Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 12:55 2 362 2

Плащат обезщетение на таксиджия, неправомерно обвинен в опит за убийство

  • таксиджия-
  • опит за убийство

Мъжът ще получи 2700 лева

Плащат обезщетение на таксиджия, неправомерно обвинен в опит за убийство - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Районен съд – Монтана осъди Прокуратура на Р. България да заплати на Ц. Д. П. 2700 лева обезщетение за имуществени вреди за неправомерно повдигнато и поддържано срещу него обвинение за опит за убийство, съобщиха от обвинението.

На 5 ноември 2016 г. 48 годишният Ц. Д. П. осъществил със съпругата си Т. П. курс с такси от Враца до село Громшин с пътник К. Г. Д. като в селото двамата били нападнати с нож от К. Г. Д. При опит да се защити Ц. Д. П. нанесъл с нож прободни рани в гърба и гърдите на К. Г. Д. През същата 2016 г. Ц. Д. П. бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство като в постановлението се твърдяло, че е направил опит умишлено да умъртви К. Г. Д., а деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Срещу Ц. Д. П. бил изготвен обвинителен акт от Окръжна прокуратура - Монтана и той бил предаден на съд.

През ноември 2018 г. Ц. Д. П. бил признат за виновен и осъден на ,,Лишаване от свобода‘‘ за срок от 3 години, отложено с 5 години изпитателен срок, както и да заплати на гражданския ищец 25 000 лева. Присъда била обжалвана и през април 2019 г. Апелативен съд – София признал Ц.Д.П. за невиновен и отхвърлил и гражданския иск. Присъдата на Апелативния съд била потвърдена и с решение на ВКС от април 2020 г. Върховният съд обявил, че Ц.Д. П. е извършил деянието при самозащита, а „деяние, извършено при неизбежна отбрана е правомерно и общественополезно и нападнатият не носи отговорност за причинените от него вреди“.

Ц. Д. П. е предявил против Прокуратура на Р. България иск да му заплати обезщетение от 3 500 лева, платени от него за адвокатски защити пред съдебните инстанции. В писмен отговор до съда Прокуратурата намира исковете за допустими, но неоснователни и недоказани. Районен съд разгледа делото и намери иска за частично основателен. Ц. Д. П. е оправдан с крайния съдебен акт, поради което е налице предпоставката на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/, според която ,,Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от разследващите органи, прокуратурата или съда при обвинение в извършване на престъпление, ако лицето бъде оправдано“. След като се запозна с документите за платени от ищеца суми Районен съд осъди Прокуратура на Р. България да заплати на Ц. Д. П. /52 г./ 2700 лева обезщетение за имуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане в сила на оправдателната присъда. Съдът отхвърли иска в останалата част, над уважения до предявения размер от 3500 лева като неоснователен и недоказан. Прокуратурата бе осъдена да плати на Ц.Д. П. и 241.42 лева деловодни разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Монтана в двуседмичен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А побелелите коси

    1 0 Отговор
    И разбити нерви. Аааа те нищо не струват Тука.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.