Last news in Fakti

26 Декември, 2023 11:14 2 023 10

Агенция "Митници": Наблюдава се сериозен ръст на разпространението и производството на марихуана

  • агенция митници-
  • марихуана-
  • разпространение-
  • ръст

Само за година са хванати 7 тона от забраненото вещество, като рекордът за засечена партида е 1 тон, коментира Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници"

Агенция "Митници": Наблюдава се сериозен ръст на разпространението и производството на марихуана - 1
Снимка: МВР

Голям ръст на разпространението и производството на марихуана отчитат от Агенция "Митници". Само за година са хванати 7 тона от забраненото вещество, като рекордът за засечена партида е 1 тон. Това обясни пред bTV Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници", цитиран от news.bg

Марихуаната е и най-употребявания в световен мащаб наркотик, като България не прави изключение, а тласък на разпространението ѝ дават процесите по легализация на канабиса в страни като Испания и САЩ, посочи Бакалов.

Конкретно у нас в последно време се забелязва мода за употреба на т.нар. "вейпове" или електронни устройства за пушене. "Вносителите се опитват да ги налагат на пазара масово, тъй като част от тези продукти не попадат под забрана от закона, но ние намираме начини да спираме тези пратки", увери представителя на митниците.

Бакалов коментира и случая с българския кораб "Верила", на борда на който бе намерен половин тон кокаин. По думите на Бакалов е напълно логично не всички моряци да са знаели за пренасянето на въпросната пратка поради логичната конфиденциалност на подобни операции. Иначе в последно време се забелязвал сериозен ръст на трафика на кокаин през Атлантическия океан, като Европа започва да изпреварва Съединените щати като консуматор на забраненото вещество. Променят се и страните на произход - не толкова вече Колумбия и Венецуела, а Еквадор, Панама, Бразилия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ташунко

    8 4 Отговор
    Имало ръст?! Ми треволяка си е легализиран в половин Европа. Бъдете евроатлантици и следвайте насоките на чичко Визионер - няма да имате нищо и ще бъдете щастливи.
  • 3 Митко каратиста

    10 3 Отговор
    Сега е момента да узаконят производство и да му наложат данък и акциз. Тази мярка ще даде възможност за развитие на селските райони като доста млади семейства биха избрали да живеят и работят в малки еко ферми.
  • 4 чичко тревичко

    12 3 Отговор
    ние сме пак назад с материала... най-лесното и умното е да легализираш марихуаната и да събираш данъци от производители и търговци...ясно е, че след някоя и друга година ще е легално в целия ЕС, ама ние както винаги сме неразбрали
  • 5 Лекувам наркозависимост

    8 4 Отговор
    Никой не е умрял от това никога , легално е в половин Европа а тука те гърбят с присъда и колата ти взимат щит като си пушил караш с 30км/ч
  • 6 гражданин

    3 5 Отговор
    за да легализираш, трябва да има институции, които да осъществяват железен контрол, къде и какво се движи, такива тук няма, така че скоро легализация у нас няма да има
  • 7 Няма нищо за чудене

    3 2 Отговор
    В евроатлантическия колониализъм е така...това е измислено у реализирано за създаване и отглеждане на зомбирана пасмина в световен мащаб за благото на десетина чифутскиФамилии
  • 8 Поро

    1 2 Отговор
    На мен ми се вижда логично да се въведе някаква форма на законна продажба и използване на тая мархуана. Не повсеместно и навсякъде, но който иска да употребява, да може на определени места.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.