Last news in Fakti

21 Май, 2012 13:51 1 636 1

Спипаха група, обирала акумулатори

  • група-
  • обирала-
  • акумулатори-
  • шумен

При

Служители на ОДМВР- Шумен заловиха група, обирала акумулатори и вещи от  моторни превозни средства. Задържан е и  собственик на пункт за изкупуване на черни и цветни метали, заради нарушение в отчитането на изкупни отпадъци, стана ясно днес на пресконференция в Шумен.

Групата от трима мъже действала в района на МБАЛ, 5-ти полк и Кооперативния пазар в града близо два месеца. На 14 май около 5 ч сутринта в дежурната оперативна част е подаден сигнал за горяща на кръстовището на ул. „Македеония” и ул. „Петър Берон” кола в Шумен. На място е изпратен екип от четирима огнеборци. Колата е загасена с 1 тон вода. По време на направения оглед е установено, че в автомобила липсва акумулатора, а причина за възникване на пожара не може да бъде късо съединение. В хода на изясняване на случая е станало ясно, че  от автомобила е откраднато портмоне с личните документи на собственика на опела ., дебитна карта и пин код за нея. По случая е образувано досъдебно производство.  Установени са трима мъже -  Д.А./ 19г./,  Н.Х / 22г./ и брат му Н.Х/ 19г./ Пред криминалисти те признали за кражбата на акумулатор от лек автомобил „Опел Вектра” на 14 май. Обяснили, че са счупили предното стъкло, отворили са капака на автомобила, взели са акумулатора, след което са преровили жабката на колата. Взели са портмоне с лични документи, дебитна карта и пин код за нея. След това със запалка запалили предната дясна седалка на автомобила. Същата вечер са разбили още два автомобила. През деня са занесли акумулатора и са го предали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в Шумен. Тримата са признали за кражба на 14 акумулатора, 4 CD, 2 тонколони от кора на автомобил и две флашки. Всички кражби са ставали по един и същи начин - чупят стъкла, отварят капак на автомобила, вземат акумулатора и пребъркват купето и багажника. По-голямата част от акумулаторите е открита, три от CD-тата са намерени, открити са двете флашки и двете тонколони.
В началото групата се е придвижвала с автомобила на Д.А.- „Опел Вектра” На 3-ти май, в района на магазин „СБА”, в кв. „Боян Българанов” колата, заради късо съединение колата му е пламнала в движение. Част от откраднатите вещи били в нея и изгорели. След това „апашите” използвали автомобила на родителите на двамата братя.
Тримата сами посочили пунктовете, в които са предавали акумулаторите. Образувано е досъдебно производство срещу тях, по описа на Районно управление „ Полиция” – Шумен.
Направени са проверки в два пункта за изкупуване на черни и цветни метали. Установено е, че при предаване в нито един от тях не са им искали лични карти. Последвало е претърсване в двата пункта. В единия са открити 253 акумулатора, като 244 от тях са били в нелицензиран обект. На същото място са открити и 92 чувала с медни отпадъци. В контейнер са открити близо 4 600 кг медни отпадъци и елементи. По време на проверката е установено, че управителят на склада А.К./40г./ няма Разрешение за извършване на дейност с негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА). Изяснено е, че няма право да извършва търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали ОЧЦМ извън площадката, за която има издаден лиценз. На самата площадка и извън нея няма право да събира, съхранява и транспортира НУБА.
  Лиценза му е отнет през август 2011г. от министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Обжалвал е отнемането и е платил гаранция в размер на 100 хил. лв., с което е спряно предварителното изпълнение на заповедта за отнемането.  Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 234 Б, ал 1 от НК.
В другия проверяван склад са открити 11 акумулатора в помещение извън района  на склада. Закупчикът обяснил, че 4 от тях купил за лични цели, а другите са на негови познати. Работата по изясняване на случая продължава.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 речен

    2 0 Отговор
    Време е да извадим картечници и автомати-да изчистим БЪЛГАРИЯ за един ден!