Last news in Fakti

29 Декември, 2019 13:39 11 807 27

Митьо Очите действал с бруталност, присъща за ранните мутренски години

  • митьо очите-
  • димитър желязков

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) има разумно подозрение, че групата на Димитър Желязков е извършвала престъпна дейност с методи, „характерни за ранния демократичен период на страната“

Митьо Очите действал с бруталност, присъща за ранните мутренски години - 1
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) има разумно подозрение, че групата на Димитър Желязков-Митьо Очите е извършвала престъпна дейност с брутални методи, „характерни за ранния демократичен период на страната“. Това става ясно от Определение №1213 на съда от 17 декември, споделено от бургаското онлайн издание "Флагман".

Тричленен състав на АСНС тогава е имал закрито заседание заради жалби на подсъдими от групата на Очите. Те са били срещу определение на долната инстанция отпреди повече от месец – 14 ноември, с което не са им променени мерките за неотклонение.

Сред жалбоподателите е и самият Митьо Очите. Той, Юмер Мехмед, Радослав Николов, Венцислав Христов, Иван Пишиев, Калоян Колев и Иван Найденов са поискали отмяна на мярката „задържане под стража“, а Йордан Въчев – на домашния му арест.

„Разгледани по същество, жалбите на този етап се явяват неоснователни“, обаче контрират съдиите от АСНС по отношение обвинените като участници в организирана престъпна група (ОПГ).

Магистратите маркират, че срещу Димитър Желязков е подвигнато обвинение за десет престъпления, срещу Колев – за пет, срещу Пишиев и Въчев – за четири, срещу Найденов и Николов – за три, а срещу Христов – за две.

Съдебният състав пише още: „За част от обвиненията за вторични престъпления, вменени на титулувания за ръководител на посочената в обвинителния акт ОПГ подсъдим Димитър Желязков, РТурция, която го екстрадирала, все още не е дала съгласие за наказателното му преследване, при активирано последващо искане в тази насока, каквото съгласие хипотетично е възможно и да не последва изобщо, а е възможно и да постъпи в зависимост от развоя на кореспонденцията по международното сътрудничество.

И без отчитане на тези деяния обаче, изнесената в обвинението фактология, подкрепена до степен на разумно подозрение със събрания по делото значителен по обем доказателствен материал (близо 90 тома явни и секретни), очертават предполагаема усложнена престъпна деятелност, в продължителен времеви период, с ангажиране на множество лица от различни социални кръгове, по налагане на икономически интереси, характерни за ранния демократичен период на страната, с противоправни методи, отличаващи се с бруталност и грубо незачитане на лични и имуществени права.“

Съдът припомня, че обвиненията касаят тежки умишлени престъпления - „като освен инкриминирана съпричастност към престъпно сдружение, става дума за рекети, изнудвания и палежи, като вторична престъпна дейност, при различни форми на съучастие“.

„При дело като настоящото, с голям брой страни и участници – тринадесет обвиняеми, със съответните си защитници, над сто свидетели и над четиридесет вещи лица, внесено на съд в рамките на разисквания по-горе срок, е мъчно да се претендира за липса на активност в досъдебната фаза. Впрочем и в първоинстанционното производство, не се констатира неоправдано забавяне, като периодиката на насрочване, съобразена и с практически изискуемото време за проучване на материалите, не се отклонява от постижимия стандарт за експедитивност, в контекста и на нуждата от компетентна съдебна проверка“, отговарят магистратите от АСНС на аргументите на защитата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    13 42 Отговор
    Е защо закачате спонсорите на генерал Деса?

    Коментиран от #7, #14

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    75 2 Отговор
    Ей затова демокрацията е дефектна. Ако беше средновековието, хората на които е пакостил просто щяха да се съберат с брадвите и да го ликвидират да не вреди на никой повече.

    Коментиран от #17

  • 3 Леле ....

    51 0 Отговор
    В пред вид това , усложнените обстоятелства , пристигането на Марсианците на земята , силният вятър от изток - североизток и земетресението в Япония ,постановяваме -Невинен !
  • 4 Будалата

    61 1 Отговор
    Каквото лежа в Турция това ще му остане. Да не бяха връщали въобще.
  • 5 Запазена марка БГ

    43 1 Отговор
    БГ– страната на неограничените възможности! Кой както си знае, така си действа, важното е да е в негова полза! Келепирът...келепирът е важен и свещеното "мой човек"
  • 6 Фен на Демокрацията

    28 7 Отговор
    Абе, какво искате от човека?! Да се извини и го пускайте, да си ходи! Трепал, убивал, изнудвал, заплашвал, наркотици продавал- чудо голямо!

    Коментиран от #16

  • 7 Ало американската демокрацията?

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Методи, „характерни за ранния демократичен период на страната“........хааа-ха-ха-ха.Ко викаш?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гешев

    11 2 Отговор
    Харесва това
  • 10 Сух

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Balgarin":

    Ко каза
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Наблю Дателен палеж

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Единия строй ги осъжда, а другия подстрекава и развива
  • 13 Само да добавя

    10 4 Отговор
    И КОМУНИСТИЧЕСКИ, защото те създадоха и УПРАВЛЯВАТ МУТРИТЕ !
  • 14 бял

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Методи на герберската ти тиква,куха герберска лейко
  • 15 Стефан

    12 1 Отговор
    Винаги ни правят на глупаци, опитват и пак и пак, не им вярваме на нито една дума, но за тях няма значение, обличат един абсурд в правна форма и си мислят че пак са ни излъгали, тази група действа от 30 години, а те СЕГА ВИДЕЛИ ЧЕ ДЕЙСТВАТ БРУТАЛНО, накрая въпреки заключението ПАК ЩЕ ОСВОБОДЯТ ВСИЧКИ.
  • 16 Age

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фен на Демокрацията":

    "...чудо голямо".
    Кажи го на семействата на пострадалите от тези си му дейности и познай дали няма да те направят на 2 стотинки, ако тук имаше истинска демокрация и истински демократи ни управляваха, "мутри", "батки" и подобните им щяха да са в затвора, както е в нормалните и развити държави, а не да се имат за богове, каквото е положението в банановата ни република с тоталитаризъм, по-зловещ дори и от този в Северна Корея, който ни пробутват като демокрация.
  • 17 Age

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Лъжеш се, ако си мислиш, че онези на власт са демократи.
  • 18 Age

    10 0 Отговор
    Митьо Очите е арестуван заради критиките срещу Бойко Борисов, а това, че е "мутра", въобще не прави впечатление на управляващите.
    Присъдата е само за пред простолюдието, по-късно ще се договори с някой от "неговите" и пак ще го пуснат тихомълком.
  • 19 сърбин

    12 1 Отговор
    7,62 мм. добро мерение и нема проблема!
  • 20 Манаф

    8 0 Отговор
    Дано поне колегите в Турция да са му пръснали гъзерът
  • 21 дявола

    6 0 Отговор
    Не знам защо все още занимавате обществото със тази измет досега трябваше да се забрави за него
  • 22 Усмивката

    11 0 Отговор
    Що не го оставихте в Турция тоя Очите бе, най после да го осъдят.Такъв резил е българската прокуратира и съд, че няма аналог в световната история сигурно.Да поставим рекорд по брой неосъдени престъпници най вероятно си е поставл Борисов и предшественици , и на път са да го осъществят.Ако ударя шамар на Борисов пак така ли 15 години ще ме съдите. Няма ли на първата седмица вече да съм с пранги и в най долнопробната дупка на занданите, приключен.Такава срамна страница от БГ историъта ни не е имало и няма да има вече
  • 23 j2345

    3 0 Отговор
    Защо , няма закон но няма смисъл след време ще летите ще гледате ............
  • 24 кънчо

    6 1 Отговор
    Спокойно, възмездие има, в турския затвор са го опънали.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Age

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Утре като стане война":

    Задължителна казарма?
    Твърдо не.
  • 27 ГОСТ

    4 0 Отговор
    Действал брутално.......!!??? Ми очистете го брутално тоя /тая гад......
    При ,,опит за бягство,,
    РАЗСТРЕЛ....И СЛЕД РАЗСТРЕЛА....ЧЕРВЕИ......
    ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО......
    Какво толкова има,да му се чудят.......???!!!