Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 15:55 2 074 4

Глоби за лекарка и медицинска сестра, мамили НЗОК с фалшиви документи

  • лекарка-
  • медицинска сестра-
  • нзок-
  • здравна каса-
  • фалшиви документи

Медицинските лица изготвяли и попълвали регистрационни форми за постоянен избор на практикуващ лекар от името на седем жители на Генерал Тошево без тяхното знание и съгласие

Глоби за лекарка и медицинска сестра, мамили НЗОК с фалшиви документи - 1
Снимка: БГНЕС

Лекарка и медицинска сестра са признати за виновни за документно престъпление от Добричкия окръжен съд, съобщиха от пресцентъра на Апелтивната прокуратура във Варна. И.С. и Д.Р. са освободени от наказателна отговорност и на всяка от тях е наложено административно наказание - глоба в размер на 1000 лева, по предложение на държавното обвинение.

Според обвинителния акт лекарката и медицинската сестра през януари 2017 година са изготвили и попълнили регистрационни форми за постоянен избор на практикуващ лекар от името на седем жители на Генерал Тошево без тяхното знание и съгласие. С регистрационните форми двете искали да докажат пред Националната здравноосигурителна каса, че съществува правно отношение между лекар и пациент, поясняват от Апелативната прокуратура.

Изготвената в хода на разследването съдебно-графологична експертиза е показала, че положените подписи в графа "осигурено лица" в регистрационните форми не са положени от пациентите, чиито данни са вписани. Според вещото лице - графолог, в представените подписи се откриват елементи от подписа на една от обвиняемите - Д.Р.

Общопрактикуващата лекарка И.С. предприела по-нататъшни действия за придвижване на документите към Регионалната здравноосигурителна каса, макар да била отлично запозната, че те не са подписани от пациентите с желанието да сменят личния си лекар, а от медицинската сестра, допълват от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Решението на Окръжния съд, което потвърждава акта на Районния съд в Добрич, не подлежи на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    8 3 Отговор
    НЕ ГЛОБИ- А ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА ЗА ТАКИВА ДОЖИВОТ! ПРЕСТЪПНИЦИ И УБИЙЦИ НА ПАЦИЕНТИ.В КИТАЙ ГИ РАЗТРЕЛВАТ ТАКИВА!!! СРАМ И ПОЗОР ЗА ТАКИВА ГНИДИ- ДА СЕ НАРИЧАТ ЛЕКАРИ!!!
  • 2 Е, глоби... Това е измама - затвор!

    5 3 Отговор
    Кви са тия глоби?
  • 3 Българина

    5 2 Отговор
    СЕЛСКА ИМ РАБОТА.
  • 4 Българка

    8 2 Отговор
    А какво става с голямата измама в болница Лозенец. Там хората, които са били на профилактичен преглед по договор с трудова медицина, в последствие случайно са разбрали, че по документи от болницата са лежали в заведениети. Приемът им е бил по спешност, а за всяко лице клиничната пътека е донесла по над 3 000 лева! Та питам защо е това оглушително мълчание от НЗОК, прокуратура?