Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 15:19 3 305 11

Осъдиха хванатите с подкуп инспектори от БАБХ

  • подкуп-
  • бабх-
  • присъда

Двамата взели по 1000 лева подкуп и почерпки

Осъдиха хванатите с подкуп инспектори от БАБХ - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Г. М. и наложи наказание в размер на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и глоба в размер на 5000 лева и го лиши от право да заема държавна длъжност от ранга „главен инспектор“ и по-висока, в системата на БАБХ за срок от 2 години, както и от право да упражнява професията „лекар по ветеринарна медицина“, също за срок от 2 години.

Съдът осъди подсъдимия по същото дело С. Н. на 1 година лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изтърпяването на така наложеното наказание за срок от 3 години, и глоба в размер на 2000 лева, и го лиши от право да заема държавна длъжност от ранга „началник отдел“ и по-висока в системата на БАБХ за срок от 1 година и 6 месеца.

Всеки от двамата подсъдими беше признат за виновен в това, че в периода 22 – 26 юни 2019 г. в с. Искра, област Пловдивска и гр. Първомай, област Пловдивска, Г. М. като длъжностно лице - главен инспектор в община Първомай в отдел „Здравеопазване на животните“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив при Българска агенция по безопасност на храните, като извършител, в съучастие със С. Н., също като извършител, длъжностно лице – началник отдел „Здравеопазване на животните“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив при Българска агенция по безопасност на храните, също като извършител, е поискал и приел дар, който не му се следва, за да не извърши действия по служба – да не състави акт за установяване на административни нарушения по реда на чл. 417 ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинска дейност, като подкупът е извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение, като в периода 22 – 24 юни 2019 г. в с. Искра и в гр. Първомай, обл. Пловдив, е поискал от И. Т., а на 26 юни 2019 г. е приел от Г. К. дар – пари на стойност 1000 лева и хранителни продукти на обща стойност 84,28 лева, или всичко на обща стойност 1084,28 лева – престъпление по чл. 301 ал. 1 вр. с чл. 20 ал. 2 вр. с ал. 1 от НК.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дааа

    12 0 Отговор
    С тези мижави присъди, скоро няма да преборите корупцията.
  • 4 да де

    11 1 Отговор
    Ауу колко е лЬош тоя съд! Вместо за назидание да го заключат поне за десет години те му дали година и половина и нищо чудно вече да е навън, ако е лежал в предварителният арест.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 кривосъдие

    11 0 Отговор
    Прах в очите на слепците.
  • 7 1212211

    11 0 Отговор
    БАБХ-Българска агенция за лобиране интересите на чуждите хранителни хипермаркети.
  • 8 Котито

    2 0 Отговор
    Модераторът да изтрие етническите постове 1,2 и 5.

    Коментиран от #9

  • 9 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Котито":

    И кое му беше етническото на написаното от мен, че до довечера ше ги пуснат бе каун, ако не са ги пуснали вече
  • 10 Винету

    5 0 Отговор
    За 1000лв. дават година и половина, а за 1 милион евро в нощно шкафче - нищо. Що така?
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Ето ви примерни присъди, които са адекватни, не като тяхните:
    главен: 10г. ефективна присъда, 50х.лв глоба и/или конфискуване на имущество на тази стойност, доживотна забрана да заема държавна длъжност (било то и чистач в общественна тоалетна)
    съучастник: 10г. ефективна присъда, 10х.лв глоба, доживотна забрана за държавна длъжност
    Това е адекватно, условните за корупция, насилие, крупни измами и тежко нарупение на ЗДП са единственно подигравка с народа.