Last news in Fakti

14 Май, 2020 15:25 3 075 14

Либертарианците: Затвор, ако се лекуваш с "Хлорохин" и шофираш

  • бло-
  • хлорохин-
  • метамфетамин

Нередностите в Наредбата за тестването на водачи са причината да има близо 10 000 „надрусани“ шофьори за последните 3 години

Либертарианците: Затвор, ако се лекуваш с "Хлорохин" и шофираш - 1
Снимка: Shutterstock

Граждански организации сигнализираха Народното събрание, че смятаният за лек срещу COVID-19 – „Хлорохин“, ще бъде отчетен от полевите тестове на КАТ като употреба на „метамфетамин“. Това може да се види дори от страницата на производителя и официален вносител на самото тестово устройство.

Либертарианците: Затвор, ако се лекуваш с "Хлорохин" и шофираш

Законодателят е уведомен чрез Правна комисия, която скоро ще разглежда постъпили предложения за още по-сурови наказания за водачите. От Българско либертарианско общество обаче сигнализират за редица проблеми в наредбата, уреждаща процеса по установяване на тези „употребили“ водачи. Това вече доведе до изключително висок брой осъдителни присъди за шофиране „след употреба“.

Данните за страната ни значително надвишават средноевропейските, а завишаването спрямо съседите ни от Балканите е в рамките на десетки пъти. При полицейските акции по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL), когато в цяла Европа едновременно и на случаен принцип биват тествани стотици хиляди граждани, в България положителните проби са с 25 пъти повече от Румъния и 75 пъти повече от Полша.

„Нередностите в Наредбата за тестването на водачи са причината да има близо 10 000 „надрусани“ шофьори за последните 3 години, които изтърпяват условни и ефективни присъди, а това да не променя по никакъв начин смъртността и броя на пострадалите в ПТП. Просто залавяме грешните хора.“, заяви Димитър Карагегов, основател на каузата Liberty 420.

Либертарианците: Затвор, ако се лекуваш с "Хлорохин" и шофираш



Примерът с Хлорохина не е единствен. Същият апарат категорично заявява употреба на „канабис“ при използването на напълно легални и разрешени хранителни добавки, дори употреба на „опиати“ ако шофьорът е ял кифла с маково семе. Освен това, при провеждани замервания, въпросната машина, серия 5000, дава голям брой фалшиви позитивни и фалшиви отрицателни проби.

След това започват проблемите. Дори да обжалваш резултата от тестера, докато кръвната проба не види бял свят, книжката ти е отнета, колата – конфискувана (според новите указания на главния прокурор), а срещу теб виси условна присъда за до 6 години затвор (според новите законодателни предложения), солидна глоба и разноски по дело. От организацията свидетелстват за поне три известни случая на водачи, които дават и слюнчеста, и първа кръвна проби като положителни за букет от вещества, които не са използвали никога през живота си. На невинните им се налага да бъдат оправдани чак след тройна експертиза.

Това е така, защото нито една от посочените в Наредбата лаборатории не изпълнява световните стандарти за тестване на наркотични вещества. Например за употреба на „канабис“ се счита дори 1 нг/мл остатък от метаболит, който може да бъде засечен в това количество дори седмици след инцидентна употреба. Следи от лекарствени продукти и широко използвани медицински упойки, като бензодиазепините, също се откриват в тялото около месец.

Интересен факт е, че от данните, които министър Младен Маринов предостави на Народното събрание април месец, въпреки че последните две години са тези с най-много ПТП, причинено от „дрогирани“ водачи, става въпрос за не повече от 0.15% от всички ПТП в страната (49 ПТП от 35 131 общо за 2019) . Останалите 99.85% са възникнали, без намесата на наркотични вещества. От Liberty 420 също тревожно отбелязват тенденциозното увеличаване на т.нар. гонки с полицията, напускане на местопроизшествия, без да се окаже помощ на пострадал, именно заради страха от санкцията. Такова поведение разкрива много по-голяма опасност за гражданите, както се видя от гонката в Бургас миналата седмица.

„Искат да увеличават още и драстично наказанията, а поне от три години страната ни е с най-суровата система за санкциониране на „дрогирани“ водачи в целия ЕС. Едновременно с това сме и на челните места по смъртност. Изглежда просто се нуждаем от други мерки“, допълва още Карагегов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Миризлив пор

    11 1 Отговор
    Има лекарства срещу алергии които "изгряват" с въпросната машинка. Сега с цъфтежа на дървета и треви ако почнат да тестват ще е весело.

    Коментиран от #3

  • 3 човек

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Преди пиех Ранитидин ( за проблеми със стомаха), а гледам, че и него го има в списъка. Предполагам, че доста хора ще "изгорят" :-)
  • 4 Тези апарати

    13 1 Отговор
    са не надежни. Показват всипло лекарства за алергия като амфетамин. Плюс и да си взимал нялва дрога показва дни назад, все едно да пия 3 ракии предин 3 дена да ме тестват и да показват. Пародия-Милиционерщина
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Епа

    10 0 Отговор
    В Германия на аутобана тестват с един апарат под мишницата малко пот и веднага показва точни количества като имат и схема при какви количества става ясно дали си под въздействие
  • 7 Софиянец

    16 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „канабис“ се счита дори 1 нг/мл остатък от метаболит, който може да бъде засечен в това количество дори седмици след инцидентна употреба.
    Ако някой пуши до теб на плажа, нямаш право да караш на връщане от почивката.
  • 8 Гост

    6 0 Отговор
    За това има кръвна проба. От мен да знаеш, от пет патрулки бягат само хора, които са се уплашили, че ги гонят.
  • 9 Домакин

    4 0 Отговор
    Ефедрин се прилага само в болнична обстановка. От къде ще си го купиш? Ще го използваш и ще те отчетат за дрогиран? Глупости. Нищо не разбрах.

    Коментиран от #11

  • 10 Стойчо

    3 0 Отговор
    Карагегов не можа ли да каже от какви мерки се нуждаем? Нуждаели сме се от други мерки. Добре. Какви?
  • 11 Ефедрин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Домакин":

    има и в хестаминовите лекарства!!! За алергия имам предвид приемам два вида различни и в двата има!!!
  • 12 GodisSavior888

    0 0 Отговор
    Може би има риск и CBD маслата да дадат положителен резултат при тест за марихуана.
  • 13 Гост

    1 1 Отговор
    Тестът реагира на делта-9-тетрахидроканабинол, ако в товоето масло за здраве и красота има такова вещество, значи някой си е пържил канабис в маслото ти.
    Точно затворите са пълни с хора пили ренитидин за коремче.
    И в Пловдив ония помля пет паркирали коли бягайки не от полицията, която го гони, а от себе си. Щото пил алергозан и се уплашил да не го арестуват.
    Не се тревожете при кръвен тест грешка не може да има, дали си на пет различни субстанции или на алергозан.
  • 14 Стойчо

    2 0 Отговор
    Въоръжен грабеж със служебно оръжие от действащ полицай. И адвоката му иска да го освободят за да си търси нова работа?
    А затворите пълни с хора изпафкали една пафка?

    Тест се извършва при видимо неадекватно състояние и липса на зеничен рефлекс.

    Пийте се спокойно лекарствата бе хора. Не се вързвайте на глупости.