Last news in Fakti

27 Март, 2013 16:45 4 073 2

Далавера със старинни книги и цигулка "Страдивариус" в Шумен

  • цигулка "страдивариус"-
  • старинни книги-
  • културно-историческа ценност
Далавера със старинни книги и цигулка "Страдивариус" в Шумен - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 90 старинни книги, част от които, според експерти от Регионалния исторически музей в Шумен, представляват  културно-историческа ценност, са намерени в две различни жилища в града, съобщиха от Областна дирекция на МВР.

След получен сигнал, че в интернет сайт се предлагат предмети и вещи на територията на област Шумен, носещи белези на културни ценности, са предприети оперативни действия. Установено е, че вещите се предлагат за продажба в интернет сайт от 18-годишно момиче от града.

Пред криминалисти девойката обяснила, че попаднала на обява за работа. Обадила се на оставен за контакт телефон, свързала се с мъж, който й предоставил предимно антикварни книги.

Тя доброволно предала 67 антикварни книги, цигулка с надпис “Страдивариус”, сребърен накит и кутийка за бижута, които били оставени в дома й, за да ги продава. По нейни данни до момента на различни хора от страната е продала около 20 книги, повечето от които старопечатни. Най-старата книга била от 1750 година.

В хода на разследването е установено, че книгите са собственост на Н.Н./ 36 г./ от Шумен. При претърсване в дома му вчера са намерени още 25 старинни книги, които според експерти от Регионалния исторически музей в Шумен представляват културно-историческа ценност. Книгите не са идентифицирани и регистрирани съгласно Закона за културното наследство.

Н.Н. е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. За престъпление по чл. 278 А от НК е образувано досъдебно производство. Предстои назначаване на експертиза на намерените вещи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    0 0 Отговор
    Госпожице Гигова, пише се "Страдивариус".
  • 2 .l.

    0 0 Отговор
    Къде е далаверата? Някой си имал книги и ги продава, и? Ако са крадени проблем, ма не пише.