Last news in Fakti

4 Март, 2023 10:10 2 103 25

Наркотици са опитвали 7% от учениците в Русенска област

  • русе-
  • ученици-
  • наркотици

Повече от половината 11-класници признават, че познават някой, който може да им продаде дрога

Наркотици са опитвали 7% от учениците в Русенска област - 1
Снимка: Shutterstock

7% от учениците в Русенско вече са опитвали наркотици. Това показва проучване, направено сред деца на възраст между 11 и 17 години от 46 училища в областта. Повече от половината 11-класници признават, че познават някой, който може да им продаде дрога, уточнява БНТ.

Мария и Ивелина, както условно ще ги наречем, са на 17 години и учат в русенско училище. Казват, че не са пробвали наркотици, но имат съученици, които са опитвали марихуана. "Аз познавам няколко. На някои им харесва, а други са ми казвали, че изобщо не искат да повторят. Не обичат да нямат контрол над тялото си или им се доспива рязко".

Това показва и анкетата – от 4292 ученици 319 са опитвали дрога. Притеснителен е фактът, че 17 от тези ученици са употребявали хероин. Останалите са пробвали екстази, метамфетамини или райски газ. Причините да посегнат към наркотиците: "Депресия, мисля че менталното състояние на човека или от любопитство най-вече".

И друг резултат от анкетата – само половината от учениците са казали, че за проблема с наркотиците са разговаряли с родителите си. И само 1 на всеки сто родители са споделели, че имат подозрения децата им да са в среда, в която се използва някакъв вид дрога.

Росица Георгиева – началник на РУО – Русе: "За съжаление се оказва, че в забързаното ежедневие все по-малко познаваме децата си, все по-малко знаем какво правят те".

А и според анкетата, стига да искаш, не е чак толкова трудно да намериш дрога.

Десислава Лясова – секретар на Превантивно-информационен център: "Новото в България е, че предлагането определя търсенето. Има наркотици в изобилие и че самите дилъри са учениците. Те се снабдяват и чрез т. нар. "даркнет мрежа". "Аз съм чувала от хора, които знам, че са употребявали, че реално не е чак толкова трудно, поне в нашия град".

От анкетата обаче става ясно, че 93 на сто от учениците не желаят да пробват. "Аз не бих препоръчала да се пробва, честно казано. Около мен са се случвали някакви неща и хора са пострадвали. Не се е стигало до бърза помощ, но сме превързвали рана".

Целта на проучването е да се провокира обществен дебат по проблема. За плакат на инициативата беше избрана творбата на Вихър Даков сред 72-ма участници в конкурс.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони

    17 1 Отговор
    Обратно в 1-ви клас!
    Слаб 2.

    Коментиран от #4

  • 2 Професора

    13 1 Отговор
    Заглавието ти е страхотно бравооо...
  • 3 НЕГРАМОТНИЦИ

    9 1 Отговор
    Вижте си заглавието
  • 4 Хахахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тони":

    Не, буквата ц е заяла! Не работи. Хахахаха.

    Коментиран от #13

  • 5 Реалист

    9 0 Отговор
    Наркотии учениите?????
  • 6 Инересно в Градът Козлодуй

    5 0 Отговор
    Каква е статистиката
  • 7 реалист близък до контингента

    5 1 Отговор
    7% от “учениите” не е зле нали и те трябва да знаят какво изучават и изследват но ако се провери в училищата какъв е процента на употреба тия 7% ще да са само до 8-ми клас !!! след 8-ми до 12 или 13 незнам сега до кой клас учат е зашеметяващ но за жалост никой няма да разреши да се извадят реални данни но със сигурност е над 50% !!! аз съм завършил училище през далечната 2000г. в русе и тогава хората употребяващи бяха около 15-20% от училището ..! сега 23г. по-късно вярвате ли на тия измишльотини че били 7% ??? с тия кристали дето ги докараха сик-герб направо гръмна града ни незнам дали не е всеки 3-ти тинейджър с кристалче в джобчето …
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    Наркотиците са Отрова Разруха Летален Край

    Коментиран от #11

  • 9 Журналята отвръщат на удара

    4 0 Отговор
    Слабо се коментира явно
  • 10 Циник

    7 0 Отговор
    Каквото е опитвала авторката, докато е печатала заглавието, даже не е описано в учебниците по химия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мхм

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    И редактора си няма редактор?!
  • 14 Хахахаха

    2 0 Отговор
    След петък вечер заради махмурлука ядат буквички.При "наркотиите" са изяли буква "ц".Сигурно цаца им се замезва.При "учениите" са сложило допълнително буквата "и",т.е. към цацата искат "и" още нещо хаха.
    Грешките на Фройд при журналистите са забавни:).
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    11 0 Отговор
    Нал скачахте 89 с двата ръста за банани.
    Тез гадости идват с бананите и дермокрацията.


    Е ,дермокрация е ве !!!
  • 16 7 процента

    3 0 Отговор
    Е за втори клас в 8 всичко е на попара
  • 17 Моарейн

    1 0 Отговор
    7 % са били достатъчно честни да си признаят, че са се надрусали поне веднъж. А колко са излъгали? Дали пък опиталите не са поне четири пъти повече?
  • 18 Пуша трева

    2 3 Отговор
    От 95 година. Имам жена, 2 деца, работа и нямам проблеми, но всичко е в мярката !

    Коментиран от #22

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "да ти накозлодуя боклук мръсен":

    Моля
    Да
    Се
    Върне
    на
    Подателя
  • 20 БАЦЕ ЕООД

    3 2 Отговор
    всички 14 годишни са на амфети ... Родителите просто ги е страх да си поговорят малко.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гаглей

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пуша трева":

    7 % са горе долу тия дето не взимат 😄😄😄😄 не е фатално въпроса е в мярката, на всичко и на алкохола и на дигата, може да си позволиш да се надрусаш 3 пъти в годината а може и да не спираш всеки ден разликата е огромна
  • 23 Гошката

    0 0 Отговор
    Много срамежливи
  • 24 Лекувам наркозависимост

    1 1 Отговор
    Още преди 10тина години , не познавах човек който да не взима нещо , нямаше такива разберете ,кви проценти, кви 5лв. И тогава имаше анкети и всички лъжеха ,нз какъв трябва да си да вярваш на тия филми. И всички тия дето взимаха сега се разплодиха и родителите и децата взимат я се осъзнайте малко... В квартала са наредени полицай,готвач,полицай,дилър и т.н. всички си живуркат прекрасно....кви проверки кви хващания кви предотвратявания кви г.упости..... кервана си въри и туй то във всеки град е така . А и най-хубавия материал е от полицаи ,щото продават от склада с уж доказателствата.... Пълна пародия е всичко
  • 25 фАНТОМасс

    0 0 Отговор
    Само 7 % ли ? Сигурни ли сте ?