Last news in Fakti

9 Юли, 2023 21:34 3 594 11

Загиналият шофьор на фаталния микробус превозвал нерегламентирано пътници

  • микробус-
  • превози-
  • катастрофа-
  • загинали-
  • видин

Това твърдят негови колеги превозвачи

Загиналият шофьор на фаталния микробус превозвал нерегламентирано пътници - 1
Снимка: БНТ

Шофьорът на микробуса, причинил катастрофата край Видин, е от благоевградското село Баня. Според негови колеги той е превозвал нерегламентирано пътници.

Шофьорът и съпругата му, които загинаха в катастрофата, са от разложкото село Баня. Екип на БНТ научи, че те са пътували всяка седмица до Германия и до други страни от Европейския съюз със собствен микробус и тъй като автомобилът е с 8+1 места, не изисква лиценз за превоз на пътници. Мъжът и жената обаче не са единствените, които са се занимавали с незаконния бизнес. Според източници на БНТ много шофьори от Разлог, Банско и Гоце Делчев превозват нерегламентирано пътници в чужбина, а курсът обявяват като „споделено пътуване“, за да не подлежат на контрол.

Всяка седмица шофьорът на микробуса и съпругата му превозвали нерегламентирано пътници от България до Западна Европа, разказва Емил Тодоров. Цената варирала от 130 до 200 евро на човек.

Емил Тодоров, собственик на транспортна фирма в Благоевград: Пътуват си нелегално, возят си пътници, возят си багажи, дърпат си кола без фактури, без документи, без лицензи, без да спазват почивки, без да спазват регламент. Законът много лесно се прескача – като се качат в буса, хората се предупреждават, че ако има проверка, казваме, че сме приятели, споделено пътуване, и всичко е ок, няма проблеми.

Така незаконният обществен превоз на пътници минава като „споделено пътуване“, при което не се издава касова бележка и не може да бъде доказано, че е с икономическа облага. А обявите се пускат предимно в социалните мрежи.

Христо Ангелова, превозвач в Разлог: Просто на никой не му се занимава с тях. Аз лично съм пускал жалби до ДАИ няколко пъти, така и нищо не се отразява.

Емил Тодоров: Ако имаше контрол, този бус нямаше да тръгне, този нямаше да съществува като бус, нямаше да съществува като превозвач. С такива микробуси хиляди хора пътуват всяка седмица за чужбина.

Най-често зад волана без регистрация като превозвачи сядат шофьори с категория B, които нямат необходимия опит на професионалните превозвачи.

Емил Тодоров: Те много често карат бързо, не спят, и всичко това нещо влияе на човешкия организъм.

Христо Ангелов: Преди една седмица с един такъв микробус, който от Разлог пътува за Гърция, те пътуват без застраховки, без нищо, и на жената, която пътуваше в този микробус ѝ стана лошо, падна на земята, и те не знаят какво да направят.

Въпреки че нерегламентираният превоз на пътници крие много рискове, той е предпочитан заради опцията превоз от адрес до адрес.

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    58 4 Отговор
    Правителството ни е нелегално те за шофьора берат дерт

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Село Хърлец

    26 0 Отговор
    Защо Дай и Ввр Козлодуй не Прверят Незаконото такси на Камен кайчо от Село Гложене Всеки Ден Дебне На Спирката в Центъра на Козлодуй до Репа и отгоре на това е и лихвар Защо Никой не го Провери

    Коментиран от #5

  • 4 Кърджали

    22 0 Отговор
    Оттук ежедневно има такъв транспорт
  • 5 Боруна Лом

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Село Хърлец":

    ЩОТО СИ ПЛАЩА ПО РЕДИЦАТА
  • 6 Пантуди

    16 0 Отговор
    Ниско тарифните рискуват но и печелят повече от редовните по шосе, въздух и вода. Всеки сам избира как и в коя "каручка" да се подреди, ако може въобще да избира!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хатче

    2 0 Отговор
    от ТЪРГОВИЩЕ има 30 коли такива които превозват пътници
  • 10 Шопо

    2 1 Отговор
    Катаджиите от Видин са виновни, по околовръстното е пълно със спрени тирове а катаджии няма.
  • 11 Абе те шоферите на бусовете

    1 0 Отговор
    Сека седмица са у германия и са минали милион километъра а тука пише опит немали🤣🤣