Last news in Fakti

19 Юни, 2020 21:30 4 639 17

Мобилно приложение за деца препраща към секс телефон, баща плати 500 лева

  • мобилно приложение-
  • добавена стойност

Мобилно приложение препраща съобщения към секс телефон с добавена стойност

Мобилно приложение за деца препраща към секс телефон, баща плати 500 лева - 1
Снимка: Shutterstock

Мобилно приложение за деца препраща съобщения към секс телефон с добавена стойност, съобщи бТВ.

Баща получи 500 лв. сметка за телефона на своя син, въпреки че мобилното устройство има защити за родителски контрол.    

Свилен Делчев е баща на 9-годишно момче. Детето има смартфон с всички родителски защити и няма как да гледа сайтове за възрастни, нито да сваля приложения без родителско одобрение.

Този месец бащата получава шокиращата сметка от 500 лв.

„Разбрах, че има някакъв проблем, когато видях фактурата и видях подробната разпечатка. Установих, че има страшно много натрупани есемеси с услуга с добавена стойност. Такъв есемес от телефона на детето не е изпращан“, разказа бащата.

Но приложението може да изпраща без видима следа – става ясно едва като получим фактурата. Свилен се свързва се с мобилния оператор, но получава отказ за среща с експерт за изясняване на случая.
 
Негови близки специалисти установяват, че вероятната измама идва от приложение, което силно наподобява иконка на популярна футболна електронна игра – т.нар „мирър“ или огледален образ на оригиналната игра.

Делчев пуска жалба в полицията за измама. Изключил е телефона на детето, но се опасява, че есемесите ще продължават да се генерират. „Сигнализирайки в социалните мрежи, страшно много родители се свързаха с мен, че са пострадали по същия начин“, сподели той.

От полицията потвърдиха, че работят по случая. Но е твърде рано да се каже има ли и каква е измамата. От мобилния оператор засега отказват коментар. 


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    11 1 Отговор
    Бе те и SMS-и пак сегиз-тогиз тия пращат.Моля спешно ми звънни! Ааа само тия не..😜
  • 2 Бащата се оправдал

    6 19 Отговор
    пред жената със сина 😀
  • 3 РЪМПЕЗИ

    23 4 Отговор
    МЕН МИ Е ЧУДНО ЗАЩО ПОВЕЧЕТО РОДИТЕЛИ ДАВАТ СВОБОДНО В РЪЦЕТЕ ТЕЛЕФОНИТЕ СИ НА ДЕЦАТА СИ...ОЩЕ ОТ МАЛКИ ГИ ЗОМБИРАТ...НЕ ГО ОСЪЗНАВАТ, НО ПОСЛЕДИЦИТЕ СА КАТАСТРОФАЛНИ....

    Коментиран от #5

  • 4 8984

    28 1 Отговор
    Преди години получих смс,че съм се регистрирал да получавам новини от сайт и сумата,която ще ми се добавя за тази услуга към сметката и при желания да отменя тази платена услуга също ще бъда таксуван.Не бях влизал в такъв сайт,помислих,че може без да искам да съм пуснал услугата.Зеъннах да попитам моб.оператор за какво става въпрос,защото сумата ще е към сметката и би трябвало да са запознати.Казаха ми,че съм се регистрирал сигурно без да искам и да пратя смс да спра регистрацията все пак ще ми излезе по-евтино.Не беше малка сумата ама пратих и след няколко дни дадоха и по новините,че е тел.измама.Та ми е чудно или операторите участват или си нямат идея какво се случва и не им пука важно е да ни одерат.

    Коментиран от #6

  • 5 Бръмпензи

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    Ами до скоро 9 годишните учеха от телефоните си.Не всяко семейство има лаптоп и компютър.А родителите като са на,работа,а детето учи вкъщи и липсата на стационарен телефон -как да учи детето и как да подържат контакт родителите с детето ако няма баба и дядо да го гледат?

    Коментиран от #13

  • 6 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "8984":

    Без тяхно съгласие няма как да се случи! Нали те таксуват услугата и при тях се регистрира номера със специална тарифа?!
  • 7 Смартфона

    4 9 Отговор
    Ако е на iOS по-трудно ще се случи. Ябълките няма да сложат в стора такова приложение
  • 8 5242

    5 0 Отговор
    Точно това обаснявам,че са наясно.Аз бях сигурен преди да им звънна ,че е измама и даже не отворих сайта към ,които ме насочваше смс с известие за регистрация.Оператора ми каза,че има такъв сайт,не е фалшив и да изпратя смс за отказ.След няколко дни се разчу за измамата и ако не се бях допитал до оператора,а се бях доверил на интуицията си,че е измама и не бях пратил смс за отказ щях да си спестя излишното натоварване на сметката.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някой

    1 0 Отговор
    Та тоя няма ли кредитен лимит да си гледа сметката от приложението на оператора.Аз имам 100 лв лимит и през оператора си плащам някой неща в Google play и като стигна 100 лв не мога повече.На 75 лв ми пращат смс ще съм достигнал 75% от кредитния лимит.

    Коментиран от #12

  • 12 Алфа Чакал

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Да ,но оставащия лимит се калкулира на 24 часа ,а тези смс-и се изпращат за 1 час и оператора не блокира картата.Заразяват ти телефона и на другия месец в същия ден пак ги праща.На един колега детето по същия начин.

    Коментиран от #15

  • 13 Дрън-бръм

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бръмпензи":

    Аз съм учил и без комп, и без телефон, но пак съм научил много повече от тези облъчени от екрани и от вълни днешни дечица. Тези вълни вече освен до главоболие и мъртви мозъчни клетки, ще водят и до рак с новите 5G технологии.
  • 14 Да му

    1 0 Отговор
    купи Нокия с копчета за 20 лева и няма да се чуди откъде се трупат такива сметки.Все пак момчето навлиза във възрастта на полюциите е те първа "ще се чудят" и на други изпълнения.
  • 15 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа Чакал":

    Незнам на кой оператор е но на мен на секундата ми отчита всичко на смс каде съм закупил или пращал и в приложението за сметката.пробвал съм да закупа в google play още неща но не дава кредитен лимит пълен.В рамките на 5 10 мин.за А1 става дума.Закупувания в Google play ги чете като Sms към фактурата и текущия разход
  • 16 Сливаком

    0 0 Отговор
    Естествено от мобилния оператор са отказали всякакво съдействие, освен да съберат таксата. Както и да се ребрандират, бг мобилните оператори имат много лоша репутация, градена с години.
  • 17 танкист

    0 0 Отговор
    И аз се опарих така,с такова приложение,обади ми се една млада жена,искайки да се запознаем. После се оказа,че е от занаята на магистралните жрици. Платих 140 лева върху сметката си за телефон. Пазете се от такива приложения!