Last news in Fakti

16 Март, 2020 13:43 4 803 14

От 5 години издирват шпионин, ръководил фондацията на Петър Стоянов

  • стамен станчев-
  • петър стоянов

Интерпол търси с червена бюлетина осъдения Стамен Станчев

От 5 години Интерпол издирва с червена бюлетина българина Стамен Станчев, който трябва да лежи в румънски затвор за промишлен шпионаж, пише "Труд". Станчев е близък със световни известни имена в политиката, бизнеса и киното, години наред на родна територия е дясната ръка на президента Петър Стоянов в международната му фондация “Център за глобален диалог и сътрудничество”.

Станчев е умен, комбинативен, знае 4 езика и едва ли някога ще бъде заловен, за да излежи присъдата си в северната ни съседка. Българинът беше арестуван през 2006 г. в Румъния и пуснат от съда година по-късно с мярка “подписка”. В обвинението е посочено, че периода 30 май 2005 г. – 21 ноември 2006 г. бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния, Кодруц Шереш и Жолт Нади, и още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които Станчев. Те са били част от престъпна група, която се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества от промишлеността и комуникациите.

През 2013 г. Станчев е осъден на 11 г. затвор за промишлен шпионаж. Две години по-късно Върховният касационен съд на Румъния намалява присъдата му на 5 г. и 2 месеца. Преди това обаче българинът напуска страната и оттогава е обявен за международно издирване. В момента той не се намира в нито една от трите страни, в които има имоти – Австрия, Франция и Монако, където живее семейството му.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рогачев

    37 3 Отговор
    човек на конската муцуна значи, е все хубави хора ни управляват, нищо ново ......
  • 2 1234

    30 4 Отговор
    Стив хаинке каза ,че Пешо коня и Костов са корумпирани престъпници,Гешев да ги арестува
  • 3 Яяя!

    23 0 Отговор
    Защо на проверят под леглото на Антонина Стоянова?

    Коментиран от #6, #12

  • 4 Професор по Стоманобетон

    36 1 Отговор
    Хубаво е че има чужденци че да научим кво става у нас!Значи,лаййнооту с конско сурат го видях преди години в Созопол с отвратителния си брат и две мутри отзадзе случайно се разхождаха..та ,казвам му,Задравейте гн Стоянов,как ще я караме така!?И този изрод ми вика..карайте както искате,аз мойта работа съм си я свършил.И си би шута. Намразих се,как съм бил толкова наивен да вярвам на такава гнъсна измет..направо ми се прирева.Такива са нещата!Гнусен тип.По горното не ме изненадва,но е хубаво да се знае!
  • 5 Сиромаха

    25 1 Отговор
    На какви "кофти" места има имоти!!! Завалията.

    Коментиран от #11

  • 6 Съдията Дред

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Яяя!":

    Няма смисъл да проверяват там, отдавна не му е нужна, при тия пари, дето се предполага, че ги има, със сигурност е в собственото си легло с някоя на годините на дъщеря му. ИА и с това "шпионаж" в обвинението, няма да го екстрадират, включително и по прословутата ЕЗА.
  • 7 Герб

    5 7 Отговор
    Това е статия за малумни на ханке му платиха ти то тези който пишат тези боклуци а тошо тошев шеф на труд да каже за 33 милиона от ктб който няма да се върнат има и други и всички ни убеждават колко са лоши Костов и Стоянов
  • 8 ДС патент

    16 0 Отговор
    Ако някой си мисли, че у нас нещо е случайно - да си го избие от главата, всяка случайност е добре режисирана и нагласена, вкл. и "президентстването" на "Бате Петьо" - "Битълса".
  • 9 ПЕНКО

    7 2 Отговор
    БРАТЪТ НА "КОНЯ" ПЕТЪР СТОЯНОВ ЛАНСИРА В СВОЯТА "ТЕЛЕВИЗИЯ" - "ТОНИ ПЛЮНКАТА " -ИЗРАСТНАЛ ДО " АНТОНИЙ ХРАЧКАТА " -ГАВРЕЩ СЕ С ПАМЕТТА НИ -ВСЯКА СЪБОТА / МАКАР ,ЧЕ НЕ ГО ГЛЕДАТ!!! В СЪЩАТА "ТВ" СЕ ПОДВИЗАВА И " ПУЛЬО -ВДИГОВЕЖДОВ-ЧЪПКОНОСОВ" СРЕЩУ ЗАПЛАТА ОТ .....?!?- ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА "ТЪПО БЕРОВ МАНГАСАРЪТ И СИЕ " !!!!!!!!!
  • 10 Справедлив

    5 1 Отговор
    Браво... Умен и комбинативен българин... На държавните служители да им намаляват заплатите при хакерски и други мошеннически атаки :)
  • 11 Чужденец

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сиромаха":

    До него има празни къщи за продан за следващите президенти
  • 12 бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Яяя!":

    Не става там.Навалица е и не могат да го разпознаят.Питай Димо.
  • 13 STEFCO

    0 1 Отговор
    TRYAVA DA PİTAT RUMBATA İLİ NİNOVA TE SIS SİGURNOST ZNAYAT KIDE E
  • 14 търсете го

    1 0 Отговор
    Хванете Хитър Петър,прецедента на СДС-то,четирдисет години стигат,стигат,времето е наше