Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 11:38 14 465 21

Шофьорка, отказала тестове за алкохол, отърва акт заради грешка

  • шофьорка-
  • тест-
  • алкохол

В болницата пловдивчанката отново отказала да бъде тествана, а причината – имала фобия от игли и манипулации с тялото ѝ

Шофьорка, отказала тестове за алкохол, отърва акт заради грешка - 1
Снимка: shutterstock

Пловдивчанка отърва 2 бона акт, 24 месеца без книжка и отнемане на контролни точки след катастрофа на Околовръстното, заради грешка в съставения ѝ акт.

Пътният инцидент станал в края на юни. Колата на жената – мазда, се сблъскала с друг лек автомобил, съобщи TrafficNews.

Зверска катастрофа на Околовръстното на Пловдив, един автомобил е смазан.

Повикана била полиция, като пред органите на реда шофьорката отказала да се подложи на полеви тест за алкохол и наркотици. Жената била отведена в болница, тъй като имала рана на крака. На същата бил издаден и талон за кръвен тест.

В болницата обаче, пловдивчанката отново отказала да бъде тествана, а причината – имала фобия от игли и манипулации с тялото ѝ.

В последствие на жената бил съставен акт и след месец наказателно постановление.

Санкцията веднага била отнесена до Районен съд. Шофьорката подала жалба срещу наказателното постановление, с мотивите, че е незаконосъобразен и че правата ѝ на защита са нарушени.

Пловдивчанката се оказва права. Действително при съставянето на акта са допуснати съществени нарушения. На първо място полицията не е вписала мястото и време на съставянето на акта. Освен за отказа за тестове, жената е санкционирана и за липса на книжка. Оказва се, че органите на реда не могат да изискват в болницата тези документи, тъй като жената е в качеството си на пострадала и не е длъжна да носи свидетелство за правоуправление.

Поради тези причини шофьорката отърва солената глоба и административна санкция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    57 17 Отговор
    Затова няма искам - не искам!!! Фобия от игли имала, хахаха!!! Щом сядаш зад волана, си носиш отговорността и това е!!! А алкохолният тест и този за наркотиците да нямаш право на отказ - усъмнят ли се в тебе, да е задължителен!!! То така всеки ше увърта, а на тая даже й е вързало заради грешка в акта, дето е написала фуражката!!!

    Коментиран от #5, #19

  • 2 Шафьор

    40 26 Отговор
    Правят полицайте на маймуни. При отказ - 3 месеца затвор.

    Коментиран от #7

  • 3 русенец

    78 2 Отговор
    Поне 1/3 от актовете отпадат в съда поради неграмотно и некадърно попълване на данните. Според мен трябва полицай, чиите актове са отпаднали по негова вина да търпи санкции, включително и уволнение. Просто да си намери работа за която става.

    Коментиран от #9

  • 4 Джамбо

    18 3 Отговор
    И тая, има здрави връзки. До №1. А ако се усъмнят, че си "съединител", имаш ли право на отказ за полеви тест?
  • 5 Има проблем

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Не че имам против тестовете, ама фобията е вид психично разстройство, и ако бъде манипулирано, може да доведе до необратими поражения на нервната система, като толкова искат тестове да измислят такива, които да не пречат на човешкото здраве. А дали наистина има фобии може да се установи с обикновен апарат за кръвно налягане
  • 6 Гого

    6 3 Отговор
    Не съм сигурен кое е правилно- Невинен до доказване на противното или виновен до доказване на обратното .
  • 7 Гост

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шафьор":

    Мн си прост. Плаща се на милиционерите, за да "сбъркат" без да искат. Милиционерите си прибират паричките и стават като оня катаджията с частния зоопарк. Пък българетата си мислете, че е невинна грешка.
  • 8 гост

    13 1 Отговор
    А съдията, колко е облажил?
  • 9 гост

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Виж сега, това се прави умишлено, да не мислиш, че катаджията не знае, че трябва да напише място и дата, но той знае, че такъв пропуск прави акта невалиден в съда и срещу стимул често допускат грешки.
  • 10 comment

    20 1 Отговор
    Циркът е пълен.
  • 11 💀 Черепа е the BOSS

    14 0 Отговор
    Тая ковра сигурно е с някой бизнесмен няма как да я тестват
  • 12 Рошко

    8 2 Отговор
    Нема страшно, като утрепе някой пак ще четем за нея, е па нема и да я осъдят, с връзки момичето ме разбрахте ли, в абсурдистан сме не го забравяйте
  • 13 О лорд

    7 2 Отговор
    А тези полицаи случайно да са "спечелили конкурса" както трябва или са "познавали когото трябва"? Въпросът е реторичен. Може ли да си такъв малоумник да не знаеш как да съставиш един акт, при положение, че това ти е работата - актосъставител? Затова хич не ми е спокойно, когато знам, че за обществения ред се грижат неграмотни простаци-връзкари. Жалки хора, жалка ситуация!
  • 14 Темидец

    4 0 Отговор
    С този "Български,независим съд",до тук стигнахме.Май и по-лошо ще става.
  • 15 Няма начин, кракът ранен

    10 0 Отговор
    обаче в хралупата е вкарала целия патрул за да объркат акта! Срещу кожени губерки, тая няма никакъв страх!
  • 16 дсдд

    7 0 Отговор
    Понеже политиците нагледно показват как се прави корупция и как е защитена, всеки на всяко ниво следва примера и приема корупцията. Същото е и с циганските убийства, грабежи и побоища: съдиите показаха, че наказанията са малки, често условни, административни или оневиняване, така всеки криминоген е смел да си действа, защото е убеден, че може да му се размине, малцина влизат в затвора, а ако влязат пък бързо излизат. Демонстрацията на безнаказаност подстрекава към беззаконие. Очевидно е.
  • 17 НКВД

    3 2 Отговор
    Полицаите че са тъпи, спор няма. Че много актове падат в съда поради техни глупави и неграмотни грешки, и това е така. И в закона има пропуски - ако откажеш всякакви тестове, подлежиш само на глоба от 2000 лв. + 2 год. без книжка. Много често това е за предпочитане пред възможността да те тестват. Да караш 2 год. без книжка не е никакъв проблем, 2000-те хил лева - също.

    Коментиран от #18

  • 18 Антонн

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "НКВД":

    Защо реши че не е проблем да караш без книжка,особено ако е отнета и те барнат отиваш директно на съд.
  • 19 Правист

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Отказа от даването на кръвна проба и тест с дрегер е право на всеки.Кажете ми един случай в който служителите на реда разясняват правата на всеки,Както и това че има право на отказ от проба.По вашата логика утре може някой да дойде у вас и да ви каже че сте длъжен да дарявате кръв или органи без вашето съгласие.
  • 20 Фен на БМВ

    1 0 Отговор
    Аз съм в друго министерство, при паднал акт в съда, аз ще платя разноските. :)
  • 21 Враца Баце

    2 0 Отговор
    Абе тая шаврантия, като има фобия от игли и манипулации на тялото, как е изтърпяла манипулациите по раненият и крак? Съдебният състав питам!