Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 12:06 2 587 5

МВР предупреждава за нова измама с фалшиви онлайн призовки

  • измама-
  • онлайн призовки

Измамните съобщения гласят, че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплатят определена сума, за да бъде прекратено наказателното преследване срещу тях

МВР предупреждава за нова измама с фалшиви онлайн призовки - 1
Снимка: shutterstock

За измамни имейли от името на официални европейски или национални правоохранителни институции предупреждават от ДМОС - МВР.

Измамните съобщения гласят, че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплатят определена сума, за да бъде прекратено наказателното преследване срещу тях.

Информацията за разпространението на такива фалшиви имейли е получена в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ по канала на Европол.

Много от получателите на тези имейли, разпознали измамата, са уведомили официалните си национални власти или Европол.

От ДМОС прилагат копия от последните две измамни съобщения, получени в България, и напомнят, че както в МВР, така и в европейските правоохранителни институции нямат практика за информиране на гражданите по електронните пощи.

Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства.

МВР предупреждава за нова измама с фалшиви онлайн призовки


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 16 Отговор
    То в половин България педофилията си е традиция от времето още на династията на Гуптите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Любо

    5 1 Отговор
    В тази наша България само измамници и престъпници ли виреят.
    То не са хвърляне на пари през балконите, кражби и какво ли не.
    За какъв Шенген говорят политиците...
  • 5 Ръката на Кремъл

    5 2 Отговор
    Не знам, какъв балък може да клъвне на това. Европол не изпращат призовки, нито задържат. Те само събират информация, регистрират я и я пращат на местните правоохранителни органи. Освен това, от тъпото име Минета Митова направо вее измама.