата в парламента не е да правят пачки с пари за себе си.В парламента трябва да стоят по един максимум два дни,през останалото време да слушат и служат на хората по места където са ги избрали. Ако не ще играе ТОЯГАТА.КИПЪРЕЦА ГОВОРИ ИСТИНИ,време е да направи кипърска партия в тази територия,грасувям за него
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 624

    64 3 Отговор
    В имота ти те обират цигани, по пътищата те бият мутри и политици... Права нямаш общо - взето никъде!

    Коментиран от #19

  • 18 Boxer

    49 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мразя черни":

    Тябва да станеш като Капитан Петко Воевода, знаеш какви са рисковете...Ще те обвинят че си престъпник, даже терорист...
  • 19 Boxer

    58 0 Отговор

    До коментар #17 от "624":

    Не забравяй и бдителните органи на реда. Винаги готови да те глобят за каквото и да е.
  • 20 гост25

    38 1 Отговор
    няма закони затова си крадът безнаказано и спокоино от 1000 цигани един да краде е достатъчно но ако има закони може да бъде наказан и да си живеем всички спокоино но не няма кои да го накаже че е по лесно
  • 21 дявола

    61 2 Отговор
    Май ни трябват повече фермери от Кипър а не политици и нещата ще се оправят
  • 22 Име

    54 2 Отговор
    Продай стоката и си ходи! Умори от глад тая сган - да няма какво да краде! И да не плащаш за заплати на хрантутите на Боко цар на тиквите!
  • 23 Изборите минаха

    42 0 Отговор
    И политиците си подкараха по старому. Не им дреме за нас обикновените хора, като този човек
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 КОЧА

    64 2 Отговор
    НА ТОЗИ ЧОВЕК ДЬРЖАВАТА ТРЯБВА ДА МУ ДАДЕ 10 000 ЛЕВА ЧЕ Е ПРЕМАЗАЛ МАНГАЛА КРАДЕЦ ДОЛЕН - ЗМИЙТЕ ДА ГО ЯДАТ .
  • 26 КОЧА

    28 3 Отговор
    БОИКО ЦАРЯ НА ПРАЗНИТЕ ТИКВИ ....................ПЛАШИЛА ......
  • 27 Is 200

    37 0 Отговор
    Държавата пак я няма.
    Народа мълчи

    Коментиран от #38

  • 28 КОЧА

    41 0 Отговор
    Това е циганска дьржава .......................................................
  • 29 uno

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "Върха на айсберга":

    Да, всичката тази сган не ни трябва.Имам предвид всички,които вече почти 30 години създават безумната реалност, в която живеем. БСП с всичките си СДС-та.Комично е и, всъщност, е истинска трагедия, че все още толкова много хора им се впрягат, вълнуват се и се надяват, и гласуват.
  • 30 Диамантената ръка

    26 2 Отговор
    При тая полиция няма как, трябва да наеме охрана. А шефа на районното, Бойко да го праща да пасе кравите, а не да взема една шапка пари всеки месец без да върши работа.
  • 31 1234п

    35 2 Отговор
    Пуснете човека той е невинен,в село. Славейков провадийска област има един Юлия,краде на поразия,селото е вдигнало раце от него, полицаите нищо не му правят,прави каквото си иска,закакво е тази полиция,да арестува хората който им помагат,ако няма полиция престъпници няма да има,

    Коментиран от #54

  • 32 Патриот

    15 1 Отговор
    Никой не така да се еб@ва с електората на шибаняка БМБ.
    Ако не са тези и мъртвите души кой ще го държи?
  • 33 Отвратен

    20 1 Отговор
    Ето защо полицаите трябва да получават заплати от бюджета на съответната община.
    Ако няма приходи от данъци в общината,ще видим кой ще пие студена вода.
  • 34 Коста

    15 3 Отговор
    Що ти трябваше да идваш в България тук ние едвам оцеляваме
  • 35 KENEPH BG

    24 1 Отговор
    Животът на бял фермер в Африка
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бивш милиционер

    28 0 Отговор
    Заплатите на полицаите трябва да са обвързани с разкриваемостта на престъпленията в общината в която работят..

    Коментиран от #55

  • 38 Отиде!

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Is 200":

    И хората ги няма вече! Цигани, пенсионери и мякакви ма доизживяване или такива преди замимаване. Чудно ми е още колко ще караме така преси да лъсне истината, че ни няма въобще като общество държава институции и въобще но съм решил да съм търпелив и да изчакам би трябвало да не е след много време въпрос на 3/4 години
  • 39 Александър

    17 0 Отговор
    Лошото е че и полицията не я интересува и не инсе занимава. Цяла България е пропищяла от кражби и грабежи. Хората са подтиснати и уножавани не само от крадци,но и от цялата държава. Жалко......
  • 40 Адресът е Банкя

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мразя черни":

    Ето там трябва да идем и да изринем куклата на конци Борисов, после към кукловодите в подножието на Витоша.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 111

    19 0 Отговор
    Човече,продавай кравите ако има на кого и бягай далече ! За съжаление много от нас не могат да си го позволят.
    Природата ни е страхотна,родината единствена и мила,но всичко с което се сблъскваме ежедневно и това което описваш говори за едно - тук няма държав,която да защити гражданите си!!!
  • 43 Бай Тошо

    23 0 Отговор
    Боко е тъжен, един избирател му е загинал при изпълнение на служебния си дълг( да краде)
  • 44 Госта

    15 0 Отговор
    Аз не разбирам защо не разрешат защита на личната собственост. Влиза ти крадец застрелваш го и това е. Така бързо бързо ще намалеят кражбите и ще се вдигне процента на работната ръка. Наистина не разбирам защо не разрешават на хората да се защитават.
  • 45 Garrincha

    7 0 Отговор
    Димитракис, мачкай крадлив гнусен сиган - имаме много !
  • 46 Анонимен

    5 0 Отговор
    Те вече ще пращат децата от детската градина да пазят. Щом им показват със димки, как се ловят престъпници, може пък те да ги изловят. Циганите са уникум, ако аз съм ще пусна ток ама леко да ги с друса
  • 47 СраМВР

    9 1 Отговор
    Чак ме е срам от всичко това,човека дошъл от Кипър,помага на местното население,занимава се с животновъдство ,достойна и много трудоемка работа,а нашата полиция и прокуратура го оставя на произвола.Не харесвам САЩ и натрапчевата и политика,ама айде примерно в Тексас да ти влезнат в ранчото.....
  • 48 дончев

    2 0 Отговор
    многократно го обирали и палили.... щетитите който са му нанесени... и сега е и подсъдим.. . нямаше ли да му е по евтино да наеме охрана
  • 49 Тролче

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "БОКО НЕБЕСЕН":

    Да обиждаш човек който няма да ти отвърне не е геройство. Отиди в Турция и на речи ердоган тиква! Ще ти вкарат тиквата нали знаеш къде. Защо не преследват хора ка теб за обида към министър предсрдател. Кой си ти? По умен, можеш или си избран от мнозинството? Долна соц. ПРОПАГАНДА, ЩЕ СПЕЧЕЛИТЕ АМА РУГ ПЪТ.

    Коментиран от #52

  • 50 Луд

    8 0 Отговор
    Господин Борисов,прочетете това.На мен ми стана мъчно за човека,държавата и българите.И направете коментар мооля.Господин Каракачанов,покажете ни ,че предните случай в който реагирахте не са били предизборна агитация.
  • 51 Фермер

    4 0 Отговор
    Направо го съжалявам този човек. Но до някъде и той си е виновен. Циганите вече са го навили и няма оправия. При условие, че има пари още при първите кражби не е трябвало да търси никаква полиция, а с няколко по-здрави момчета срещу заплащане, да отиде при циганите, в които се съмнява и буквално да ги посинят от бой за да им вземе страха. Само като му чуят името и да им се преревава. Няма друга оправия. Тук при нас преди 15-20 г. е била същата работа, но циганите толкова бой са яли и толкова коне да им били избити в нивите, че сега един кочан не смеят да скъсат.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 цинго мангасарян

    4 0 Отговор
    Докато не променят шибания Наказателен кодекс където да се запише правото на използване на огнестрелно оръжие срещу всеки нарушил границите на твоя имот, няма да има оправия.
  • 54 местния

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "1234п":

    Всички знаем, че шефа на полицията в Провадия беше замесен в най-големите далавери с дървената мафия , кражбите от къщи на англичани в региона и в бракониерството,...не случайно се хвалеше на всички, че с Бойко Борисов ловувал и бил недосегаем. То цялата полиция беше пропищяла от полицейския шеф, всички кадърни ги натириха и под страх от репресии срещу семействата им напуснаха или се релокираха. Остана само една пасмина която да движи далаверата. Та така, да пиете и вие там една студена вода в Славейково. Докато има овце ще ни управляват вълци.
  • 55 Спас безделника

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бивш милиционер":

    Абсолютно си прав. Ама какво да правим с депутатите, нали тези хайдуци коват закона за полицията?
  • 56 123

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОКО НЕБЕСЕН":

    Абе пич, ти си някакъв неземен комплексар та да не кажа и нещо по-лошо... Защо все бате Бойко ти е в главата на тебе, от сутрин до вечер ли гледаш новините и първия ти коментар на теб или на някой като теб колкото и статията да няма нищо общо с ББ ти все да го плюнеш. сори ама си медицински случай или смени лекарствата с по-силни или не си плащай известно време интернета, може би ще се оправиш но не тая надежда.
  • 57 Йоргос

    0 0 Отговор
    Купи си пушка.