Last news in Fakti

17 Юли, 2012 21:16 4 312 10

Задържаха депутат от ГЕРБ за търговия с влияние (Обновена 23:57)

  • гдбоп-
  • изнудване-
  • димитър аврамов

Депутатът от ГЕРБ от 41-вото Народно събрание Димитър Аврамов е задържан за търговия с влияние.

Това съобщи за Агенция "Фокус" Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор.

35-годишният депутат заедно с още двама служители на ГДБОП бяха арестувани при спецакция днес около 14.00 ч., уточнява БГНЕС.

Задържането на депутата става по-малко от 24 часа от обявяването на мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния.

Главният прокурор

Борис Велчев лично е информирал председателя на Народното събрание Цецка Цачева

за операцията по задържането на депутата от управляващата партия.

През целия ден от МВР и прокуратурата отказваха да потвърдят информацията с обяснението, че "нямат такава информация". В акцията са участвали и служители на ДАНС.

От Софийската градска прокупатура съобщиха, че "е образувано досъдебно производство - за поискан и получен дар от 50 хил. лева срещу Димитър Аврамов, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии".

В момента депутатът от ГЕРБ се намира в ареста за 24 часа.

Утре през деня се очаква от прокуратурата да поискат свалянето на депутатския имунитет на Димитър Аврамов.

Директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров призна, че при спецакцията са задържани четирима души.

У арестуваните са открити 12 500 лв.

Семейната фирма на Димитър Аврамов има интереси в птицепроизводството в региона.

В началото на мандата депутатът държи 30% от акциите на "Гала инвест холдинг" АД, а това дружество е собственик на 90% от капитала на "Игал" ООД. Член е на Контролния съвет на Съюза на птицевъдите, припомня в. „24 часа”.

Роденият през 1977 г. в Монтана Димитър Аврамов е член на Комисията по земеделието и горите в парламента. В периода юли 2009-ноември 2011 г. е бил член и на комисията по външна политика и отбрана.

В началото на мандата си като народен представител Димитър Аврамов стана известен с това, че семейната му фирма  работи без комплексно разрешително и при нарушаване на санитарно-защитна зона в Монтана.  За нарушението сигнализираха в отворено писмо от Национално движение "Екогласност" и Гражданско движение "Културно-историческо наследство и мемориални паметници" до главния прокурор Борис Велчев. Обектът на депутатът е финансиран по Програма "САПАРД" на Европейския съюз.За проблема е сезирана и Европейската комисия. След скандала със семейната му фирма съпругата му Илонка Аврамова получи приза „Евробизнесдама на годината".

Аврамов е първият народен представител, наказан за конфликт на интереси заради опит да прокара закон в полза на арендаторите. През лятото на миналата година депутатите от ГЕРБ Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов бяха осъдени да платят по 5 хил. лв. глоба, след като заедно с председателя на комисията Десислава Танева внесоха проект на закон за собствеността и ползването на земеделските земи, който предвиждаше собствениците на ниви да ги предлагат при продажба първо на арендаторите.

Тъй като и двамата имат участия в земеделски фирми, които са наели земя, бяха проверявани от комисията за конфликт на интереси и изпратени на съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 симеон

    5 0 Отговор
    браво а другите кога ще хванете и какви присъди ще им сложите или пак доказателствата ще са невалидни за съда защото някой трябва да знае законите преди да тръгне да се прави на бабаит и да арестува наред майки с бебета
  • 2 axmed dogan

    2 0 Отговор
    to za tova xorata s 4esten trud nikoga ne dostigat pari do tyx.aza gerb po4vat da izlizat ot gnezdata tova e BG.
  • 3 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    zatvor i shuta v g.za
  • 4 ГЕРБ

    1 0 Отговор
    ГЕРБ=Корупция
    Такива коварни закони има и такива коварни съдии има, че ако не платиш се изпаряваш все едно си в центъра на земята.
  • 5 6547

    0 0 Отговор
    Слушайте социалните мрежи са за това да гледате какво става по света цв цв подслушва . аз подемам кампанията
  • 6 иванов

    1 0 Отговор
    не разбраха ли,че само Бойко има право да краде?Ах,тези имитатори...
  • 7 петьо

    1 0 Отговор
    Ако премахнат депутатския имунитет на всички народни избраници те много добре ще си помислят дали ще правят нещо незаконно.Трябва до бъдат третирани като обикновени хора от всички институции
  • 8 веселин спасов

    0 0 Отговор
    v aresta mu e mqstoto i ot tam da ne izliza
  • 9 Захарче

    0 0 Отговор
    Една шепа работещи , две шепи депутати и хрантутници ! Няма оправия . Не остана за крадене в България и започнаха през еврофондовете . Тотално ще се объркат конците .
  • 10 Петър

    0 0 Отговор
    Циганенце е, като го гледам.