Last news in Fakti

19 Юли, 2019 17:00 3 848 11

Разбиха група за изнудване и пране на пари

  • група-
  • акция-
  • изнудване-
  • пране на пари

Действията са осъществени под надзора на Специализираната прокуратура

Разбиха група за изнудване и пране на пари - 1

Криминалисти на СДВР задържаха шестима участници в група за изнудване и пране на пари. При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната дейност на групата. В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети (много от които с нумизматична стойност), чийто еквивалент по предварителна оценка надхвърля 4 милиона лева. В трета касета са намерени 565 000 евро в брой.

Иззети са шест луксозни автомобила, за които също има данни, че са придобити чрез престъпна дейност. Събрани са и множество доказателства за действия по изпиране на пари, както и използване на неистински документи. Според първоначалните данни обект на изнудване е бил бизнесмен, на когото групата е опитала да присвои целия му бизнес, използвайки заплахи, прехвърляния на имоти и парични средства с фалшиви документи.

По този начин участник в групата прехвърлил в своя сметка значителна сума на бизнесмена, депозирана легално в чужда банка. Средствата обаче били блокирани и групата не успяла да ги присвои. Според събраната информация тя е действала от януари 2017 г.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шест лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери (престъпления по чл. 213а и чл. 253 от НК).

На трима от тях са определени парични гаранции от по 150 000 лева. На другите трима е наложено прокурорско задържане до 72 часа, предстои да се реши дали за всеки от тях да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да да

    11 3 Отговор
    Какви са тези касети с килограми злато !
    Какви пари,какви коли ! Е така са отличниците ! Оправят и най хубавите бръмчалка!
  • 2 Истината

    15 0 Отговор
    150 000 гаранция ! Тези бълха ги охопало ! Ще бягат и те !

    Коментиран от #4

  • 3 Фалшив герой

    30 0 Отговор
    Дайте повече информация кои са хората ! Как са направили и по какъв начин това злато и пари !!! Каква е тази мъгла !!!
  • 4 Сульо

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    С такъв съд който определя парична гаранция на лица нелегално хванати с 4 милиона, няма какво да се чудим защо сме на това дередже

    Коментиран от #10

  • 5 asdas

    8 4 Отговор
    жалко за колите ще изгният на некой паркинг
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Краси

    16 0 Отговор
    А снимки на задържаните няма ли? Като ги пуснат, защото най вероятно така ще стане, ние как да знаем от кого да се пазим?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    6 0 Отговор
    Дайте снимки,напишете им имената на теа боклуци
  • 10 Специализираната цацаратура

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сульо":

    още не била решила дали ще иска "задържане под стража". 😂
  • 11 Пешо

    4 0 Отговор
    Пак някакви театри на службите и Цацаратурата. Изобщо не им се връзвам вече на PR акциите.