Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 12:04 1 284 1

1000 тона стари препарати за растителна защита са предадени за обезвреждане

  • препарати за растителна защита-
  • вап-
  • обезвреждане

Проверките са проведени с участието на прокурори от ВАП

1000 тона стари препарати за растителна защита са предадени за обезвреждане - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

В резултат на възложена от ВАП проверка над 1000 тона отпадъци от препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност са предадени за обезвреждане.

Министерството на околната среда и водите и Българската агенция по безопасност на храните са инспектирали общо 187 склада на територията на страната, включително състоянието на сградния фонд, в който са съхранявани препаратите, състоянието на водните тела, районите със значителен потенциален риск от наводнения и санитарно-охранителните зони в близост до водни обекти и населени места, количеството на съхранявани препарати за растителна защита.

Проверките са проведени с участието на прокурори от ВАП.

Към настоящия момент са почистени 29 склада в градовете Габрово, Пазарджик, Севлиево, Лясковец, Елхово, Долни Дъбник и др. В инсталации във Франция за високо-температурно изгаряне (инсинератори), отговарящи на действащите изисквания съгласно признати международни стандарти, са предадени за крайно обезвреждане общо 1000, 521 тона отпадъци.

Продължават действията по преопаковането, транспортирането и окончателно обезвреждане на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, намиращи се в оставащите обекти и складове на територията на Република България.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффффф

    1 1 Отговор
    За такова количество, само за да се закара не е ли по евтино да се изгради инсениатор с по малък капацитет, все пак това са около 40 курса на тирове, отделно се плаща на шофьори, мотокаристи, гориво на камиони и мотокар, отделно сигурно и се плаща някаква СУПЕР-такса за унищожаване...и после държавата да печели от това, а и сигурно на са само 1000т за унищожение..