Last news in Fakti

1 Ноември, 2013 18:14 23 114 3

Разкриха кражбата на десетилетието в изкуството

  • картина-
  • открадната-
  • йожен дьолакроа-
  • сърбия

Ценна картина на Дьолакроа намерена в Сърбия

Картината на Йожен Дьолакроа „Арабите от Оран“, похитена през 2012 г. от галерия в центъра на Париж, бе открита в Белград и върната във френската столица, съобщи АФП, цитирана от РИА „Новости“. По-рано медиите нарекоха престъплението „кражбата на десетилетието“ и „нечувана дързост“.

Стойността на произведението, създадено през 1833 г., се изчислява на 600 000 евро. В края на септември полицията арестува заподозрян за кражбата 50-годишен сръбски гражданин. Той вероятно е похитил и кристална статуетка на богинята Нике от Самотраки за 40 000 евро от парижки бутик и още една скъпа картина през 2011 г. Следствието не изключва сърбинът да е член на престъпна група, занимаваща се с кражби на произведения на изкуството.

В последните години непрекъснато идват вести за намерени в Сърбия картини, похитени от известни музеи. През март полицията намери платно на Рембранд - „Портрет на баща“, откраднат от музея в Нови Сад още през 2006 г. През април 2012 г. там бе открита картина на Пол Сезан на стойност над 10 млн. Долара, открадната от музей в Цюрих и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 2 PROFESIONALISTA

    2 0 Отговор
    Не е проблемът, че се крадат произведения на изкуството, а че има достатъчно дръзки нагли и безнаказани купувачи, които ги купуват, знаейки че са крадени и ги складират в личните си колекции, постигайки незнайно какво удовлетворение....
  • 3 робин

    0 0 Отговор
    sarbite sa nai bobriti kradci evala