Last news in Fakti

22 Март, 2021 12:45 5 864 10

В Плевенско задържаха трима иманяри, плячкосвали антична крепост

  • иманяри-
  • иманярство-
  • брест-
  • крепост

Жителите на село Брест извършвали незаконни изкопни работи в защитена зона, обявена за паметник на културата

В Плевенско задържаха трима иманяри, плячкосвали антична крепост - 1
Снимка: БГНЕС, изображението е илюстративно

В Плевенско полицията задържа трима иманяри на територията на антична крепост, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен.

Служители на Районното управление на МВР в Гулянци са арестували мъжете, които са на възраст 55, 56 и 58 години, жители на село Брест. Те извършвали незаконни изкопни работи в защитената зона, обявена за паметник на културата.

На местопроизшествието са намерени и иззети металотърсач, инструменти, парчета старинна керамика. При последващо претърсване в дома на 55-годишния са открити антични находки, части от металодетектори. От имота на 58-годишния са иззети два металодетектора, 19 старинни монети и приспособления за иманярска дейност.

Предстоят експертизи за установяване автентичността на културните ценности. Материалите са предадени в Окръжна прокуратура в Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    45 2 Отговор
    Вчера някакви метежници дошли в Банкя в къщата ми и искаха да ми плячкосат шкафчето.Помощ!
  • 2 Радан

    9 1 Отговор
    Като чуете за брестенин бегайте надалеч. Добро момче ама брестенче, долни хора.

    Коментиран от #4

  • 3 Стършел

    37 3 Отговор
    Праз голям, глад е, хората искат да изхранват семействата си. И без това държавата, като кофинскува не отива в държавата а в чекмеджето на тиквата, по добре тея хора да изкарат нещо. Каскета да каже къде е ритона.
  • 4 Чуждоземеца

    9 16 Отговор

    До коментар #2 от "Радан":

    Аз па като чуя за българин бегам далече. Най-крадливото племе. Продават и майките си за пари и само да ти види гърба ножа ти е забит.
  • 5 Ддддд

    15 2 Отговор
    Затова бегачи в турецко да се разработиш откъм гърба
  • 6 Антика била

    18 5 Отговор
    Стари камъняци,навсякъде ги има.Овчаров ходи да ги рови и си вади заплатата от бля бля по медиите.Камъняците са общо достояние,нека и хорицата да захлебят..Нема само професорите и музейните чиновници..
  • 7 Aлфа Вълкът

    20 5 Отговор
    Как пък иманярите знаят де да копат, пък археолозите знаят само теории да развиват!

    Коментиран от #8

  • 8 Спас безделника

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Aлфа Вълкът":

    Днес съм в добро настроение и ще ти обясня: иманярите търсят само това, което ги интересува - златото т. е търсят векторно. Археолозите също търсят това, което ги интересува, но просто интересите са различни: те те се интересуват и от бит и културно развитие (материално и духовно).Затова копаят на пластове, културни пластове ( пластове ВРЕМЕ), а това е изключително трудоемка работа, но резултатите са безспорно много по - ценни!
  • 9 ИМАНЯРА

    4 0 Отговор
    А НА БОЖКОВ БСП МУ ГИ ПОДАРЯВАТ НАХОДКИТЕ ХЗА МИЛЯРДИ ЛЕВОВЕ.
  • 10 КРАДЦИ

    6 0 Отговор
    ИМАНЯРИТЕ СА В МС И НС ! ......... КЪДЕ Е РИТОНА НА БОЖКОВ ?