Last news in Fakti

14 Април, 2021 13:09 4 363 21

Разбиха група за купуване на гласове, схемата е финансирана от лице извън ЕС

  • група-
  • купуване на гласове

По няколко производства са запорирани и конфискувани над 800 хиляди лева

Разбиха група за купуване на гласове, схемата е финансирана от лице извън ЕС - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Прокуратурата е разбила група за купуване на изборни гласове. Разследването на престъпната групировка започва от Пловдив, като първоначално делото е образувано от прокуратурата в Пловдив. По-късно то е прехвърлено по компетенции в Софийска градска прокуратура, защото един от членовете на групата е бил с имунитет към датата на разследването. Групата е действала между 6 февруари и 4 април, съобщава trafficnews.bg.

Към момента по случая са привлечени към наказателна отговорност 5 души. Организаторът и ръководител на престъпната група е бизнесмен, който има четири търговски дружества, чрез които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Той, заедно с един от участниците, са арестувани и към момента са с потвърдени на втора инстанция мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Други двама участници са задържани за 72-часа. Трети пък е мярка „Подписка“, която в момента се протестира от СГП. Сред участниците в групата има лице с имунитет, кандидат за народен представител; бивш кандидат за евродепутат, както и бивш зам.-кмет и настоящ общински представител; лидер в ромска махала.

Схемата е била финансирана от чужбина от лице, което се намира извън Европейския съюз, разкри наблюдаващия прокурор. Осъществявана била по следната схема – паричните средства от тази трета страна следвало да бъдат прехвърлени в Турция, а после транспортирани в България чрез мулета.

Организаторът на групата е следвало да разпределя парите между всички участници в групата, а те от своя страна ги давали на лица, намиращи гласоподаватели, или конкретно на лица, които обещават да гласуват за определената партия.

Предварително били закупени и раздадени мобилни телефони и комуникацията се извършвала единствено през тези мобилни средства.

По отношение на организатора са събрани доказателства, че е провел множество конспиративни срещи в София, Пловдив, Карлово, Петрич и други градове в страната.

Членовете на групата издирвали и установява лица с добро положение предимно в ромски махали. Предлагани са различни суми – цената на глас варирала - достигала до 80 лева в някои общини, а в други населени места гласът се търгувал за по 20-30 лева.

Използвани са пълна гама от схеми за търговия с влияние.

В деня на вота гласуването протичало по метода „Индианска нишка“ – гласоподавателят пуска попълнена бюлетина, а празната предавал на застъпника на партията, който я попълвал и подавал на следващия гласоподавател.

Имало и други варианти – т.н. „корпоративна схема“ – от групата издирвали и установявали връзка със собственици на фирми, предлагали им облаги, за да уговорят своите служители да гласуват за дадена партия.

„Имаме доказателства за собственик на завод за перилни препарати в Пловдив, чийто шеф се е срещал с лидер в тази група“, посочи прокурор Панчева. По думите ѝ са му обещани пари и политическа власт, за да уговори работниците си да гласуват.

Има и трети вариант за купуване на гласа - чрез застъпници, на които се плащали по 100 лева, за да заведат поне трима гласоподаватели.

Това е само едно от четири производства, касаещи престъпления срещу политическите права на гражданите.

По това дело са извършени претърсвания и изземвания по множество адреси от домове и автомобили на хората от групата. Намерени са и иззети множество тефтери, списъци на бъдещи гласоподаватели, съдържащи лични данни, мобилни телефони и лаптопи. Назначени са графически и технически експертизи.

Кандидатът за депутат не е избран за народен представител, затова по това дело няма да бъде искан имунитет, обясниха от прокуратурата, но отказаха да уточнят кои са участниците, както и за коя политическа формация са търгувани гласовете.

По няколко производства са запорирани и конфискувани над 800 хиляди лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъъъ

    14 33 Отговор
    ето го черепчето......мафиотът си е мафиот.

    Коментиран от #14

  • 2 да не би да е

    31 6 Отговор
    "Oргaнизaтoрът и ръкoвoдитeл нa прecтъпнaтa групa e бизнecмeн, кoйтo имa чeтири търгoвcки дружecтвa, чрeз кoитo cтoпaниcвa хoтeлcки кoмплeкc, мeтaн cтaнция и кaбeлнa тeлeвизия."

    Далавери Симеонов?
  • 3 русенец

    42 3 Отговор
    Като чуя, че прокуратурата е разбила нещо в страна като нашата и по инерция казвам, че е разбила дедовият ми! Ако имахме прокуратура, щяхме да сме като Германия.
  • 4 Ром

    48 5 Отговор
    Разбиват се само групи, които са неудобни за властта. Никога няма да видите Прокуратурата да разбие мрежи на ГЕРБ или ДПС.
  • 5 гост

    24 4 Отговор
    какво ли още ще сътворят мутрите и лакейте им за да останат на власт...
  • 6 3,14К

    31 2 Отговор
    А мадамата от герб Варна с късата бюлетина, няма ли да я подведат по дългия член? За махалите, чиновниците и корпоративния вот кой ще каже ма, Сийке?
  • 7 яяяя

    8 5 Отговор
    Ама не са ли руски агенти? Много съм разочарован! ВВП съвсем ни отсвири .
  • 8 Катеричка Рунтавелка

    13 2 Отговор
    Чи дпсто е какво се чудите
  • 9 Българка

    13 1 Отговор
    Неизбраният кандидат от листата на ДПС за Пловдив- град ли е?
  • 10 Фрг

    13 1 Отговор
    Кажете за кого са купували, ма няма да кажете...
  • 11 Ами има мулета,има транш от Турция...

    14 2 Отговор
    Ами ,ха сега!Да не излязат нашите хора дето си имат една партия само за права и свободи?Тя таз партия има задължения само към Султана...Коя ли е тази партия?
  • 12 Хмммммм

    12 1 Отговор
    Хмм, извън ЕС е Дубай. А също и САЩ...
  • 13 знам

    12 5 Отговор
    Точно В. Симеонов е бандита , и защо не го пишат!!!!
  • 14 Я пак

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ъъъъъ":

    Такова внушение се търси, обаче и Шишо е извън ЕС... а после Турция, България, "електорат" схеми...а? Я пак!
  • 15 Не може да бъде,

    6 2 Отговор
    За първи път чувам за купуване на гласове в Тиквостан.
  • 16 Мунчо

    5 0 Отговор
    Поредния епизод от буфооперата - "Прокуратурата разбила..." Винаги след което обаче пропуска ПОЧТИ!
  • 17 Да не се лъжем

    1 5 Отговор
    Лицето извън ЕС, финансирало схемата, е Божков (Черепа).

    Коментиран от #18

  • 18 Другия с коня

    0 6 Отговор

    До коментар #17 от "Да не се лъжем":

    Окончателно е Божков и му конфискували 800 хиляди лева изпратени да купува Изборите..Колко жалко за парите,а можеше с тях да изплати печалбите на онези, Излъганите с Талончетата....

    Коментиран от #20

  • 19 наблюдаващ

    5 0 Отговор
    Той, че е купувал, купувал! Но видимо от резултатите, ги няма основните купувачи! Герб и дпс! С какво са привилегировани, че не ги закачат, а гонят михаля?! А сетих се! Доган има частна съдебна система с личен главен прокурор! Разбира се се гони конкуренцията и се отчита дейност! Божков може да се сдобие с нови 18 обвинения, че старите дадоха фира!
  • 20 Да ги изплатят

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Другия с коня":

    тия дето го разграбиха и запорираха и вече източиха гаранционният фонд на лотарията!
  • 21 Smart

    2 0 Отговор
    "„Индиaнcкa нишкa“ – глacoпoдaвaтeлят пуcкa пoпълнeнa бюлeтинa, a прaзнaтa прeдaвaл нa зacтъпникa нa пaртиятa, кoйтo я пoпълвaл и пoдaвaл нa cлeдвaщия глacoпoдaвaтeл." Ето, за това трябва да има САМО машинно гласуване! Да, няма после броене, попълване на протокли и 90% преправяне и натаманяване на резултаите в тях...