Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 08:06 3 807 12

КПКОНПИ загуби дело за близо 1 млн. лв. срещу Жоро Пурата

  • кпконпи-
  • дело-
  • жоро пурата

Комисията внесе иска за 995 000 лв. срещу Георгиев през декември 2016 г. по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност

КПКОНПИ загуби дело за близо 1 млн. лв. срещу Жоро Пурата - 1

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила делото за конфискация срещу известния бивш митничар от столичното летище Георги Георгиев - Жоро Пурата. Това се вижда в електронните деловодства на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд, съобщи в. "Сега".

Комисията внесе иска за 995 000 лв. срещу Георгиев през декември 2016 г. по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. От Георги Георгиев се претендираха ½ от апартамент в столичния кв. "Гео Милев", два магазина в София, апартамент в Банско и суми от продажба на имущество, включително и 330 000 лв. от продажбата на автомобил "Бентли".

През 2016 г. КПКОНПИ припомни, че Георгиев беше арестуван при акция на ГДБОП 9 години по-рано заради нелегален внос на мобилни телефони. През 2008 г. МВР официално го обяви за изчезнал, а Софийската градска прокуратура образува дело за отвличане. През 2011 г. той се яви като свидетел по делото "Наглите" срещу похитителите си.

Проверката на имуществото на Георгиев започва след като той е осъден окончателно на една година затвор и отнемане на 200 000 евро за валутни престъпления. КПКОНПИ твърди, че е установила, че за периода от 1991 г. до 2015 г. Георгиев е придобил имущество на значителна стойност, за което може да бъде направено обосновано предположение, че е резултат на престъпната дейност и затова трябва да бъде конфискувано. Доходите му за този период са 32 091 лв., а разходите - 933 696 лв., изчислява комисията.

Първата инстанция - Софийският градски съд, приема, че трябва да бъдат конфискувани 1650 лв., които са равностойността на 33 дружествени дяла от капитала на "Инерт Коммерсиал" ООД, апартаментът в Банско и 330 000 лв., колкото е пазарната цена на продадения автомобил "Бентли", както и 4200 лв., за колкото са продадени дялове в две дружества - "Инерт Комерс" ООД и "Си Енд Джи Къмпани". Мотивът на съда е, че няма връзка между имуществото, придобитото в 2004 г. и до 1 април 2005 г. и престъпната дейност на Георгиев.

В началото на февруари т. г. Софийският апелативен съд обаче отменя това решение и постановява, че целият иск на КПКОНПИ трябва да бъде отхвърлен като недоказан. Имуществото, на което се иска отнемане, не е придобито от престъпната дейност, приема съдът. Освен това апелативните съдии вдигат обезпечителните мерки, наложени върху имуществото на Георгиев през 2016 г. Комисията е осъдена да му плати и над 17 000 лв. за разноските по делото. Решението на апелативния съд може да бъде атакувано пред върховния съд, който обаче гледа граждански дела по изключение.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    32 1 Отговор
    И кВо праим ся кой ще ги брои тези левчета компирите или пенсионерите.
  • 2 Ром Бакарди

    31 1 Отговор
    Митничар и бентли....требе ли да сам очуден? Сига ша си бара щепсела ут кеф тоз тарикат и ша гу боли фара ко става. Чувека сас "честен" труд и яко бачкане е спичелил тез паре-унез искат да му ги земат....няма такав филм!

    Коментиран от #6

  • 3 Фергюсън

    30 2 Отговор
    Съдията та, съдиятаа- едераст корумпе.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор
    Ама мЪДистратите ще си гушнат бонусите и заплатите❗
    А Пурата, ако реши да ги съди, ще плащаме НИЕ ❗
  • 5 Солунска митнца

    21 1 Отговор
    В "правовите" държави е така.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    13 1 Отговор
    Тоя го помня с култовия лаф-"Бе то Ферарито кола ли е,ми то друса,реве,ръмжи"..
  • 8 Гандалф

    14 5 Отговор
    Сега пак сигурно гешев ще е виновен.".независимия български съд" се произнесе...въпреки, че на всички е ясно..откъде са парите...сега на всички става ясно, защо е необходимо да се затрие кнопки..и да се инсталира послушен главен прокурор, които да не рипа много...не ме интерисува, колко минуси ще получа...така го виждам аз..
  • 9 Умен по цялата глава

    19 1 Отговор
    Всяко едно Имущество е Незаконно,щом не е придобито Законно....Съдебна реформа,а??? Това ли ви е Реформата бе,смешници жалки....Да Узаконявате ...???
  • 10 Архивар

    11 5 Отговор
    Този е печелил, но не внасял на ОПГ ГЕРБ.
  • 11 Перо

    13 2 Отговор
    Според съда тези пари са от заплати и пенсията на баща му на престъпника! Пълен разпад на съдебната система!
  • 12 дядото

    9 1 Отговор
    тази комисия,не знам колко е анти корупционна,но е напълно неефективна и отдавна е време да бъде премахната.поне няма да прави безсмислени разходи и обслужва политически интереси