Last news in Fakti

5 Октомври, 2019 21:08 6 065 33

Днешната марихуана е ГМО, води до шизофрения

  • марихуана-
  • шизофрения

През последните 2 години Варна е залята от евтини наркотици, а много от потърпевшите родители споделят, че те се произвеждат в нелегални домашни лаборатории

Днешната марихуана е ГМО, води до шизофрения - 1

Съвременната марихуана вече не е "мека" дрога. Това заяви началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. Снежана Златева. Тя е сред участниците в кампанията "Православните семейни ценности срещу новите дроги", която започна във Варна, информира bTV.

Днешната марихуана е генномодифицирана, активното ѝ вещество е между 10 и 50%, а употребата ѝ води до шизофрения, каза шефът на токсикологията във ВМА-Варна.

Според д-р Борислав Станчев от дирекция "Превенции" в община Варна, цитиран от БНР, новата дрога не се улавя от стандартните тестове, а само от кръвни проби. В страната ни тепърва се изграждат подобни лаборатории.

Според д-р Станчев има и друга опасност, свързана с т.нар. "хашишово или марихуаново масло": "Това не е хашиш. Това е извлек. Обработва се с едни специални химически разтвори и се извлича тетрахидроканабинол, при което той е с много висока концентрация - 80% и нагоре. Често се продава под формата на ампулки, които се накапват било на тютюн, било на смески за пушене. Може да се продават и като ампули, готови за пушене в електронни цигари", каза д-р Станчев.

По думите на Златева най-много интоксикации се получават при употребилите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната сред младежите дрога, а често води да свръхагресия и развиване на психози, обясни експертът.

Според медица при употреба на тези наркотици се стига и до свръхвъзбуда на целия организъм, което причинява инсулти и инфаркти. Около 40% от зависимите правят опити за самоубийство.

"През последните 2 години Варна е залята от евтини наркотици, а много от потърпевшите родители споделят, че те се произвеждат в нелегални домашни лаборатории", каза Златева.

По думите на д-р Божидар Чукурланов проблем са и т.нар. дизайнерски дроги, които се синтезират по химичен път. Тяхното съдържание не е ясно, каза той.

Според него много от тези наркотици се разпространяват чрез интернет, а когато употребилите ги стигнат в болница, лекарите не са наясно как да ги лекуват, макар че се сблъскват с такива случаи ежедневно.

В морската ни столица се провежда кампанията на сдружение "Отвори очи", общината и Варненската и Великопреславска митрополия на тема: "Православните семейни ценности срещу новите дроги".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    31 8 Отговор
    Скоро ще извадят и шизофренияра както извадиха джендерията от болестите на мозъка! Ще ни обясняват, че е напълно нормално да си шизофреник.
  • 2 Комуниста

    26 28 Отговор
    Всички наркомани са долни мърши. Трябва да ги пращат в трудови лагери!
  • 3 Бесен Язовец

    40 8 Отговор
    Наркоманията и капитализма вървярт ръка за ръка!
  • 4 Комуниста

    31 13 Отговор
    Сега си плащате данъците и лихвите или по скоро внуците и децата ви за решенията които взехте 1989г на 10 Ноември има банани и стари западни трошки ама има и дрога която е придават на вашите роднини!!! А честито в демокрация много поздрави имате от Иван Костов и Сашоко Йорданов където ви подлъгаха едно време.

    Коментиран от #9, #15

  • 5 Лудия касапин

    24 12 Отговор
    Може да кажете на проф. Златева, да вземе дипломата си и да я хвърли някъде от високо. Хората чушки и домати ядат ГМО, тя за марихуаната се хванала. Синтетиката Г-жо Златева е продукт извлечен по физично-химичен път, а канабиса е растение, което се използва и в медицината. Не слагайте всичко под общ знаменател.

    Коментиран от #12

  • 6 mitko kulturista

    4 14 Отговор
    Само като прочете човек името на кампанията и му замирисва на руски хибрид.Нима мюсюлманските ценности проповядват наркомании?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лично мнение

    12 1 Отговор
    Припомнете си Фани на Димитър Димов. Дрога, ама чист морфин, а не сегашните коктейли от всякакви химии. Изобщо не подкрепям употребата на каквито и да било вещества, дори съм и против енергийните напитки, но времената са други, младежите са безконтролни, а дилърите са под голям чадър и тровят зависимите.
  • 9 При комунизма

    5 15 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Нямаше наркомани ли? Повечето херцаджии са от онези времена.

    Коментиран от #10, #19

  • 10 Уди Кълвача

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "При комунизма":

    Да имаше един херцар през соца с фамилия Инджев!
  • 11 Студент

    11 11 Отговор
    а бе тия медицински степени с конкурс ли ги раздават ? до ден днешен световната медицина не е успяла по никакъв начин да установи какво точно е и как се заражда шизофренията ,,професорката,, с един замах реши че високия процент на активното вещество води до шизофрения. и това е ръководител в институт. сега остава да изложи доказателства с които да не се посрами пред колегите си в противен случай е редно да изхвърли дипломата си. никой оважаващ себе си медик не би си позволил да спекулира с предположения които не са отвърдени на световно ниво

    Коментиран от #18

  • 12 Студент

    13 7 Отговор

    До коментар #5 от "Лудия касапин":

    тая директно да си подава оставката. медик който налага лично мнение без доказателства и се позовава на религия се е самонизвергнал от науката и е нарушил Хипократовата клетва
  • 13 BG1000

    14 7 Отговор
    Капитализма е рака на новото време.
    Почти същото е като наркотичните зависимости.
    И двете са рожби на демокрацията.
  • 14 Aaa

    6 9 Отговор
    Тя пък старата да не би да правеше пушещите академици?!
    Само лузърите (загубеняци на български) ползват наркотици!
    Виждал съм такива, които пушат активно - все скапаняци и нещастници, които не знаят какво да правят с живота си.
  • 15 хаха

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Ми че те тия двамката преди 89-та ви бяха другари бе другарю , пуснахте ги от свинарника и сега друг ви е виновен
  • 16 Гошко

    8 1 Отговор
    Тръгна от марихуаната...и стигна до синтетичните наркотици..което като потребител от 20 години, мисля че са доста различни неща...
  • 17 пушим си

    14 3 Отговор
    Как да обясниш на невежи тъпанари,че има марихуана с различно съдържание на ТХЦ,което няма как да е повече от 21%.Това което хващат кухите куки е синтетика,която е като марихуана на външен вид.А от маслото се приготвя хашиш.Другото масло се извлича от коноп с много малко ТХЦ ,но с други съставки,които имат лечебен ефект.Кога ще се научите бе,журналя тъпа,да не повтаряте глупостите на тъпунгерите с фуражки?
  • 18 Спри докато е време

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Студент":

    Каква точно е връзката не се знае, но е несъмнено,
    че има някаква връзка, защото процентът на наркоманите, които отключват психично заболяване, е огромен.
    Не знам по какво си студент, как изобщо си станал студент и дали изобщо си студент, но, вместо да се дрогираш, спри, започни да учиш и да се ограмотяваш, защото определено си неграмотен.

    Коментиран от #20, #31

  • 19 Шмъркан

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "При комунизма":

    Хероина във България навлезна към 92-ра ,а към 95-96-та вече беше станал модерен навсякъде и сума си народ отиде на кино.Не знам за какъв комунизъм ми пишеш просто не си в час,седераслъка ви е направил шизофреници.

    Коментиран от #21

  • 20 Студент

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Спри докато е време":

    благодаря за съветите. и все пак си има специалисти с нужните акредитации чието мнение има тежест да определи аз колко съм грамотен. наркотици не взимам ,,не се друсам,, включително наркотика алкохол който е сред най-опасните и носи абсолютно същите вреди и опасности като всички останали наркотици. ако говориш за синтетични(изкуствено придобити) производни си абсолютно прав и дори е доказано че водят до психози. благодаря че ме пращаш да уча. в статията за казармата от днес повечето направо ги удря адреналин от извратеното им желание да ме бутнат в миризлива дупка за да ме гледат как търкам пода със сапун та да ме наградят със званието ,,мъж,, и ето това е психоза също. и обикновенно един психотичен не осъзнава че е такъв и съответно не го признава. всичко това е моята позиция по въпроса. се ми е тая дали някой разбира какво искам да кажа. още веднъж благодаря изчезвам да си уча уроците
  • 21 Студент

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Шмъркан":

    не знам дали знаете че още през 20-те години под контрола на ВМРО гр.Дупница е бълвала хероин за три континента

    Коментиран от #30

  • 22 Мартин

    7 0 Отговор
    Да ги легализират за да има някакъв контрол, до кога ще се лъжем, че е възможно да се преборим с наркотиците - ако не вярвате, спомнете си за сухият режим в САЩ и си направете някоя друга аналогия.
  • 23 Алкохола е полезен

    6 2 Отговор
    Тревата е вредна хахаха , ако я легализират няма да произвежда никой в домашни условия а като си купиш от магазина ще пише на опаковката,както по цял свят какво има и какво причинява....
  • 24 Сиг много хора

    1 1 Отговор
    Си купуват наркотици от тъмната мрежа. Забранете браузърът Тор. Трябва само хора без близки да влизат там. Чух колко е опасно в тъмната дълбоката мрежа и интернет. Но ако всичко е организирано и имаш гръб зад теб когато боравиш с компютъра в тъмната мрежа всичко ще е ок. Значи ти боравиш с лаптопа полицията е зад теб гледайки и като влезеш в сайтове където убиват в лайф стрийминг или се натъкнеш на детска прнография трябва незабавно да ги тракнете без те да знаят ако е възможно това. И гледай какво става. Ще имате добри резултати. Все пак България е номер 1 в тези неща. Нека накараме тези убийци , педофили да се страхуват те а не ние от тях.
  • 25 Българин

    3 2 Отговор
    Разпространението на наркотици е особенност на демокрацията.

    Коментиран от #27

  • 26 Топлата връзка тя прай моста на Кольо Фи

    2 1 Отговор
    Незнам ма мойта къде я пуша си е добра
  • 27 През комунизма все едно

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Нрб и бай Тошо не са се друсали хаха и канали за нарко трафик е имало комуне необразовано
  • 28 Е на Тва му се вука

    1 0 Отговор
    Да си тури човек зимни а да го Ева
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Информация

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Спри докато е време":

    Като гледам, и ти нямаш необходимото образование. Има няколко вида психози, провокирани от какво ли не, като най-често са на нервна почва, които са лечими със съответните медикаменти и терапии, като една от основните е човек да се наспи хубаво. Отключването на шизофрении е перманентно и нелечимо, там се подтиска и намалява мозъчната дейност, чрез съответните медикаменти. Отидете, и попитайте в някой психодиспансер, колко случая на отключена шизофрения имат, след употребата на марихуана. Д-р Цветеслава Гълъбова, например е експерт с дългогодишен опит, и съм сигурен, че ще ви даде информация(отговора мога да ви дам веднага:- Няма регистрирани такива случаи).Срамно е, да говорите наизуст за неща, които сам не разбирате.
  • 32 Вие се чудите

    3 2 Отговор
    Какво да си правите с животите. Никоя нормална жена няма да ви вземе за съпруг ако се друсате и сте алкохолици. Какво става с хората? Защо се друсат и наливат? Не мога да ги разбера.
  • 33 Марли

    1 0 Отговор
    Свивам джойнт с една ръка, докога...