Last news in Fakti

21 Май, 2021 23:10 3 179 17

Съдружникът на Васил Божков е задържан за 72 часа

  • васил божков-
  • георги попов

Твърди се, че Попов сам се е съгласил на екстрадиция

Съдружникът на Васил Божков е задържан за 72 часа - 1
Снимка: БГНЕС

Съдружникът на Васил Божков - Георги Попов беше екстрадиран в България. Той е обвиняем за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков.

Двамата са в Дубай от началото на 2020 година, когато започна разследването на хазартния бизнес на Божков. За тях има издадени червени бюлетини на Интерпол. Страната ни поиска екстрадицията на Васил Божков и Георги Попов от Обединените арабски емирства още през февруари миналата година. Поради липсата на двустранна спогодба обаче се търсеха други основания от международното право.

По казуса се положиха и значителни дипломатически усилия. Решението е взето буквално преди около месец. Твърди се, че Попов сам се е съгласил на екстрадиция.

Прокуратурата казва, че Емирствата са удовлетворили искането на България на принципа на реципрочността. В края на месец април съдебните власти в Дубай са разрешили Георги Попов да бъде екстрадиран по искането, което страната ни е отправила. Българската прокуратура е уведомена за това решение на 5 май с писмо.

"В което писмо се сочеше, че съдебните власти на ОАЕ са допуснали екстрадицията на българския гражданин Георги Попов. Знаете, че екстрадицията е по молба на главния прокурор е на принципа взаимност - реципрочност", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде БНТ.

От документ, който Васил Божков публикува в социалната мрежа, става ясно, че по време на съдебната процедура Георги Попов се е съгласил да бъде екстрадиран. Властите в Емирствата са уведомили страната ни, че Попов ще бъде предаден на български представители на международното летище в Дубай.

"В това писмо, което беше препратено чрез каналите на Интерпол Абу Даби, беше посочено, че лицето е задържано, и българските власти следва в 15-дневен срок да извършат фактическото му приемане по изготвен за това план от Главна Дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието. С оглед осъществяване на фактическото предаване на лицето от Генералното консулство на Република България в Дубай по разпореждане на Върховната касационна прокуратура на лицето беше издаден и временен паспорт, обясни Милева.

Попов е предаден в присъствието на дипломатически представител на служители от Главна дирекция "Охрана", които да го конвоират по време на полета до София. От столичното летище беше отведен в Националното следствие. На него вече му е повдигнато обвинение в лично качество и е задържан за срок от 72 часа. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали ще искат постоянното му задържане от Специализирания наказателен съд, или ще му определят по-лека мярка за неотклонение.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    17 1 Отговор
    Това официална дезинформация ли е?

    Коментиран от #3

  • 2 ИСТИНАТА

    10 4 Отговор
    То че сам си тръгна е ясно. Нали обвинението и искането за екстрадиране бе в комплект Божков и Попов?!?! Просто този по някаква причина сам настоя да се върне и ще стане ясно скоро каква! ГЕРБерския сайт Блиц уж знаели причината и му било мъчно за България което е смехотворно : Ексклузивно в БЛИЦ! Васил Божков и дясната му ръка Георги Попов се карали жестоко!

    Бизнесменът не можел да понесе носталгията, която го обзела през последната над 1 година и отчаяно искал да се завърне в родината



    На няколко пъти Божков го спирал и му казвал, че е по-добре да остане в Дубай, защото на връщане в страната ни ще го арестуват и не се знае колко време ще прекара зад решетките на следствения арест.

    Попов, обаче бил категоричен, че дори да го арестуват, той ще прекара в килията най-много седмица и след това отново ще е на свобода. В крайна сметка Попов надделял в решението си и тръгнал за България.

    Коментиран от #4

  • 3 Nope

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Герб дезинформацията все още действа, но няма да е задълго. Нещо се оплетоха...
  • 4 Да бе

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА":

    Това не е вярно. Преписваш някакви жълтини от гербавите медии. Нямаш търпение, като вожда си.
  • 5 Анонимен

    8 1 Отговор
    Сам се съгласил, задържан за 72ч.,нали има обвинения как така 72ч.,много сложно стана...!?
  • 6 Афера

    20 5 Отговор
    Гешев, не лъжи нагло!

    Георги Попов се прибира ДОБРОВОЛНО и затова има надлежни документи от защитата му.

    Георги Попов НЕ Е ЕКСТРАДИРАН, А СЕ ПРИБИРА В БЪЛГАРИЯ ДОБРОВОЛНО.

    За сведение на Гешев властите в Дубай СА ОТКАЗАЛИ ДА ЕКСТРАДИРАТ ВАСИЛ БОЖКОВ, в случай, че Гешевата компания реши и за това да излъже.

    Afera.bg

    Коментиран от #8, #11

  • 7 BigBulgarianBoss

    4 4 Отговор
    Падат ли мъгли, моя си моя. Щом сега мълчи, още ден нали, с мен поне за още ден бъди. Тутатари туту татрим
  • 8 Ти ако верваш

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Афера":

    На оная пияница,дето като е в абстиненци не знае кво плещи..

    Коментиран от #16

  • 9 Docenta

    0 4 Отговор
    Бай Ставри го чака за нощен купон в южното крило
  • 10 да питам

    2 2 Отговор
    Е , нали Божков каза , че няма как да е задържан ?
  • 11 ха ха хаааа

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Афера":

    Ако не верваш на Афера , виж у Информиран.нет ...🤭🤭
  • 12 И какво

    8 1 Отговор
    престъпление толкова е извършил-вицепрезидент на НОВЕ и всяка година даваха маса пари за спорта.Да арестува толупа ГЕШЕВ,дето не е дал на никой една стотинка от джоба си,а само взема от "НЕГОВИТЕ ОЛИГАРСИ"и НАВСЯКЪДЕ СЕ РАЗКРАЧИЛ ОРТАК.Раздава бюджета ни иди му дойде му пак на неговите брънтии.Да го освобождават ПОПОВ,теса за затвора-толупа,Горанов,МЕНДА,ЦЪФНАЛАТА теменужка.
  • 13 В коя

    8 1 Отговор
    ОПГ?????В тази на БОЮ,Горанов и Менда ли???????Като го докажете тогава дрънкайте.Засега от ОПГ ГЕРБ по-голяма престъпна група няма.А "олигарсите на Боко" от кои махали бяха и кое отделение са завършили???????????
  • 14 Лост

    1 0 Отговор
    Реципрочност не значи ли, че и ние трябва да им върнем някой? Когато изгоним дипломати, реципрочно ни гонят и наши.

    Коментиран от #15

  • 15 хахахахахахаахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лост":

    не ти ли стига че мара е написала думата без правописна грешка та искаш и да знае какво означава...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.