Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 10:32 2 161 11

Заловени са рекорден брой дрехи менте

  • дрехи-
  • менте-
  • митница

Броят им е почти двойно спрямо 2022 година

Заловени са рекорден брой дрехи менте - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 30 000 текстилни изделия бяха задържани преди няколко дни на „Капитан Андреево”. А причината - имат лога на известни марки, без обаче съответните представители на марките да знаят това.

В сравнение с миналата година през 2023 г. ръстът на задържаните фалшиви стоки на територията на цялата страна е почти двоен, поянява Нова телевизия.

„Капитан Андреево” като най-голям граничен пункт е и мястото, където се залавят най-голямото количество сериозни ментета. Такъв е последният случай - 28 000 текстилни изделия, които вместо от столицата на висшата мода към нас, пътуват от Турция именно към Франция. Те са били декларирани като текстилни стоки, но без да е отбелязано, че са от известни марки.

Иначе от началото на годината на „Капитан Андреево” задържаните фалшиви стоки са около 1 милион.

Товарните автомобили, пристигащи от Турция често крият неподозирани товари. И така вместо модата да идва от Париж. Идва от Турция...и заминава за френската столица. „Произволно се проверяват кашони и тяхното съдържание - дали не съдържат стоки с права върху интелектуалната собственост”, обясни Георги Господинов, началник МП „Капитан Андреево”.

Произволна проверка открила и 28 000 текстилни изделия в началото на седмицата. Всичките копия на известни търговски марки. „Когато стоката е недекларирана и се състави акт и наказателно производство, там има и глоба, която е 100% от стойността, а ако са били декларирани, но носят лога, тогава само се задържат без да има санкция”, обясни Господинов.

„Печалбите със сигурност са значителни и мога да кажа, че за един товарен автомобил, когато е задържан, щетите са повече от един милион за този, който се опитва да го превози”, казва Георги Господинов.

След като бъдат задържани всички ментета след това отиват в склад на митницата. „От началото на годината до момента Агенция „Митници” е задържала над 16 милиона фалшиви артикула, като по-голяма част от тях са опаковки. Тук на „Капитан Андреево” от началото на годината са задържани над 1 милион с по-голяма стойност - дрехи, обувки, чанти, колани”, обясни Диана Маркова, Агенция „Митници”.

Съдбата на задържаните ментета е ясна - всички се унищожават, а за това плащат собствениците на марките. Причината е, че освен некачествени, те могат и да са опасни. „Ето тук имаме един фалшив продукт - парфюм, който още на пръв поглед изглежда, че е лоша изработката - няма го дозаторът. Тук пък на това яке на етикета липсва основната информация”, обяснява Диана Маркова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Експерт

    6 3 Отговор
    Дрехите не са "менте" а оригинална реплика. Защо в Турция никой не ги преследва?
  • 3 Данчо ментата

    13 1 Отговор
    Че то в бг няма други освен ментета. Сигурно само в магазините втора употреба.
  • 4 и храната ни е менте

    14 1 Отговор
    ама нищо не се прави срещу това
  • 5 хмм

    6 1 Отговор
    Има и други качествени марки освен Найк ,Адидас и Пума които не са толкова популярни. Тях по-малко ги ментосват.
  • 6 Рамбо

    8 1 Отговор
    Не хващат дрога, мигранти и пр, а тръгнали да търсят за дрехи, които наричат "менте". Очевидно подобни ПР акции са спонсорирани от популярните търговски марки, силно загрижени, че се продават почти същи на вид и качество дрехи, но на много по ниски цени от техните
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истанбулска конфекция

    4 1 Отговор
    Именно Цариград е "столицата на висшата мода" за бедни !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.