Last news in Fakti

24 Май, 2021 18:45 6 601 21

Жена изгоря с над 3 бона след презентация на матраци

  • ицмама-
  • презентация-
  • матраци

Договорът, който е подписан е бил дописан от презентиращия

Жена изгоря с над 3 бона след презентация на матраци - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

76-г. благоевградчанка „изгоря“ на презентация с огромна за размера на пенсията ѝ сума. В писмо до вестник „Струма“ възрастната жена разказва за чувството на вина и безпомощност, за здравословните проблеми, за упреците от семейството, които е изтърпяла и изживяла, когато разбрала, че е измамена, и за липсата на подкрепа от институциите заради пропуски в закона, съобщи struma.bg

Спестяваме името на дамата по нейна молба заради срама, че се е подвела и на тези години е създала на себе си и семейството си огромни притеснения. Тя е от Благоевград и инициалите ѝ са И.С.И.

За случая е подадена и жалба в прокуратурата.

Всичко започнало през февруари т.г., когато в пенсионерския клуб, който жената посещава в един от кварталите, били оставени покани, насочени към възрастните хора за беседа за подобряване на съня. В листовката пишело, че на сбирката ще се тегли томбола с предметни награди и всеки присъстващ ще получи подарък за участието си. Беседата била насрочена на 24 февруари в един от хотелите в града и жената отишла с приятелка и снаха си.

„Вместо беседа по темата се оказа, че присъстваме на презентация на различни продукти, предлагани от фирма, като ни беше казано, че ако останем до края, ще получим подаръците си и ще можем да участваме в томбола за чисто нов телевизор“ , разказва потърпевшата. Тя била сред „късметлиите“ от томболата и един от презентиращите я поканил да оформят документите, за да си получи подаръка. Останала изненадана, като я уведомили, че за да вземе наградата, е длъжна да си купи поне един продукт от фирмата.

„Стори ми се странно и необичайно, но мъжът ни увери, че това е практика и че можем да си закупим дори нещо символично. Най-символично се оказа одеяло за 300 лв., но се подведох, че пак е добре, защото ще получа и телевизор, чиято стойност по думите на презентиращия е в пъти по-голяма и сделката ще супер изгодна за мен, още повече че имаше и бонус две възглавници“, разказва в писмото си И.С.И.

Жената нямала достатъчно пари в брой в себе си да плати, близките, с които била на „беседата“, също не могли да ѝ услужат със заем, но презентаторът я успокоил, че може да ги вземе на изплащане и бързо пресметнал, че придобивката ще ѝ струва само по 23 лв. на месец за период от година и половина. Без да успее в момента да пресметне, че одеялото ще ѝ излезе 400 лв., благоевградчанката се съгласила. Презентаторът обаче продължил да я атакува с нова оферта за матрак, изключително удобен за възрастни хора, опитвайки да я увещае с обещание за още много награди. Ето как се развили събитията, разказани от първо лице от потърпевшата:

„Отказах и той се обърна към снаха ми и приятелката ми, за да ги убеди, че получавам голям шанс, защото те повече нямало да идват в града и няма да имаме подобна възможност, или ще бъде на двойна цена. Отказахме, като обясних, че с нашите пенсиите дори 23 лева на месец са ми много, но той настояваше да взема и матрак с обещание, че дори да имам затруднения в плащането, те изчакват и отсрочват вноските. Поиска ми личната карта, за да оформи продажбата на одеялото, и ми каза, че трябва да подпиша още няколко декларации, че съм съгласна да си получа наградата. Докато я подавах, за пореден път ме попита дали не съм размислила за матрака и аз за пореден път му отказах. Не носех очилата си, затова ме попита искам ли да ми прочете съдържанието на договора, който подписвам, но отбеляза, че той е стандартен и няма нужда да го чете, защото всичко е по закон, а ако не съм доволна от одеялото, мога да им го върна в 14-дневен срок. Доверих му се и подписах.

Отиде с документите в дъното на залата, където имаше ксерокс, и с гръб към мен и останалите ги снима, донесе ги след малко, сгънати на четири, с пъхната вътре личната ми карта, явно за да не видя съдържанието им, и ми каза да ги прибера в чантата си, за да не ги изгубя.

След 20-ина минути, при приключване на срещата, презентиращият ни покани да излезем навън, за да си взема наградите телевизор и възглавница, и предложи да ни закара с приятелката ми, с която сме в един квартал, за да не плащам за таксита, че сме възрастни и знаел, че парите не ни достигат.

Около месец и половина по-късно получих кратко текстово съобщение, че дължа сумата от 70.24 лв. по договор с банка. От среща с неин представител в Благоевград разбрах, че съм сключила договор за разсрочено изплащане на матрак, телевизор и одеяло за 48 месеца – максималния срок по закон за такива кредити, и всеки месец трябва да внасям по 70 лв. Озадачена, намерих документите, които ми бяха предоставени на „беседата“, и след като ги прегледах по-внимателно, установих, че всъщност не съм подписала документ за приемане на награда от томболата и договор за закупуване само на одеяло, както презентиращият ме убеждаваше, а съм подписала договор по индивидуална поръчка за матрак, ортопедична възглавница и LED телевизор с плосък екран, и че всъщност наградата не е награда, а е изпълнение на част от поръчка, която, подведена и заблудена от презентиращия, съм направила към тях и към днешна дата дължа сумата от над 3500 лева, без да съм получила матрака, които уж съм поръчала. Реално аз бях заблудена и измамена, а договорът, който бях подписала, е бил дописан от презентиращия ми, но факт е, че за телевизор, който реално струва 100 лева, аз трябва да платя за 350 лв., за одеяло, което струва 15 лева, аз трябва да платя около 350 лева, а за матрак, който струва 150 лв. на пазара, аз трябва да платя 3360 лв. И сега с пенсия от 300 лв. тези хора ме поставиха в крайно тежко психическо и финансово състояние, а да не говорим за ежедневния телефонен тормоз от банката, която си иска парите за вноските. Оттогава не съм спала нито една вечер спокойно, здравословното ми състояние се влоши рязко и се страхувам да общувам както преди с хората.

Заради всичко, което ми се случи, считам за свой дълг да информирам чрез вашата медия хората да не ходят на такива презентации, за да не се събудят някой ден като мен с огромен потребителски кредит с непосилна лихва, подведени от недобросъвестни лица, представители на фирми за всевъзможни продукти. Тази ужасна кампания, която тече (оттогава получих поне още 5 покани да отида на подобни сбирки), е по-лоша и от телефонните измамници, защото всъщност е търговска практика за сключване на потребителски кредит със заблуда, че купувате нещо изгодно. Оказва се, че договорът ви е бил допълнен след подписването му и затова екземплярът се дава на клиента със закъснение, уж заради ксерокопиране, за да не разберете за неговото съдържание, а когато разберете, вече е късно, защото техният екземпляр съдържа вашия подпис. Тези хора са безскрупулни и безмилостни, познават законите много добре и практически отидете ли на презентацията им и подпишете ли каквото и да е, вече сте тяхна жертва. Основната им цел е да се възползват от възрастните хора въз основа на неопитността, наивността и доверчивостта ни, и да се доберат до и без друго малките ни пенсии, без да си дават сметка, че така ни обричат на глад и застрашават живота и здравето ни.

Пазете се и бъдете здрави!“, завършва писмото си благоевградчанката.

Прокуратурата е образувала преписка по сигнала за документна измама. В момента се събират доказателствени материали.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дани

    55 2 Отговор
    как спят тези.......

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    53 6 Отговор
    Така излъгаха Ганчо като му взеха земята под аренда, златните залежиу, сладководните ресурси, летища, пътна и жп инфраструктура, морски транспорт, санирани панелки, пенсионни фондове..
  • 3 Царь Батюшка

    56 3 Отговор

    До коментар #1 от "дани":

    Спят ми и още как, на преко на кревата, като Баце.
  • 4 Още

    29 1 Отговор
    ли има хора , които се връзват на матраци ? Да пише на Слабаковия и на опикания братовчед , дето га уреди в Брюксел !

    Коментиран от #11

  • 5 Охо Бохо

    36 1 Отговор
    Ей, не се научихме на че безплатен обяд няма и тези то боли мпмболи отдавна са и живели времето си и само възрастни се хващат на тях. Преди 25 години тук в София пуска ха рекламни брушури в пощенските кутии, но явно след като посетиш мероприятието и разбереш каква пунта мара е няма желаещи за балъци, затова са минали на пенсионер ските клубове. Измамници, всякакъв калибър.
  • 6 Роза

    39 1 Отговор
    Ходила съм няколко пъти на такива презентации.Разбира се,никога нищо не съм подписвала.Тактиката на презентиращите е различна-понякога се държат коректно,но друг път са направо нагли.Разчитат на това,че сред възрастните често има наивни и дори неадекватни личности.Моят съвет е-каквото ви трябва,купувайте си го от магазина и не вярвайте на сладки приказки!
  • 7 АБВ

    6 33 Отговор
    Хак и е на бабичката.БАЛЪЦИТЕ НЯМАТ КРАЙ.

    Коментиран от #12

  • 8 Пламен

    40 2 Отговор
    Как се взима "потребителски кредит", без участие на банката? Някой си, ми поднася формуляр, аз го подписвам и банката автоматично ми "отпуска" кредит? Другаде е заровено кучето! Държавата да се самосезира! Почнете от БАНКИТЕ!
  • 9 Гого

    14 9 Отговор
    Вече не вярвам и на майки с деца инвалиди, който има да си ги гледа не вярвам и на майки от системата която ги убива,. Всеки си го заслужава.
  • 10 пропов

    30 2 Отговор
    Сделка, сключена при условия на заблуда, може да се обяви за нищожна. А заблудата е очевидна. Имаме възрастен човек, имаме невероятни - в пъти над средните цени. Заблудата с умисъл и предватително плануване е измама. Хора, законите са си супер, ама не полицият ами юристите никой не ги пита, те помагат в такива ситуации.
  • 11 фнррп

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Още":

    Това са възрастни, наивни хора, които имат нужда от подкрепата на своите близки. Умствено те са уязвими, непредпазливи, доверчиви и безмилостните измамници разчитат на това и това прави възрастните хора лесна жертва.
  • 12 истината

    25 3 Отговор

    До коментар #7 от "АБВ":

    Не се ли срамуваш от глупостите, които изричаш? Възрастните хора са като децата, беззащитни, уязвими и имат нужда от нашата помощ, а не от обиди и злост. Бъди по-съпричастен към чуждото нещастие, има една дума - емпатия, на теб ти липсва емпатия.
  • 13 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    12 2 Отговор
    А знаете ли, че София е извозена с милиарди чрез "Софийска вода" .... Ще сте бесни, нямаме държава нито прокуратура
  • 14 Тоалетна хартия

    4 18 Отговор
    Тая баба, заедно с приятелката си, дали е подскачала на площада 1989 год и е викала ""45 год.стигат""". Хич не ми пука за такива бабушкери, по-зле от деца са!!! Щяла да спечели подарък.....прост народ, същата е била на 20, 40 и сега...
  • 15 запознат

    13 2 Отговор
    Не са много по-различни от ало-измамниците. Просто тук всичко е изпипано документално и всичко остава въпрос на морал, който измамниците явно нямат. Познавам едни такива хубавци и добре си живеят, палат в Горна баня, скъпи дрехи, коли....нещо като джебчиите от Костинброд ама по-култивиран вариант, БГ мечта
  • 16 НАЙ_ГОЛЯМАТА „ПРЕЗЕНТАЦИЯ”

    7 2 Отговор
    ПРЕДСТОИ НА 11.07.2021😀ЛОШОТО Е ,ЧЕ ТОГАВА ЩЕ „ИЗГОРЯТ” МНООГО НАИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ 🐑🐑🐔🐔🐏🐏ПАРДОН,ГЛАСО ПОДАВАТЕЛИ😂😂😂
  • 17 Дан Даш

    16 1 Отговор
    Това са отвратителни хора, без морал. Специално таргетират възрастни хора и се възползват от тяхната слабост. Преди години подобно нещо се случи с баща ми. Бяха го омаяли здраво, огромна сума за някакви боклуци. Действах бързо и решително и успях да го отърва. Не беше лесно. Използвах условието, че ако сделката е сключена не в магазин (беше в пенсионерски клуб) може да бъде анулирана в рамките на някакъв срок, мисля 14 дни. Давам си сметка, че ако няма млад човек в помощ, сам възрастен трудно би се справил. А сумите са огромни за тях - в хиляди лева.
    Наистина е нужна намеса от държавата, трябва по някакъв начин да се защитят възрастните! А някой отворен разследващ журналист би направил страхотни разкрития и би помогнал на много хора!

    Коментиран от #18

  • 18 0808

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дан Даш":

    .... умните немци много отдавна са казали: "Бай кауф, ди Ауген ауф" - При покупка отваряй си очите...
  • 19 Гост

    7 1 Отговор
    За сажаление Ганя като чуе,че нещо е безплатно и/или на промоцийка кълве яко.Но истината е ,че безплатен обяд няма.
  • 20 хдфх

    2 5 Отговор
    само така за тъпунгерите които подписват без да четът
  • 21 Чърчил

    2 6 Отговор
    Патка. За какво и служи мозъкът ? Такива самоходни касички са добре дошли за всеки. Малка пенсия , ама хитрее и търси виновен. Пада и се. Това си е старческо оглупяване. Такива като нея хвърлят пачки от балконите си или ги оставят до кофи за боклук. След определена възраст парите от пенсия трябва да отиват директно в сметка на попечител и той да отговаря за действията на "зеленчука".