Last news in Fakti

7 Август, 2020 16:38 3 442 6

Шестима на съд за престъпления със скъпи лекарства

  • лекарства-
  • опг

Групата ощетила държавния бюджет в размер на 3 170 713, 53 лева

Шестима на съд за престъпления със скъпи лекарства - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Спецпрокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 6 лица за участие в организирана престъпна група, ощетила държавния бюджет с над 3 млн. лв. чрез вътрешнообщностни придобивания на скъпо струващи лекарства, предимно от Великобритания.

Това се случило от началото на 2016 г. до 14 декември 2017 г.,  чрез избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери на две действащи търговски дружества, контролирани от престъпното сдружение, съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата. 

Доказателствата по делото сочат, че групата е била създадена и ръководена от  лице с българско и сирийско гражданство - А.Х. Той наложил схема за привидно движение към двете дружества на лекарствени продукти, предмет на вътрешнообщностни придобивания. Едното от дружествата било управлявано от лелята на А.Х., а самият той заемал в него длъжността „домакин“. 

По документи получатели на лекарствените продукти били фирми от типа „липсващ търговец“ с малоимотни и малограмотни собственици от ромски произход, без служители и техническа обезпеченост. Впоследствие стоките се префактурирали на други дружества от типа „липсващ търговец. Накрая действащи фирми-„брокери“ декларирали доставки на лекарства към реални клиенти.

Натрупаните по престъпен начин средства от неплатен ДДС били легализирани чрез сделки със стоки.

През 2017 г. А.Х. съставил дневници на покупките с невярно съдържание на ръководеното от неговата леля дружество. В тях били отразявани  данъчни фактури за доставки с право на пълен данъчен кредит, без реално да са били извършвани каквито и да било доставки.

Ръководителят на групата има 3-годишна условна присъда за престъпление против паричната и кредитната система, в рамките на чийто 5-годишен изпитателен срок е организирал и ръководил престъпната група за данъчни престъпления, както сочи обвинението.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3589

    2 0 Отговор
    Той има имунитет !👍😂
  • 2 Оффффф

    10 0 Отговор
    Къде ги давате тези три милиона лева срещу условна присъда от три години в пет години изпитателен срок? Не за друго и аз съм навит на такава зделка-три милиона срещу три години УСЛОВНО
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наблюдение

    1 0 Отговор
    Нито едно от лицата не е български лекар. Големите злоупотреби се правят от играчите. Народът смята че големият проблем е касовото бонче от джипито...
  • 6 чекмедже 2

    1 0 Отговор
    Какви 3 млн...дребнотемие за ПроКУРатурата..говорим за 700 000 000млн.лв. пропуснати ползи за държавата от престъпното управление в сектор финанси..и да сте чули че е заведено дело срещу управляващите..и няма да чуете..който взел ,взел..примерно пиар на управляващите Севда ходила при Божков веднъж месечно..какво ли говорили..сигурно за футбола..