Last news in Fakti

9 Март, 2021 06:03 2 151 12

Съдът отказа да прекрати делото за копията и стрелите на Бобоков

  • пламен бобоков-
  • съд

Следващото съдебно заседание е насрочено за 12 април

Съдът отказа да прекрати делото за копията и стрелите на Бобоков - 1
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Русе остави без уважение искането на бизнесмена Пламен Бобоков да бъде прекратено делото срещу него за държане на археологически предмети – 50 върха на стрели и копия, предаде БНТ. Не беше отменен и запорът върху имуществото му. От своя страна, Пламен Бобоков определи делото срещу него като "фарс".

Бизнесменът Пламен Бобоков е обвинен, че е държал в къщата си в Русе 50 железни върха на стрели и копия от Античността и Средновековието на стойност 652 лева. На влизане в съдебната зала той коментира, че до момента на претърсването не е знаел за съществуването на тези културно-исторически ценности и не изключва варианта да са подхвърлени в дома му.

Пламен Бобоков каза: "Учудва ви, че някой може да ви подхвърли нещо. Всичко могат да направят. Съчиняват си документи, всичко е по поръчка. Това дело е един жалък и отчаян опит на прокуратурата с каскет и нейните кукловоди, двамата кукловоди да ни притиснат в ъгъла, да ни тероризират и да ни накарат да мълчим…"

Според защитата Пламен Бобоков е собственик на къщата, в която са намерени върховете на стрелите, но няма доказателства, че са негови. Освен това настоя да бъде вдигнат и запорът върху имотите му, тъй като глобата, която ще плати, ако бъде осъден, е до 15 хиляди лева.

Адвокатът на Пламен Бобоков Ина Лулчева заяви: "Само един е достатъчен, за да гарантира глобата, а те са запорирали всички. Това са хиляди декари, сгради. Всичко, всичко, което притежава… Злонамереност, единствено злонамереност. И неспазване на европейските изисквания за наличие на баланс между засягане на правото на собственост и интересът на правосъдието".

Според Закона за културното наследство върховете на стрелите е трябвало да бъдат регистрирани и да бъде изяснен произходът им.

Окръжният прокурор Георги Георгиев заяви: Тяхната стойност няма решаващо значение за това обвинение. Тези вещи подлежат на по-специален режим, какъвто според нас не е спазен в конкретния случай. И това е обвинението".

Следващото съдебно заседание е насрочено за 12 април, когато ще бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прокурор = Боклук

    27 4 Отговор
    Прокурор = Боклук

    Коментиран от #6

  • 2 Според сенаторите

    22 4 Отговор
    Бойко е мутра и мафиот.
  • 3 гадно

    26 4 Отговор
    Очевадно е, че не става въпрос за правосъдие, а целта е да бъде смачкан както и всички други с които се е захванала каскетурата.
  • 4 Жоро

    26 6 Отговор
    Шайката от ГЕРБ искат да му вземат бизнеса или да плаща 20% от оборота на месец.Така са всички фирми в наща държавица.
  • 5 Националист

    6 25 Отговор
    Паднат ли ГЕРБ всички олигарси ще се върнат на бял кон и отново грабежи над обикновенния българин
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гешофф

    16 4 Отговор
    Гешефтура=прокуратура, други въпроси? Лижа седалището на Борисов и съм куравата му бухалка за налагане на лични рекетьорски вендета и похвати.
  • 8 БСП...МИЛИАРДЕРИТЕ

    5 8 Отговор
    НАПРАВО В....КАУША
  • 9 БСП...МИЛИАРДЕРИТЕ

    6 11 Отговор
    НЕМА ЛАБАВО ПРИ...БАЦЕТО....ДРУГАРИ

    Коментиран от #12

  • 10 Ivailo

    2 7 Отговор
    Факти, не си ли спазвате собствените правила?Коментар 1 намирате ли го за допустим?????
  • 11 НикогаПовечеСДС,БСПиГРОБ-Чуми

    12 2 Отговор
    Боже, с какво се занимават каскетъджиите Боже!
    За Оня с нощното шкафче с пачките и кюлчетата - нищо,а този за 600лв.ще му разкатаят фамилията!
  • 12 Кратун

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "БСП...МИЛИАРДЕРИТЕ":

    И АЗ съм другар, но тез са от другата банда! Не ги жаля тия, не ги жалете и вие. Те са врагове.